Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα πρωτοβουλία οργάνωσης της πάλης για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο ΠΝΠ Ρίου η σύσκεψη για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Εκτακτη σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του συνόλου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, διοργανώνει σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ρίου, το Εργατικό Κέντρο, καλώντας σε συμμετοχή όλα τα σωματεία, όλους τους μαζικούς φορείς που υπέγραψαν πριν από λίγους μήνες την ανοιχτή επείγουσα επιστολή του.

«Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το ΕΚ, υπογραμμίζοντας με αφορμή το ξέσπασμα του τέταρτου κύματος της πανδημίας, αλλά και των κυβερνητικών μέτρων αναστολής εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού στις δομές Υγείας: «Για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες, η Αχαΐα και ειδικά η Πάτρα βρίσκονται πάλι στο "κόκκινο" με ταυτόχρονη αύξηση εισαγωγών και νοσηλειών ασθενών με COVID-19 σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας είναι ξανά οριακή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για ασθενείς και προσωπικό. Οι υγειονομικοί συνεχίζουν να δίνουν παλικαρίσια μάχη παρά τις τεράστιες ελλείψεις, ενώ την ίδια ώρα το απαράδεκτο μέτρο της κυβέρνησης για αναστολές εργασίας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα».

Οριακή κατάσταση στο ΠΝΠ Ρίου

Σχετικά με την κατάσταση στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρθηκαν στον «Ριζοσπάστη» από εκπροσώπους των εργαζομένων. Στο ΠΝΠ Ρίου προβλέπεται οργανισμός 2.200 ατόμων και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, τα κενά ξεπερνούν τις 300 οργανικές θέσεις, ενώ αναμένεται να βγουν σε αναστολή περίπου 400 εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με το μέλος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, παθολόγο, εργαζόμενο στο νοσοκομείο, Χρήστο Δάβουλο, με αυτή την κατάσταση η λειτουργία του ιδρύματος είναι οριακή.

«Στη ΜΕΘ, έχουμε ήδη έλλειψη 15 νοσηλευτών, την ώρα που η πληρότητα είναι 100% τόσο για τα περιστατικά κορονοϊού με 13/13 κρεβάτια, όσο και για τα υπόλοιπα, με 10/10».

Την ίδια ώρα, για την κάλυψη των αναγκών παίρνονται από την πλευρά της διοίκησης σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο μέτρα συγχώνευσης κλινικών.

Να προστεθεί ότι στη ΜΕΘ του ΠΝΠ Ρίου, εργάζονται οι γιατροί της αντίστοιχης μονάδας του ΓΝ Αγρινίου που δεν λειτουργεί, ενώ παθολόγοι του ιδρύματος της Πάτρας καλύπτουν ανάγκες μετακινούμενοι στο ΓΝ Πύργου! Εχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο οι ελλείψεις, που πρόσφατα νοσηλεύτρια της Παθολογικής κλινικής κάλυπτε ταυτόχρονα ανάγκες στη Χειρουργική, ενώ στην τεχνική υπηρεσία έχει μείνει μόνο ένας εργαζόμενος, μην μπορώντας να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες σε τυχόν ζημιές στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Με βάση και τα παραπάνω, σταμάτησαν να δίνονται ρεπό και άδειες στο προσωπικό.

Πάνω από 350 κενά στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας»

Στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» το προσωπικό θα έπρεπε να φτάνει, με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα, τα 1.500 άτομα για 470 κλίνες και σήμερα εργάζονται 350 λιγότερα, για παραπάνω κρεβάτια λόγω και της πανδημίας. Και παρά αυτές τις ελλείψεις, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης, απειλούνται με αναστολές άλλοι 180 εργαζόμενοι, με τα σχετικά έγγραφα να έχουν δοθεί σε περίπου 90.

Με βάση τα παραπάνω, και όπως υπογραμμίσει το μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο ίδρυμα, Βένη Λιώλη, ήδη έχουν καταργηθεί κρεβάτια σε κλινικές όπως η Ορθοπεδική, η Χειρουργική, η Ουρολογική, η Πλαστική και η Πνευμονολογική. Ειδικά για την τελευταία, πρέπει να σημειωθεί ότι λειτουργεί στον «Αγιο Ανδρέα», μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος (από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Η ίδια εξήγησε ότι με αυτές τις συνθήκες στο νοσοκομείο θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο 5-6 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19, εφόσον απαιτείται περισσότερο και εξειδικευμένο ανάλογα προσωπικό, κάτι που έως και σήμερα δεν έχει γίνει.

Δεν καλύπτει νοσηλείες παιδιών που νοσούν από κορονοϊό το «Καραμανδάνειο»

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι δεν νοσηλεύονται όποια περιστατικά Covid-19 χρίζουν νοσηλείας στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Καραμανδάνειο». Τα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό και χρειάζονται νοσηλεία, νοσηλεύονται στο ΠΝΠ Ρίου, που καλύπτει ανάγκες για το σύνολο σχεδόν της Δυτικής Ελλάδας. Οι δυνατότητες φτάνουν τα 20 παιδιά, όπως αναφέρεται όμως από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, «ύποπτα» και θετικά περιστατικά χωρίζονται μόνο από ένα παραβάν στην ίδια κλινική.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση, τώρα οργανώνουμε τον αγώνα μας!»

Με βάση και τα παραπάνω, το ΕΚ Πάτρας προχωρά σε ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία με την οργάνωση της σημερινής σύσκεψης. Το προηγούμενο διάστημα, ο φορέας είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα των δομών Υγείας στην πόλη, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, πρωτοβουλία που είχε «αγκαλιαστεί» από δεκάδες συνδικάτα, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Ειδικά, τέλος, για τη σημερινή κατάσταση στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης, αφού δεν υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ένδυσης. Οσοι καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτοί πνίγονται στα χρέη, ζώντας με επιδόματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες! Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει το λαϊκό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών της περιοχής μας, συνεχίζει να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του λαού μας. (...)

Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, των δικαιωμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ