Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Με νέο υπουργό στην ίδια επικίνδυνη πολιτική για τη ζωή του λαού

Ο Κύπριος, πρώην επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διεθνούς Συνεργασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης αναλαμβάνει υπουργός στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που δημιουργείται από την κυβέρνηση. Στο ίδιο υπουργείο, θέση υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς. Στον Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Η ορκωμοσία τους θα γίνει την Παρασκευή.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος για να δημιουργήσει εντυπώσεις και κυρίως να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφές, μίλησε για «αμετακίνητη απόφαση» του πρωθυπουργού «να αναβαθμιστεί η δομή, θεσμικά, αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας», λες και η πολιτική εμπορευματοποίησής της και των δασών, η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και προστασίας των δασών, η υποχρηματοδότηση και οι δραματικές ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση οφείλονται στην έλλειψη θεσμών προστασίας του περιβάλλοντος, και όχι στην υλοποίηση μιας πολιτικής που βάζει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την εμπειρία του Χρ. Στυλιανίδη ως κοινοτικού επίτροπου, για να δηλώσει πως πρόκειται για τον «πιο ικανό Ευρωπαίο πολιτικό» να αναλάβει αυτή τη θέση. Φυσικά, η ΕΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού με τη στρατηγική της θεωρεί τα δάση πεδία κερδοφορίας, ενώ θεωρεί μη επιλέξιμες τις δαπάνες για πυροπροστασία, για αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.

Αλλωστε, ο Οικονόμου στα θετικά Στυλιανίδη έβαλε το γεγονός ότι «ήταν ο αρχιτέκτονας της πρωτοβουλίας «RescEU», που αποτελεί ίσως την πιο ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πολιτική προστασία» και ότι τάχα «αποδείχθηκε η χρησιμότητά της και στις πρόσφατες πυρκαγιές». Και αυτό όταν πρόκειται ακριβώς για εκείνον το μηχανισμό που στερεί μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τα κράτη - μέλη και τα εντάσσει σε έναν ενιαίο φορέα, προκειμένου να περιοριστούν οι δημοσιονομικές δαπάνες. Ετσι, τη στιγμή που εκδηλώνεται μια φωτιά περνούν αρκετές μέρες ώσπου εναέρια και επίγεια μέσα από τον μηχανισμό «RescEU» να φτάσουν στις χώρες και μόνο κατόπιν αιτήματος της καθεμίας. Κάτι που συνέβη και στην περίπτωση των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Διόλου τυχαία εν μέσω της μεγάλης καταστροφής που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου, κινητοποιήθηκαν 12 χώρες εκτός της ΕΕ και μέσω του «RescEU » 11 από την ΕΕ. Ειδικότερα, μέσω του «RescEU», με εξαίρεση την αποστολή μιας ομάδας επίγειας πυρόσβεσης από την Κύπρο που έφτασε στις 4 Αυγούστου, οι αποστολές κατέφθασαν εντός 4 ημερών έως και μιας βδομάδας αργότερα από την έναρξη των πυρκαγιών μετά την τραγωδία. 2 αποστολές από τη Σουηδία και την Κροατία έφτασαν στις 6 Αυγούστου, ενώ ο κύριος όγκος των αποστολών έφτασε από τις 7 έως και τις 10 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ