ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει «σήμα» ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο με τη Ρωσία

«Μήνυμα στο Κρεμλίνο» ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί» έστειλε χτες ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Νέες διαβεβαιώσεις στον ευρωατλαντικό άξονα για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα έδωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της μετάβασής του προχθές στην Οδησσό και της συνάντησής του εκεί με τον Β. Ζελένσκι.

Θυμίζουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη «συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία», τόσο διμερώς όσο και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και τη «σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, καθώς πόλεμος και μπίζνες πάνε μαζί, επεσήμανε τη «βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό», αναζητώντας μερίδες από την καπιταλιστική λεία της περιοχής για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου, οι δύο πλευρές ετοιμάζουν διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της Ασφάλειας», ενώ συζήτησαν επίσης την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εκπροσώπων της, την υποστήριξη του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την «αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης».

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό με τις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις ανά χείρας: Χαρακτηριστικά, του ταξιδιού προηγήθηκαν τηλεφωνική επικοινωνία του προχτές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και συμμετοχή του στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, όπου μπήκαν στο τραπέζι προτάσεις ακόμα και για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε και με αφορμή το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό σημειώθηκε ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάθιου Μίλερ, τόνισε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες», ενώ αξιοποίησε το συμβάν ως «υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Επ' αυτού οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, έστειλε ξανά «μήνυμα στο Κρεμλίνο» ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί». Παράλληλα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργά ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επέμενε ότι «στη συζήτηση για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ώστε τουλάχιστον να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προσπαθούσε να καλλιεργήσει εφησυχασμό στον λαό. Ερωτηθείς αν η αιτία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό είχε να κάνει με οπλισμό ή με τις προτάσεις του Μακρόν για παρουσία στρατού, έσπευσε να διαψεύσει την εμπλοκή με αποστολή στρατευμάτων, ωστόσο έκανε γαργάρα τα υπόλοιπα.

Π.χ. το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη, όπως ανέδειξε και ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, έχει αναβαθμιστεί σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πέριξ της Ρωσίας αλλά και εντός Ουκρανίας, ενώ καταγράφονται απανωτές παραδόσεις οπλισμού από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ - πάντα κατά τους Αμερικανούς - υπάρχει περιθώριο για ακόμα 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν ένας από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους, ενώ, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία κατόπιν προωθούνται από τους Τσέχους στους Ουκρανούς. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα σε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στη Βουλή η κυβέρνηση εισηγήθηκε την πώληση στην Τσεχία 32 οβιδοβόλων 105 χιλιοστών, έναντι 2 εκατ. ευρώ, που κι αυτά θα καταλήξουν στο Κίεβο.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Προσδοκίες των ΗΠΑ για αξιοποίηση της «επιρροής» και του «βάρους» της Τουρκίας

Στην Ουάσιγκτον έφτασε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ώστε να συμπροεδρεύσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, σε συνεδρίαση του Στρατηγικού Μηχανισμού Διαλόγου που έχουν συστήσει οι δύο χώρες.

Ενόψει της επίσκεψης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε πρόσφατο άρθρο του τόνισε για την Τουρκία ότι «προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της επιρροής, των ιστορικών δεσμών και του οικονομικού της βάρους σε πολλές γωνιές του κόσμου, όπου η Τουρκία έχει μοναδικές ικανότητες στο να συνδιαλέγεται με αντιπάλους μας σε μέρη και με τρόπους όπου εμείς απλώς αδυνατούμε. Επίσης, έχει αποδείξει ότι αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική έναντι της Κίνας στην υποσαχάρια Αφρική και στην Κεντρική Ασία, για χώρες που επιθυμούν υψηλής ποιότητας υποδομές χωρίς να πέσουν στην αντίστοιχη παγίδα χρέους (...) Νομίζω ότι βλέπουμε πολύ καλύτερη συνεργασία εκεί». Αναφορικά δε με πεδία στα οποία παραμένουν σοβαρές διαφωνίες (π.χ. Συρία, αντιμετώπιση των YPG και PKK), ο Φλέικ είπε ότι «προφανώς βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από ορισμένες απόψεις, αλλά τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται όταν πρόκειται να νικήσουμε» και κατέληξε ότι «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους τομείς στους οποίους έχουμε συλλογικά συμφέροντα, παρά τις κάποιες διαφορές που έχουμε εκεί».

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ανώνυμες εκτιμήσεις Αμερικανού ανώτερου αξιωματούχου σύμφωνα με τις οποίες «αυτή θα είναι πιθανώς η πιο ουσιαστική και πιο θετική συνεδρίαση του Στρατηγικού Μηχανισμού που είχαμε εδώ και χρόνια», για τις επερχόμενες συνομιλίες. Στην ατζέντα του Μηχανισμού, συνέχιζαν τα ίδια δημοσιεύματα, θα είναι φυσικά και «το θετικό πνεύμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη».

Τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωναν στη «Χουριέτ» ότι ο Φιντάν «θα μεταφέρει τις προσδοκίες της Αγκυρας σχετικά με τον αγώνα κατά του PKK/YPG και του FETΟ», εστιάζοντας και στις τουρκικές προσδοκίες να πάψει κάθε περιορισμός στις διμερείς πωλήσεις όπλων, με το επιχείρημα ότι «αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ ο Φιντάν βρίσκεται στις ΗΠΑ λίγα 24ωρα αφότου στην αμερικανική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Κάτω από τις προβλέψεις τα στοιχεία για την ανάπτυξη

Επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023 δείχνουν τα - προσωρινά - στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χτες. Σύμφωνα με αυτά, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το 2023, με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση, σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό απ' όσα προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2024 που κάνει λόγο για άνοδο του ΑΕΠ 2,4%, αλλά και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%. Σημειώνεται ότι για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%.

Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022, «στηρίζοντας» ουσιαστικά και την όποια ανάπτυξη από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022 - αποτελώντας μάλιστα αρνητικά ρεκόρ από το 2020 και παρά την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης - οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6% με την επιβράδυνση της Ευρωζώνης να προϊδεάζει για τα ακόμα χειρότερα, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,0%.

Στο μεταξύ, τα χτεσινά αποτελέσματα χτυπάνε και το «νεύρο» στα αντιλαϊκά αντανακλαστικά της κυβέρνησης με κύκλους της να σπεύδουν να διαρρεύσουν πως οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα - πάνω από 5 δισ. - είναι αδιαπραγμάτευτοι, αλλά και να «ξεκόβουν» κάθε συζήτηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών που ανέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Τέλος, αμετάβλητα στο ύψος - ρεκόρ του 4% διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, χτες, παραπέμποντας τη συζήτηση για τις όποιες ελάχιστες μειώσεις τον Ιούνη.

ΗΠΑ
Κυρώσεις σε βάρος της «Intellexa»

Κυρώσεις σε δυο φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στην εταιρεία «Intellexa S.A.» με έδρα την Ελλάδα, στον Ισραηλινό ιδιοκτήτη της κοινοπραξίας «Intellexa» Τ. Ντίλιαν και στην σύζυγό του Σάρα Χάμου, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται και αρχιτέκτονας των εργαλείων spyware που παράγει.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι έγινε εξαγωγή του Predator μέσω Ελλάδας «σε αυταρχικά καθεστώτα», αλλά και ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε σε βάρος Αμερικανών αξιωματούχων, γεγονός που εξηγεί και την επιβολή κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η «Intellexa S.A.» είχε προστεθεί στη λίστα κυρώσεων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ήδη απ' το περασμένο καλοκαίρι με την κατηγορία της διακίνησης διαδικτυακών εργαλείων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως. Ολα αυτά βέβαια... χωρίς την άδεια των ΗΠΑ που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν τα ίδια με τα δικά τους λογισμικά και εργαλεία.

Αμεση συνέπεια των κυρώσεων είναι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στις ΗΠΑ πρόσωπα ή εταιρείες στις οποίες αυτές επιβάλλονται, ενώ ενδέχεται να ακουμπήσουν και όσους συναλλάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο ή έχουν άμεση σχέση μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ