ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
Ενοχλημένη η ηγεσία του ΣΥΝ...

Εντυπωσιακά ενοχλημένη εμφανίζεται η ηγεσία του ΣΥΝ από την πολυχρωμία και πολυμορφία απόψεων, αλλά και από τη δημόσια συζήτηση και διαπάλη ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων που αναπτύσσεται αντικειμενικά στο κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, με αφορμή τις θέσεις, τις σκέψεις και τις απόψεις του ΚΚΕ αλλά και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Ετσι, δεν περνάει μέρα που να μην υπάρχει στο δημοσιογραφικό του όργανο, την «Αυγή», αρθρογραφία, σχολιασμοί και άλλα που δεν αντιπαρατίθενται στα επιχειρήματα και στις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά απλά διαστρεβλώνουν, διαστρέφουν, αποσιωπούν στοιχεία της πραγματικότητας που βίωσε το ελληνικό και το διεθνές κίνημα με αφορμή τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της Γένοβας. Κάθε άποψη διαφορετική από αυτή του ΣΥΝ, αντί να αντιμετωπίζεται με αρθρογραφία και ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, η «Αυγή» και τα στελέχη του ΣΥΝ τα αντιμετωπίζουν με αφορισμούς. Ας πάψουν οι κύριοι του ΣΥΝ να ενοχλούνται από την κριτική που ασκείται είτε στην ηγεσία τους, είτε στη γραμμή που προβάλλουν δυνάμεις, όπως η ΑΤΑC κλπ. Αντί να καταφεύγουν στα πασίγνωστα στους αριστερούς αντικομμουνιστικά τους τερτίπια, ας μιλήσουν ντόμπρα κι ας προσπαθήσουν - αν μπορούν - να πείσουν ευρύτερες δυνάμεις, ξεκινώντας από τα μέλη και τους οπαδούς τους, για τις θέσεις τους, οι οποίες πανθομολογουμένως βρίσκονται σε αντίθεση με την κοινή αίσθηση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών της Γένοβας. Κι ας βροντοφωνάξουν - αν το πιστεύουν - τα συνθήματα που φώναζαν ακόμα και οι οπαδοί τους μαζί με τους Ελληνες κομμουνιστές ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Διαστρεβλώσεων συνέχεια

Εντύπωση προξενεί επίσης το γεγονός ότι η «Ελευθεροτυπία» φιλοξενεί αρθρογραφία στελεχών του ΣΥΝ, μέσω της οποίας διαστρεβλώνονται τα πραγματικά γεγονότα, δηλώσεις και θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και δημοσιεύματα και ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Το ίδιο συνέβη και χτες, με άρθρο στελέχους του ΣΥΝ, όπου, ανάμεσα στα άλλα, εγκαλεί το ΚΚΕ «γιατί αποφάσισε τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στη Γένοβα»(!), γιατί το μπλοκ του «φώναζε συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ»(!), γιατί «πήρε μέρος μόνο στη διαδήλωση του Σαββάτου»(!), γιατί «δεν πάλεψε το θέμα των απελάσεων 150 Ελλήνων διαδηλωτών»(!), ισχυριζόμενος θρασύτατα πως «είναι ζήτημα αν γράφτηκε τίποτε για το ποιοι ήταν αυτοί που απελάθηκαν» στο «Ριζοσπάστη» ή πως «η Παπαρήγα ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ μόνο του θα τα βγάλει πέρα μπροστά στην παγκοσμιοποίηση...» και άλλα τέτοια ευτράπελα. Αγνοια, ηθελημένη διαστρέβλωση ή απλή ανοησία;

Δεν πρόκειται να απαντήσουμε φυσικά στα παραπάνω γιατί πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για όλα αυτά και είναι η αλήθεια πλέον γνωστή τοις πάσι, τουλάχιστον σε όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς την επικαιρότητα ή ήταν παρόντες στη Γένοβα. Αν τα καταγράφουμε είναι απλά για να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας με τι «επιχειρήματα» προσπαθούν να προωθήσουν τις αντιλήψεις τους και την αντιΚΚΕ εμπάθειά τους, τα στελέχη του ΣΥΝ, αξιοποιώντας και την «Ελευθεροτυπία», εκτός της «Αυγής».

Α, κι ένα τελευταίο. Αντί «να αφήσουμε την Ιστορία να λύσει το εάν είναι σωστό το σύνθημα οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», δεν κάνει καμιά προσπάθεια να μας «διαφωτίσει» ο ίδιος που το γράφει με μερικά έστω επιχειρήματα, έτσι για να δούμε πώς ξεδιπλώνεται η σκέψη του συγκεκριμένα, αντί να αφιερώνει τόσο πολύτιμο χώρο για συκοφαντία και διαστρέβλωση. Οχι τίποτε άλλο, αλλά έτσι θα είχε νόημα και η «συζήτηση» για την οποία κόπτεστε, βρε αδελφέ!


Απογευματινό χαράτσι

Θα χτυπήσω την παραοικονομία με τη νομιμοποίησή της, έλεγε ο επί διακυβερνήσεως ΝΔ υφυπουργός Υγείας Ν. Αναστασόπουλος, μιλώντας για τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία. Είχε προηγηθεί η ρύθμιση από τη ΝΔ για τη μερική απασχόληση (παρτ τάιμ) των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Οσοι, δηλαδή, ήθελαν, μπορούσαν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Τελικά, αυτή η ρύθμιση δε βρήκε την προτίμηση που υπολόγιζε η ΝΔ και την επέλεξαν μόλις 600 γιατροί. Αργότερα, με το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Δ. Κρεμαστινού, ένα μέρος από τους 600 γιατρούς επανήλθε στα νοσοκομεία.

Ομως, στις αρχές του 1994, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε να προωθεί την ιδέα των απογευματινών ιατρείων. Οι πρώτοι - τότε - σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας ήταν να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία σε οικειοθελή βάση, σε συνεργασία με τους προέδρους των νοσοκομείων. Ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός, σε μια συνέντευξή του στο Ριζοσπάστη» (13.11.1994), έλεγε: «Τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία είναι μια εντιμότητα του υπουργείου Υγείας και τίποτα παραπάνω. Δεν έχω κανένα λόγο να τα λειτουργήσω. Και δεν τα λειτουργώ για να αυξήσω τα έσοδα των νοσοκομείων. Το κάνω μόνο και μόνο, για να αυξήσω το εισόδημα των γιατρών και των εργαζομένων, εφόσον το θέλουν και οι ίδιοι. Εάν δεν το θέλουν οι ίδιοι, γιατί να το κάνω; Το κράτος το συμφέρει να λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία. Διότι σημαντικό μέρος από αυτά που πληρώνει στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα θα γυρίζουν στο ίδιο το κράτος. Δηλαδή, ένας άρρωστος που τον στέλνουν σε ένα ιδιωτικό κέντρο για μια αξονική τομογραφία, θα την κάνει το απόγευμα στο νοσοκομείο. Ενα μέρος απ' αυτό θα το παίρνει ο γιατρός και ο εργαζόμενος και ένα άλλο θα πηγαίνει στο κράτος».

Με το νόμο 2519/1997 ο τότε υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας θεσμοθέτησε την «παροχή μετανοσοκομειακής και ειδικής φροντίδας» (άρθρο 21), ότι μπορεί να «καθιερώνεται απογευματινή λειτουργία τμημάτων, μονάδων, εργαστηρίων, καθώς και των χειρουργείων των νοσοκομείων». Ηταν μια πλευρά της ρύθμισης για τα λεγόμενα Δίκτυα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που καθιέρωνε ο νόμος 2519/97. Αποτελούσε προέκταση της λογικής ότι έτσι ο δημόσιος τομέας θα γίνει «ανταγωνιστικός» με τον ιδιωτικό. Δηλαδή, ο δημόσιος τομέας θα μπορέσει να εισπράξει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα εκείνα που διαφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στην υψηλή βιοτεχνολογία.

Εις μάτην, όμως! Ο ανταγωνισμός πάντα λειτουργεί υπέρ των ιδιωτών - και μάλιστα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματιών. Ετσι η ρύθμιση του 2519/97 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και ήρθε η κυβέρνηση και με το νόμο 2889/2001 να θεσμοθετήσει την - ψευδεπίγραφη - ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που στην ουσία είναι η λειτουργία απογευματινών ιατρείων. Απομένει η υπουργική απόφαση, που θα ορίζει το ύψος της επίσκεψης. Οι πρώτες εισηγήσεις μιλούν για 16.000 - 26.000 δραχμές, ανάλογα με την ιατρική βαθμίδα.

Η πρώτη ιδέα για τα απογευματινά ιατρεία εκφράστηκε το 1986 από την ΕΙΝΑΠ, αλλά σε μια άλλη κατεύθυνση και λογική. Είχε την ιδέα της ανακούφισης κάποιων τις απογευματινές ώρες - όπως τα ιατρεία πόνου. Τελικά, όμως, εντάχθηκε στην «εκσυγχρονιστική λογική» και φαίνεται ότι θα αποτελέσει χαράτσι στην ώρα της ανάγκης. Παλιότερα, το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί την ένταξη των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών γιατρών στο ΕΣΥ - που ποτέ, βέβαια, δεν έγινε Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τελικά, όχι μόνο δεν έγινε ένταξή τους, αλλά, όπως φαίνεται, το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας θα ενταχθεί στα πάσης φύσεως ιδιωτικά ιατρεία, καθώς το υπουργείο Υγείας - λόγω της έλλειψης χώρων στα πολύπαθα δημόσια νοσοκομεία - έχει δώσει οδηγίες στα νοσοκομεία να κινηθούν στα πέριξ για την ανεύρεση χώρων για απογευματινά ιατρεία...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Ασυμφωνίες γεννούν οι «συμφωνίες» με το όπλο στον κρόταφο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο τραγέλαφος τόσο των συνομιλιών όσο και των «συμφωνιών» που ανακοινώνονται από την Οχρίδα, όπου συνέρχονται εδώ και μέρες πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ, δεν έχει τέλος... Εκεί που ανακοινώνεται μία συμφωνία, εκεί γνωστοποιούνται νέες αντιδράσεις και προβλήματα... Και οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επί της ουσίας λειτουργούν ικανοποιώντας το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα των Αλβανών αυτονομιστών από την πίσω και την μπροστινή πόρτα, απορούν μετά γιατί οι Σλαβομακεδόνες πολιτικοί ηγέτες, παραδείγματος χάριν, υπαναχωρούν από τις συμφωνίες ή φέρνουν στο τραπέζι άλλες προτάσεις... Ηδη, προ ημερών, και προτού καν επιτευχθεί ή επιβεβαιωθεί μία συνολική πολυπόθητη «ειρηνευτική συμφωνία» για την άρση της κρίσης στην ΠΓΔΜ, το ΝΑΤΟ μάς ενημέρωσε πως είναι έτοιμο να βάλει σε εφαρμογή την επιχείρησή του «Απαραίτητη Σοδειά»... «Δεν είναι απαραίτητο να επικυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή», δήλωσε προχτές κάποιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, γιατί αυτό θα πάρει χρόνο... «Εμείς είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τις δυνάμεις μας σε ένα 48ωρο». Σωστά, γιατί να τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του λαού μίας χώρας επί του ζητήματος, εφόσον έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ;


Τα σκηνικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΣΚΗΝΙΚΑ θέλει τώρα, λέει, ο Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους ΕΚΑΜίτες, ώστε να είναι αποτελεσματικοί σε επιχειρήσεις τύπου «σύλληψη Πάσσαρη». Εμ, βέβαια, αυτή η υπόθεση έγινε «θέατρο» τις τελευταίες μέρες, καιρός να γίνει και ...ταινία.

Δε θα είναι και τσάμπα η υπόθεση αυτή, βέβαια. Οπως λέγεται, θα κοστίσει 16 δισεκατομμύρια δραχμές. Κι αν συνεχίσει αυτή η αστυνομο-λαγνεία που διακατέχει του πάντες τελευταία, στον επόμενο προϋπολογισμό οι δαπάνες για μηχανισμούς καταστολής αναμένεται να μεγιστοποιηθούν.

Το κακό είναι ότι όσο ενισχύεται η Ελληνική Αστυνομία και γενικώς όλες οι υπηρεσίες με ανάλογες αρμοδιότητες, τόσο πιο ανασφαλής νιώθει κανείς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο «τρομονόμος» είναι πλέον το «ευαγγέλιό» τους και περιμένουμε και συμπληρωματικές ρυθμίσεις από το φθινόπωρο.

ΠΑΝΤΩΣ, όσο φεύγουν χρήματα για την Αστυνομία, τόσο φαίνεται η «γύμνια» της κυβέρνησης σε άλλα πράγματα. Τριάντα χιλιάδες αιτήσεις για επτά χιλιάδες θέσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων είχαμε, όπως δημοσιοποιήθηκε χτες.

Μια και όπως φαίνεται υπάρχουν ανάγκες, δεν περισσεύει και τίποτε για τα πανεπιστήμια να γίνει και καμιά δουλιά, που να έχει και ουσία; Ευελπιστούμε, βέβαια, να μη μιλάμε για μεταπτυχιακά «κατά παραγγελία» διαφόρων εταιριών - χορηγών, αλλά για πραγματική γνώση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΤΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, με εξαγγελίες περί αναδιάρθρωσης του χώρου της Υγείας και αναγγελία προσλήψεων, κάτι ο Τσοχατζόπουλος, με ανακοινώσεις περί μειώσεων θητείας, φαίνεται να υπάρχει περίεργη κινητικότητα σε αυτά τα υπουργεία αυγουστιάτικα.

Μήπως μυρίζει Συνέδριο η υπόθεση; Μάλλον! Αλλά αν προσπαθούν και οι δυο με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζουν να πείσουν περί του κοινωνικού τους προσώπου, μάλλον ατύχησαν!

Στο κάτω - κάτω, την πολιτική που χάραξαν παρεούλα με τον Σημίτη, τον προηγούμενο χρόνο, μας ανακοίνωσαν. Απλά, με άλλα λόγια και, βέβαια, με μπόλικη «σάλτσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ