ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σε κύκλο εντεινόμενης αβεβαιότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος της εντεινόμενης αβεβαιότητας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με φόντο τους σχετικά περιορισμένους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και την ενδοαστική διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019, με εμφανιζόμενα «ελλείμματα» στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός που έρχεται να αποτελέσει νέο πεδίο τριβών και διαιρέσεων με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα στο γενικότερο φόντο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, του «εμπορικού προστατευτισμού», του επανακαθορισμού της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, της έντονης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές κ.ά. Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην ατζέντα της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διενεργείται από χτες μέχρι τις 14 Οκτώβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Την ίδια ώρα, η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίστηκε και χτες, ενώ στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων ξεπέρασαν το 4,6%, δηλαδή σε επίπεδα απολύτως απαγορευτικά για ένα εγχείρημα εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές. Να σημειωθεί ότι η συνολική τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των εγχώριων τραπεζών διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν στην αρχή του 2019, με κατρακύλα της τάξης του 42%.

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αναμένεται να συζητηθούν στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, όπου θα μετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Nikkei Asian Review», υποστήριξε πως «οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές», σημειώνοντας ότι υπάρχουν «πολλές επενδυτικές ευκαιρίες από τα ακίνητα έως την αγορά αερίου, τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά και άλλα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, μιλώντας σε συνέδριο για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος», υπογράμμισε πως «οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που επιλέγουν τη στασιμότητα, απέναντι στην τεχνολογική πρόκληση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυσάρεστες εξελίξεις και σοβαρούς κινδύνους». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι τράπεζες στη «νέα εποχή» θα έχουν λιγότερο προσωπικό και λιγότερα υποκαταστήματα...

Την ίδια ώρα, ο «οίκος αξιολόγησης» «Fitch», φέρνοντας στην επιφάνεια τα διαχειριστικά ζόρια και τις ενδοαστικές κόντρες αναφορικά με τους «τρόπους» απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, σημείωνε ότι «οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας ή μια λύση που μπορεί να αφορά κρατική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα φέρει τη δημοσιονομική θέση στο επίκεντρο της προσοχής».

Εφησυχάζει το λαό και για τις εξελίξεις στην οικονομία

Την ίδια ώρα, κι ενώ τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού προβληματισμού και ενδέχεται να επιδράσουν στην επίσπευση πολιτικών εξελίξεων, με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να καλλιεργούν εφησυχασμό, κάλπικες ελπίδες, αλλά και να στέλνουν το μήνυμα στο λαό να κατεβάσει κι άλλο τις προσδοκίες του.

Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real», ο Δ. Τζανακόπουλος με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια», προσθέτοντας ότι οι περιπτώσεις Ιταλίας και Ελλάδας δεν μπορούν να συγκριθούν, αφού η Ελλάδα «κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα και η κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα για να αρχίσουμε να κάνουμε επεκτατική πολιτική, λελογισμένη, βεβαίως, επεκτατική πολιτική... Εχουμε τη δυνατότητα και φορολογικές ελαφρύνσεις να κάνουμε, αλλά και να αυξήσουμε δαπάνες του Δημοσίου. Και παρ' όλα αυτά, να μπορούμε να επιτυγχάνουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Στο πλαίσιο αυτό, της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, έβαλε για μια ακόμα φορά και το θέμα της περικοπής των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι η αναβολή των περικοπών δεν θα είναι προσωρινή, καθώς «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτυγχάνεται μέχρι και το 2022».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες κι εδώ υποβάθμισε το ζήτημα, λέγοντας ότι οι αυξομειώσεις στο χρηματιστήριο είναι «λογικές» και το τραπεζικό σύστημα απολύτως θωρακισμένο! Για τα «κόκκινα» δάνεια δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί σε συνεννόηση με τους «θεσμούς». Απέδωσε δε τον ντόρο στη ΝΔ, ενώ κατηγόρησε και τον Γ. Στουρνάρα για σιωπή, ενώ θα έπρεπε να υπερασπιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Σε σχόλιό του, χτες το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επανήλθε κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ότι «επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη» και ότι «σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο «πλέον αξιόπιστος» σύμμαχος ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

«Αποτελούμε τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», έλεγε το Σάββατο, για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, παρακολουθώντας την έναρξη της Διακλαδικής Ασκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» από τη φρεγάτα «Ψαρά», λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου προγραμματίζεται να έχει επίσημες διμερείς επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και ομίλων, σε συνέχεια αντίστοιχων επαφών που είχαν στη Ν. Υόρκη πριν από περίπου 10 μέρες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου χτες εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων «AUSA 2018».

Σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, και συχνό «επισκέπτη» της περιοχής μας, Γουές Μίτσελ. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, στον οποίο αναμένεται να απευθύνει και επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα, πέρα από τα θέματα ακόμα στενότερης στρατιωτικής «συνεργασίας» που προβλέπεται να συζητήσουν, όπως επίσης και με τον αν. υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Σάλιβαν.

Επίσης, θα επισκεφθεί τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν περισσότερες «συνεκπαιδεύσεις» στον συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας πρόσχημα στους Αμερικανούς για περιοδική μεταστάθμευση πρόσθετων, επίλεκτων δυνάμεών τους στη χώρα.

Θα μεταβεί, επίσης, στην έδρα της «Lockheed Martin», καθώς ξεκινά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών «F16», εκσυγχρονίζονται τα κατασκοπευτικά «P3» και ταυτόχρονα υπάρχουν πάντα σκέψεις για προμήθεια μιας μοίρας «F35».

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή ανέπτυξε ο υπουργός ήδη από το Σάββατο, όταν με αφορμή την έναρξη της «Παρμενίων» δήλωσε ότι «η Ελλάδα αποκτά μια ιδιαίτερη γεωπολιτική δύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Είμαστε η χώρα σταθερότητας, η χώρα - κέντρο, με τις διμερείς συμφωνίες που έχουμε χτίσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και βόρεια με τις χώρες της Βαλκανικής. Αποτελούμε τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Κινητικότητα για ΑΟΖ - υδρογονάνθρακες

Πλασάροντας εξάλλου, ξανά, το «αφήγημα» ότι η αναμενόμενη εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και οι ρόλοι ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα σε μια εκτεταμένη ζώνη, στην προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διεκδικήσουν κάποιο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, σημαίνουν «ευημερία και ασφάλεια» για το λαό, πρόσθεσε πως «μέσα στους επόμενους μήνες ξεκινά η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα η αναγνώριση της ΑΟΖ και η επέκταση του τομέα ευθύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα προς τα νότια. Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, την ευθύνη μιας περιοχής, ιδιαίτερα αυτής που είναι μεταξύ της Κρήτης, του Σουέζ, της Κύπρου και της Μάλτας, όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση παράνομων όπλων, πετρελαίου, ναρκωτικών, που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη η 6η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου με αντικείμενο τα επόμενα βήματα για την οριοθέτηση ΑΟΖ και την πορεία των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Χτες, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη η 3η Υπουργική Σύνοδος του Περιφερειακού Φόρουμ της «Ενωσης για τη Μεσόγειο» (ΕγΜ), με συμμετοχή των 28 χωρών - μελών της ΕΕ καθώς και χωρών της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, σε άλλο ένα σχήμα «συνεργασίας» - προσπάθεια των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν την «επιρροή» τους σε μια ζώνη ζωτική για τα συμφέροντά τους. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Μυστική συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

Μυστική συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με κύριο θέμα την εκκλησιαστική περιουσία. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δύο αποφάσισαν τη λειτουργία της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που είχε συσταθεί επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά. Τα έσοδά της θα μοιράζονται εξίσου και στις δύο πλευρές, πολιτεία και Εκκλησία. Επίσης, το θέμα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας φέρεται να τέθηκε από τον αρχιεπίσκοπο και να συζητήθηκε αναλυτικά, ενόψει και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που η κυβέρνηση φέρεται ότι θα ξανανοίξει προς το τέλος του μήνα.

Προετοιμάζεται η επίσκεψη στη Μόσχα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες μέσω του εκπροσώπου του ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία της επίσκεψης. Τη σχετική δήλωση προς τους δημοσιογράφους έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι «πράγματι, η επίσκεψη του Τσίπρα προετοιμάζεται... Θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα. Αναμένουμε αυτές τις επαφές».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Υψηλοί «τόνοι» και καλέσματα «σταθερότητας»

Σε Αρτα και Πρέβεζα περιόδευσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, που σε συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και εάν αυτή φτάσει στη Βουλή επί κυβέρνησής τους. Διευκρίνισε, πάντως, πως όσο πιο πολλά βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας γίνουν από την ΠΓΔΜ, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ανατροπή της. Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την χαρακτήρισε «καταδικασμένη να αποτύχει» βάσει του τρόπου που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «εργαλειοποίησή» της, ενώ επισήμανε πως για τη ΝΔ Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16, που αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ, επανεμφάνιση Σαμαρά είχαμε το Σαββατοκύριακο με περιοδεία του στην περιοχή της Καβάλας και ομιλία του σε φορείς της περιοχής. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην οικονομία, τη διαχείριση του Προσφυγικού και το Σκοπιανό, όπου κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «ξεπουλάει εθνικά συμφέροντα στη Μακεδονία, για να αποφύγει προσωρινά νέες μειώσεις στις συντάξεις».

Παράλληλα, την πρότασή του «να δεσμευτούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, οι δύο διεκδικητές της εξουσίας, ότι το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή δεν θα έχουμε ξανά εκλογές», επανέλαβε χτες ο Στ. Θεοδωράκης, «γιατί η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις της, να φέρει επενδυτές και μια πολιτική αστάθεια, όπως είναι οι συνεχείς εκλογές, δεν βοηθά στο να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ