ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) βρήκε... επίκαιρο το πρόβλημα της εργασίας!!!

***

Εβερτ: Και την προσφορά του Δαμασκηνού και του πατέρα σας ορθώς την τιμά η τάξη σας...

***

Δαμασκηνός: Στη φωτογραφία μαζί με τον Σεφέρη. Ο πατέρας Εβερτ κρυμμένος για να δίνει παραγγέλματα! Με τον Σκόμπι!..

***

Αλαβάνο: Κοινή στάση να διαμορφωθεί στο Κυπριακό, όλων (Ελλάδας και Κύπρου); Πώς; Με λίγη σάλτσα στο «σχέδιο Ανάν»;

***

Η ΟΚΕ διερευνά το Ασφαλιστικό!! (Αναλυτής και λοιποί...)

***

ΣΥΝ: Είσαστε ίδιοι (οι τάσεις) και έχετε σκοτωθεί! Πώς θα συνυπήρχατε με το ΚΚΕ, αν, υποτίθεται, συνεργαζόμαστε;

***

Σκέτη φερεγγυότητα!!!

***

Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα πρόκειται να γευτούν οι Κύπριοι, όπως είπε ο Μεϊμαράκης!..

***

Μα, δεν τα γεύονται;

***

Και χωροφύλαξ έκανε ο Αμβρόσιος; Αξιος! Σε καιρούς πολύ ζόρικους...

***

Δηλαδή, ενθικόφρων ο Αμβρόσιος!..

***

Για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων δουλεύει η Κοντολίζα, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ στο απογευματινό δελτίο!..

***

Σαν πολύ αέρα πήρε το ΧΑΑ! Πότε θα κατέλθει;

***

Φτηνά τη γλίτωσαν οι Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν... Αυτή τη φορά!!! Γιατί όποιος τρίβεται στην γκλίτσα... των λαών!!!

******

Οι φονιάδες των λαών οι Αμερικάνοι παραδέχτηκαν τελικά πως έριξαν χημικά στη Φαλούτζα!!! Ηταν λέει από τα... νόμιμα!!!

************

Αφελής τηλέπαθος ρωτάει ακόμα: Για τα άλλα χημικά, εκείνα του Ιράκ, που υποτίθεται έγινε και ο πόλεμος, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο;


Παπαγεωργίου Βασίλης

***************

Πώς δεν υπάρχει; Είδαν οι κατακτητές πως οι Ιρακινοί δεν είχαν και τώρα ανοιχτά και νόμιμα τους ρίχνουν από τα δικά τους!!!

***

Ακου Δαμασκηνός!!


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μεταναστευτικά

Θα ήθελα να πω από την αρχή ότι δεν έχω μελετήσει την ιστορία της μετανάστευσης, πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η λέξη, τα αίτια και τα αποτελέσματα της, αν και ο πατέρας μου έζησε στο Σικάγο, ο αδελφός της μητέρας μου στη Νέα Ορλεάνη, η αδελφή μου σε μια πόλη κοντά στο Μπέρμιγχαμ κι εγώ στη Νέα Υόρκη. Παρ' όλο που έγραψα βιβλία για τη ζωή των Ελλήνων εκτός Ελλάδας, δεν ισχυρίζομαι ότι έθιγα, κατά κύριο λόγο, το θέμα της μετανάστευσης. Μόνο από το 1967 μέχρι την πτώση της χούντας έγραφα με πολιτικό υπόβαθρο την επιφυλλίδα «Επικαιρότητες» στον «Ελληνικό Ταχυδρόμο» που εξέδιδε ο Χρήστος Κολύβας στο Μόντρεαλ, Καναδά. Κάποιες από τις εμπειρίες μου από τα χρόνια 1970 μέχρι το 1975 που έζησα στην Πανεπιστημιούπολη Λουντ της Σουηδίας, τις ανέφερα μόνο συμπτωματικά σε διάφορα γραφτά.

Η ζωή στη Σουηδία μού πρόσφερε μια άλλη διάσταση με την οποία έβλεπα, βίωνα και μπορούσα να σχολιάσω διάφορα γεγονότα ή κοινωνικές συμπεριφορές, κρατικές παροχές ή πολιτικές σκέψεις και ελευθερίες. Από τις επαφές μου στο Πανεπιστήμιο - χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ, δικτατορίες στην Ισπανία, Πορτογαλία, χούντες στην Ελλάδα, τη Χιλή κ.ά. - με φοιτητές από αυτές τις χώρες ή της Βόρειας Αφρικής, είχα κάνει διάφορες ύποπτες σκέψεις, που δεν είχα, όμως, το υπόβαθρο να τις στηρίξω.

Η κοινωνική και πολιτική αντιμετώπιση του σουηδικού κράτους έναντι των ξένων φαινόταν ή ονομαζόταν ή ήταν σε κάποιο βαθμό ανθρωπιστική, συγκριτικά με άλλες χώρες υποδοχής μεταναστών. Με την εργασιακή απασχόληση, επί το πλείστον, των ξένων σε «ταπεινές δουλιές» με αργή εξέλιξη, (ασφαλώς υπήρχαν και επιστήμονες σε αντίστοιχες δουλιές με τις σπουδές τους και το αντικείμενό τους), διέβλεπα την καινούρια αποικιοκρατία.

Τα ισχυρά κράτη είχαν βρει τον τρόπο, αντί να στέλνουν τα κεφάλαιά τους έξω από τα σύνορά τους, στρατό για να υποστηρίζει τα συμφέροντά τους σε ξένες γαίες και να προκαλούν αντιθέσεις και ανταρσίες, δημιουργούσαν τις καινούριες αποικίες εντός των εθνικών τους συνόρων. Ετσι μπορούσαν να εμφανιστούν σαν πολιτικά φιλελεύθερα, αφού επέτρεπαν στους εισελθόντες στη χώρα τους να έχουν οποιαδήποτε ιδεολογία, να συγκεντρώνονται, να εκφράζονται, να εκδίδουν και να διακινούν τα δικά τους έντυπα, να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία και να γίνονται αποδεκτά, να φοιτούν στα πανεπιστήμια, (αναφέρομαι στη Σουηδία που γνώρισα τότε) και επιπλέον να τους προσφέρουν διάφορες παροχές, ακόμα και για την αγορά τρίκυκλου παιδικού ποδηλάτου ή έγχρωμης τηλεόρασης, κυριολεκτικά. Μπορούσες να βρεις δουλιά καθαρίστριας, εργάτη σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες, και να μοιράζεσαι πολλά από τα δικαιώματα των Βίκινγκς.

Την πρώτη μέρα των επεισοδίων στη Γαλλία, από ανθρώπους που γεννήθηκαν εκεί και δεν είναι μετανάστες, τηλεφώνησα στον Χανς στη Λουντ.

«Φοβάμαι», του είπα, «ότι τα επεισόδια θα επεκταθούν, αφού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν παρόμοιοι και άνεργοι».

«Α, στο Μάλμο», μου απάντησε, «η ανεργία τους φτάνει το 75% κι εμείς (οι Σουηδοί) πληρώνομε πάρα πολλά λεφτά γι' αυτούς...».


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ