ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μήνυμα καταδίκης στην αντιλαϊκή πολιτική

Στα ΤΕΙ Αθήνας περιόδευσε χτες το πρωί ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, συνοδευόμενος από νεολαίους υποψηφίους

Κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών δημοτικών και νομαρχιακών ψηφοδελτίων, που στηρίζει το ΚΚΕ, απηύθυνε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός,σε σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, στη διάρκεια περιοδείας που έκανε μαζί με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" Κώστα Παπαδάκη και Μαρία Λαουτάρη.

Με τις προκηρύξεις της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στα χέρια, ο Ν. Σοφιανός συζήτησε με σπουδαστές για τα προβλήματα που τους απασχολούν, για τις εκλογές και τις συνέπειες που έχει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, όπως παιδεία, υγεία, εργασιακά δικαιώματα. Αντάλλαξε με τους σπουδαστές απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τη νεολαία, όπως η ανεργία, δίνοντάς τους συγχρόνως την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρίσκονται κοντά τους, όχι μόνο πριν τις εκλογές αλλά και μετά απ' αυτές. Απάντησε, όμως, και σ' αυτούς τους σπουδαστές που, αγανακτισμένοι από την πολιτική που ακολουθείται, τόνιζαν ότι και σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανέναν γιατί "όλοι είναι ίδιοι". "Αυτοί που έχετε γνωρίσει είναι έτσι", είπε ο Νίκος Σοφιανός. "Και αυτοί είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της υποταγής. Από την άλλη πλευρά είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, που βρίσκονταν και βρίσκονται πάντα μαζί σας, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες".

Αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας του, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε στο "Ρ": "Και με τη σημερινή περιοδεία επαληθεύεται η γνώμη μας ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος στους νέους, για να συζητήσουν μαζί μας για τα προβλήματά τους. Υπάρχει προβληματισμός και πιστεύουμε ότι θα εκφραστεί και διάθεση στήριξης στα ψηφοδέλτια της ΝΑΣ. Και με την προηγούμενη δουλιά της Οργάνωσης, σημαντική ώστε αυτά που λέμε σήμερα προεκλογικά να πιάνουν έδαφος, θα μπορέσουμε και στις εκλογές αυτές να εκφραστούν οι ψήφοι υπέρ των συνδυασμών που στηρίζουμε".

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδάκης μίλησε για τα συμπεράσματα από τη συζήτηση με τους σπουδαστές: "Η σημερινή περιοδεία αναδεικνύει ότι η νέοι προβληματίζονται, ανησυχούν και ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο. Σήμερα το γεγονός ότι ο νέος αναζητά την πολιτική, ψάχνει να βρει, δηλαδή, την προοπτική που θα έχει αντίκρισμα, και στους αγώνες που θα οργανώσει από δω και πέρα για την παιδεία, την υγεία και, γενικότερα, για τα προβλήματα της νεολαίας αλλά και ιδιαίτερα μέσα στο ΤΕΙ, δείχνει ότι έχει τη διάθεση να παλέψει και να αγωνιστεί. Πρέπει ο νέος να αναδείξει αυτό το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, και σ' αυτή την κατεύθυνση αυτό μπορεί να εκφραστεί από την ψήφο του, από τη στήριξη των νομαρχιακών και δημοτικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ".

"Πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ καλούς δεσμούς με τη νέα γενιά και ότι θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά μας", είπε η Μαρία Λαουτάρη."Στην περιοδεία μας στα ΤΕΙ Αθήνας μιλήσαμε με πολύ μεγάλη μάζα της νεολαίας και τα μηνύματα ήταν πολύ θετικά. Αυτό που αναδεικνύεται είναι πως υπάρχει έντονηδυσαρέσκεια στη νεολαία για τη σημερινή κατάσταση, και από την κυβέρνηση, αλλά και από τα άλλα κόμματα. Βέβαια, υπάρχει σε πολλούς νέους το μπέρδεμα, αν θα έπρεπε σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν μόνο πρόσωπα, αλλά τελικά από τις συζητήσεις η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ότι πρέπει να στείλουμε και ένα πολιτικό μήνυμα", κατέληξε.

Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εθνικά

Ολοι μας ξέρουμε πως η δήλωση της καταγωγής ενός ανθρώπου σηματοδοτεί και τα κύρια χαρακτηριστικά της φυλής του, αν αυτά είναι διαπιστωμένα στην πορεία της μέσα στο χρόνο.

Στους εαυτούς μας αποδίδουμε, για παράδειγμα, τη φιλοξενία, αφού από τη μυθολογία μας ακόμα υπήρχε ο Ξένιος Δίας.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες είμαστε φιλόξενοι. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Το αποδεχόμαστε, έστω και σιωπηρά, επειδή πρόκειται για ένα ευγενές χαρακτηριστικό.

Ομως, πολλές φορές η καταγωγή ενός ανθρώπου από τους αφιλόξενους κουβαλάει άλλα χαρακτηριστικά που οι ίδιοι τους έχουν προσάψει.

Για πολλές δεκαετίες του αιώνα που φεύγει, οι Ελληνες, ακόμα και στο Σικάγο του Αλ Καπόνε, αποκαλούνταν περιφρονητικά Dirty Greeks (βρωμοέλληνες).

Δηλαδή, οι Ελληνες ήταν βρώμικοι; Δεν πλένονταν; Ηταν τόσο μελαχρινοί που οι άσπροι Αγγλοσάξονες τους θεωρούσαν βρώμικους;

Αλλά δεν τους έλεγαν έτσι μόνο οι Αγγλοσάξονες, τους έλεγαν και οι Ιταλοί που είχαν το ίδιο μεσογειακό χρώμα, αλλά που εκείνοι αποκαλούνταν μαφιόζοι.

Τέτοια παραδείγματα μπορούν ν' αναφερθούν με όλες τις φυλές που απαρτίζουν πολύγλωσσες, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως τείνουν να γίνουν οι περισσότερες χώρες.

Βέβαια, οι Ελληνες δεν ήταν βρώμικοι γιατί ο χαρακτηρισμός βρωμο-οποιασδήποτε εθνικότητας σημαίνει παλιάνθρωπος.

Με την πάροδο του χρόνου οι Ελληνες της διασποράς αναπτύχθηκαν σε όλες τις μορφές των κοινωνικών δραστηριοτήτων - κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών - και ασφαλώς δεν είναι όλοι οι Ιταλοί μαφιόζοι.

Το τελευταίο γεγονός με τον Σορίν Ματέι - που δεν ξέρω αν το θέμα εξαντλήθηκε ή θα εξαντληθεί ποτέ, αν έχει προηγούμενο ή αν τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν κατά καιρούς στο σκοτάδι - έφερε στο φως μια από τις προκαταλήψεις των αφιλόξενων.

Παρ' όλο ότι ο μη υπάρχων πλέον ταραχοποιός είχε όνομα και επίθετο, ελάχιστες φορές χρησιμοποιήθηκε από τους, κατά συντριπτική πλειοψηφία, δημοσιογράφους, ρεπόρτερς, αστυνομικούς ή άλλους που κάνουν δηλώσεις μπροστά στα μικρόφωνα και τις κάμερες. Το ίδιο συνέβη και στις μικρές οθόνες. Η εθνικότητα, υπό αίρεσιν, αντι - καθιστούσε τ' όνομά του.

Ατυχώς αυτό επαναλήφθηκε στην περίπτωση της θλιβερής μητέρας του που διαβάζαμε στις μικρές οθόνες, μητέρα του Ρουμάνου ή λίγο ελαφρότερα του Ελληνορουμάνου.

Το ίδιο και με την συνήγορο, ή τον γιατρό από την Κύπρο ή όποιον άλλο είχε σχέση με τον Σορίν Ματέι.

Μήπως θα είναι κακόβουλο να πιστέψουμε ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά σκόπιμο;

Να σκεφτούμε, δηλαδή, τι χαρακτηριστικά κουβαλάει για τους αφιλόξενους η καταγωγή ενός Ρουμάνου; Και τι Ρουμάνου; Ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στη Ρουμανία και ήρθε στην Ελλάδα στην ηλικία των εννέα χρόνων.

Κι επιπλέον, ο ένας από τους γονείς ήταν Ρουμάνος.

Αλλά, πραγματικά, ποιο ήταν το κίνητρο της επωνυμίας Ρουμάνος; Οτι είχε γεννηθεί, είκοσι πέντε μόλις χρόνια, σε μια χώρα με διαφορετικό καθεστώς από το δικό μας; Ηταν δηλαδή πολιτικό το κίνητρο;

Αφού, όμως, μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινωνία, δεν ήταν καθόλου προϊόν της;

Η μήπως επειδή ο ένας από τους γονείς δεν ήταν Ελληνας το παιδί είχε κληρονομήσει τα εθνικά χαρακτηριστικά εκείνου μέσα στα οποία υπήρχε και η εγκληματικότητα;

Οι πιο πάνω προβληματισμοί δεν προϋποθέτουν απαλλαγή του Σορίν Ματέι απ' όποια αδικήματα και αν διέπραξε όταν ζούσε, αλλά διατυπώνονται για να δούμε και από αυτή τη σκοπιά τις εθνικές μας προκαταλήψεις.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Σήμερα, στις 12 μ., ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, θα περιοδεύσει στην Πάντειο, ενώ στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφτεί τα νυχτερινά σχολεία της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ν. Ιωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ