ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η διάθεση τοξικών αποβλήτων σε ακατάλληλους χώρους στη Μαγνησία. Οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών, που παράγουν απόβλητα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που επιφέρει η διάθεση των τοξικών αποβλήτων σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος απόσυρσης των αποβλήτων αγγίζει ακόμα και το 1 εκατομμύριο δραχμές τον τόνο, όταν πρόκειται για πολύ επικίνδυνα.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Εθνικού Σχεδιασμού Αποβλήτων, πέρυσι, είχαν καταγραφεί 4.825 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο ένα ποσοστό της συνολικής παραγωγής καταστρέφεται σε ειδικά εργοστάσια ξένων χωρών κι αυτό γιατί δε λειτουργεί μονάδα τελικής διάθεσης. Από τους ελέγχους τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων φύλαξης των αποβλήτων, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τη Νομαρχία Μαγνησίας, προκύπτει ότι από την παραγωγική διαδικασία 10 με 15 βιομηχανιών στο νομό προκύπτουν τοξικά απόβλητα. Μάλιστα, η Νομαρχία Μαγνησίας, που είναι γνώστης των διαστάσεων του προβλήματος των τοξικών αποβλήτων, περιορίζεται στην ενημέρωση των επιχειρήσεων για την ισχύουσα νομοθεσία και όχι στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει.

Συγκεκριμένα, οι πηγές που παράγουν επικίνδυνα υγρά απόβλητα στο Νομό Μαγνησίας είναι: Εταιρίες εμπορίας και διακίνησης υγρών καυσίμων, χαρτοποιεία, εργοστάσια παραγωγής απορρυπαντικών και καλλυντικών, χυτήρια σιδήρου - χάλυβα, ελασματουργεία, επιμεταλωτήρια, επιχειρήσεις κατεργασίας μετάλλων, βαφές, ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Επιστήμονες - περιβαλλοντολόγοι τονίζουν πως, όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας των επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά είναι επιβεβλημένο να κατασκευαστούν μονάδες επεξεργασίας και διαχείρισης, οι οποίες θα είναι ασφαλείς και απόλυτα ελεγχόμενες.

Τεράστιο θέμα προκύπτει και από το κλοφέν, που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών τοξικών αποβλήτων και περιέχεται σε δύο πυκνωτές της ΔΕΗ, που βρίσκονται στους υποσταθμούς της Αλλης Μεριάς και της Ν. Ιωνίας Βόλου. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση για την αντικατάστασή τους.

Και το ερώτημα, που, εύλογα, γεννάται, είναι γιατί δεν παίρνουν μέτρα και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να σταματήσει η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων και να μην υφίσταται πρόβλημα παραγωγής τοξικών αποβλήτων από τις επιχειρήσεις;


Αρχαία ναι, χρυσό όχι

Αναβλήθηκε για τις 5 Δεκέμβρη η δίκη των 17 κατοίκων και του προέδρου της Ολυμπιάδας, που επρόκειτο να γίνει χτες στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε βαριές ποινές, ενώ εκκρεμούν σε βάρος τους κι άλλες δίκες, γιατί με τις κινητοποιήσεις εμπόδισαν την καταστροφή της περιοχής τους από την «TVX Hellas». Για την προχτεσινή απόφαση του ΚΑΣ, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ολυμπιάδας δήλωσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κατασκευαστούν εργοστάσια πάνω στις αρχαιότητες». Ο Νικ. Μήτσιου ευχαρίστησε, επίσης, για την παρουσία τους στο δικαστήριο, τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, καθώς και τους συνδικαλιστές και όσους ακόμη ήρθαν να συμπαρασταθούν.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο φτωχός πεθαίνει κάθε μέρα...

Λαμπρή στη φυλακή... Λαμπρή στην εξορία, αναμνήσεις παλιές... Λαμπρή στο νοσοκομείο, εμπειρία φετινή. Να πω την αλήθεια; Ηταν και δική μου επιλογή η συγκεκριμένη περίοδος «εισαγωγής». Μου είχαν πει ότι τη Λαμπρή είναι ευκολότερο να βρεθεί κρεβάτι, γιατί πολλοί ασθενείς φεύγουν απ' το νοσοκομείο για τις γιορτές. Τα πράγματα δεν ήταν όμως έτσι! Οι δυσκολίες πολλές. Τελικά βρέθηκε το κρεβάτι στο «Ασκληπιείο» της Βούλας και μάλιστα όχι στους θαλάμους του «εκσυγχρονιστικού» ΕΣΥ, που θυμίζουν βαγόνια των ΣΕΚ «ίπποι 8 άνδρες 40...». Διεκδίκησα, με νόμιμα μέσα, καλύτερη θέση, που την πλήρωνα 43 χρόνια στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Στάθηκα ακόμη τυχερός γιατί έπεσα στα χέρια του καλών επιστημόνων, αλλά και των αφανών ηρωίδων, των νοσηλευτριών εννοώ, που οι φιλότιμες προσπάθειές τους, μειώνουν την άσχημη εικόνα που χαρακτηρίζει την παρεχόμενη υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη, χωρίς να θεραπεύει όμως το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων με υγειονομικό προσωπικό, στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκα, φτάνει το 60%, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση στην κάθε «βάρδια». Η νοσοκόμα τρέχει από άρρωστο σε άρρωστο να προλάβει τον ορό, την ένεση, το χάπι, τη θερμομέτρηση, την τοποθέτηση και μεταφορά της «πάπιας», την αλλαγή του κατωσέντονου που «λερώθηκε» και το στρώσιμο του κρεβατιού, υπεύθυνη και για βαριά περιστατικά, που κανονικά έπρεπε να ήταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα να φροντίζει να δώσει στους ασθενείς της λίγο από το γιορταστικό πνεύμα των ημερών, με μια αφίσα, ή ένα πρωτομαγιάτικό στεφάνι...

Συνθήκες εργασίας όχι απλώς δύσκολες, αλλά απαράδεκτες. Κι η ανταμοιβή; Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια δεν προβλέπουν ανάλογους με την προσφορά μισθούς, ούτε νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ, υπολογισμό υπερωριών, νυχτερινών - αργιών στο σύνολο του χαμηλού μισθού, ενώ ο χώρος και οι συνθήκες όπου δουλεύουν οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες δε θεωρούνται ανθυγιεινά!

Βέβαια, υπάρχει κι άλλος τρόπος εξυπηρέτησης του νοσηλευόμενου, αρκεί να έχει να πληρώσει «αποκλειστική», η αμοιβή της οποίας φθάνει τις 15.500 δρχ. τη βάρδια και το Σαββατοκύριακο τις 25.500 δρχ.

Αν δε ζήσεις ο ίδιος το ΕΣΥ, όπως εφαρμόζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι δυνατό να κάνεις σωστές εκτιμήσεις. Ετσι λοιπόν οι 20 περίπου μέρες παραμονής στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, περνώντας τα στάδια του προεγχειρητικού ελέγχου, το χειρουργείο και το μετεγχειρητικό, επιτρέπουν να βγάλεις πριν απ' όλα το συμπέρασμα ότι ο φτωχός πεθαίνει κάθε μέρα, ενώ ο πλούσιος μόνο μια φορά...

Ηκαθήλωση στο κρεβάτι μού στέρησε - κι ήταν η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά - τη συμμετοχή μου στο φετινό γιορτασμό των ανθρώπων του μόχθου. Η ψυχή μου και το μυαλό μου ήταν κοντά τους. Νοερά περπάτησα μαζί τους προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ανάμεσα στα πανό και στα κόκκινα λάβαρα. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ευγενική χειρονομία του επιστήμονα παιδαγωγού σ. Γιώργου Μωραΐτη και της Ελένης, έφεραν το μήνυμα της Κόκκινης Πρωτομαγιάς και τη συντροφική αγάπη, στο ψυχρό κακοσυντηρημένο δωμάτιο του νοσοκομείου, ενώ στη θύμηση ήρθε το απόσπασμα απ' το έργο «Μαντατοφόρες» του Γιάννη Ρίτσου, που έγραψε στη Γυάρο: «Αχ να βουίξει Ανάσταση καταμεσής του δρόμου κι ούλοι οι άνθρωποι ν' αγκαλιάζονται, να φιλιούνται κι οι καρδιές απ' τη χαρά τους κοκκινοβαμμένες σαν τα λαμπριάτικα αβγά...».

Νάσαστε καλά! Ψυχή βαθιά... όπως λέγαμε και τότε!


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ