ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλλοθι για νέες επιθέσεις

Πορτρέτο του Χαμίντ Καρζάι σε οπλουργείο διαμορφώνει «προεκλογική» ατμόσφαιρα

Associated Press

Πορτρέτο του Χαμίντ Καρζάι σε οπλουργείο διαμορφώνει «προεκλογική» ατμόσφαιρα
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αμερικανικός στρατός εκφράζει διαρκώς, όλο και εντονότερα, «φόβους» ότι μέλη της Αλ-Κάιντα και μαχητές Ταλιμπάν ετοιμάζονται να προβούν σε επιθέσεις προκειμένου να πλήξουν την Λόγια Τζίργκα (Μεγάλο Συμβούλιο), που θα γίνει μέσα στον Ιούνη και αναμένεται να επιλέξει τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει -- υποτίθεται -- τη χώρα σε εκλογές. Πρόκειται περισσότερο για καλλιέργεια ενός κλίματος τρομο-λαγνείας παρά για συγκεκριμένη προειδοποίηση, αφού, όπως μετέδιδε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, «οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν δεν έχουν λάβει καμία συγκεκριμένη απειλή», ωστόσο υπήρξαν, κατά την ίδια πηγή, «αναφορές» σχετικά με πιθανές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπου 1.051 εκπρόσωποι φυλών, φατριών και ευκαιριακών συσπειρώσεων πολεμάρχων θα συναντηθούν σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα.

Ο ΟΗΕ χτες έκανε μια παρεμφερή ανακοίνωση, που μάλλον στέλνει διαφορετικού τύπου μηνύματα: Εκανε σαφή τη «βαθιά ενόχλησή του» για το γεγονός ότι εκπρόσωποι που θα συμμετάσχουν στη Λόγια Τζίργκα γίνονται στόχος απειλών, ταπεινωτικών συμπεριφορών, ακόμη και συλλήψεων από την κυβέρνηση Καρζάι -- ή, τουλάχιστον, πολιτικούς τους αντιπάλους με επιρροή στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι «οκτώ άνδρες που ήταν υποψήφιοι για τη Λόγια Τζίργκα, την παραδοσιακή αφγανική συνέλευση, που θα συνέλθει τον Ιούνη, έχασαν τη ζωή τους το Μάη», πάντως ο εκπρόσωπός του Μανοέλ ντε Αλμέιντα ε Σίλβα άφησε ένα περιθώριο να μην πρόκειται για το προφανές: «Δεν έχουμε στοιχεία τέτοια που να επιτρέπουν να πούμε ότι πρόκειται για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα». Χωρίς όμως να αποκλείεται κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, ο υποστράτηγος Φράνκλιν Χάγκενμπεκ του αμερικανικού στρατού εκτιμά, βάσει στοιχείων που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών του, ότι η Αλ-Κάιντα και οι Ταλιμπάν «θέλουν κάτι που θα τους δώσει την παγκόσμια προσοχή και δημοσιότητα... κάτι τόσο βίαιο και θεαματικό που θα πείσει πολλούς να τους υποστηρίξουν». Ο ίδιος είπε ότι κορυφαία στελέχη της οργάνωσης αλλά και του εκπεσόντος καθεστώτος βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχουν φύλαρχοι, στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν και μέσα στο Πακιστάν.

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές διεργασίες, αυτές τις προδιέγραψε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ -- ο πρώην μονάρχης -- ο οποίος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα αποδεχόταν» το να ανακηρυχτεί ο ίδιος Πρόεδρος του Αφγανιστάν και να επανεκλεγεί ο Καρζάι στην πρωθυπουργία...

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις σε τροχιά αποσταθεροποίησης

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Νέα ένταση στο Κέρας της Βόρειας Αφρικής αλλά και στις διμερείς σχέσεις Σομαλίας-Αιθιοπίας αναμένεται να προσθέσουν οι χτεσινές αιματηρές συγκρούσεις, που σημειώθηκαν στο Βόρειο Μογκαντίσου ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού της σομαλικής μεταβατικής κυβέρνησης και άνδρες του πολέμαρχου Μουσά Σούντι Γιαλαχάου (που αρνείται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση και σύμφωνα και με τις χτεσινές κατηγορίες του Μογκαντίσου «χρηματοδοτείται και ενθαρρύνεται απ' το καθεστώς της Αντίς Αμπέμπα»).

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Μεδίνα, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατά τις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα (εκ των οποίων οι δέκα άμαχοι!) και τραυματίστηκαν περίπου 50.

Συγκρούσεις είχαν σημειωθεί και την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 υποστηριχτών του υπουργού Εσωτερικών, Νταχίρ Σεΐχ Μοχάμεντ Νταγιάχ, και των ενόπλων ενός άλλου πολέμαρχου (που επίσης δεν αναγνωρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση), του Μοχάμεντ Ομάρ Χαμπέμπ, που έχει το «προπύργιο» των δυνάμεών του στα νότια της Σομαλίας.

Πάντως, χτες ο πολέμαρχος Γιαλαχάου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επέρριψε την ευθύνη για τις χτεσινές συγκρούσεις στη μεταβατική κυβέρνηση. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις μάς επιτέθηκαν και μάς προκάλεσαν», είπε ο Γιαλαχάου.

Απ' την πλευρά του, ο Αμπντουραχμάν Ιμπι, υπουργός Πληροφοριών της σομαλικής κυβέρνησης, κατηγόρησε αφ' ενός τις δυνάμεις του Γιαλαχάου λέγοντας πως εξαπέλυσαν απρόκλητη επίθεση κατά των δυνάμεων του στρατού και αφ' ετέρου την Αιθιοπία πως είναι ο εγκέφαλος που σχεδιάζει και οργανώνει τις επιθέσεις των πολεμάρχων κατά της κυβέρνησης.

Κροταλίσματα

Δεν πέρασαν εικοσιτέσσερις ώρες και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε Βέλες, έκανε αυτό που όφειλε. Απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και, σαν κερασάκι..., και στα Ηνωμένα Εθνη, να παρέμβουν στην Κολομβία, ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Ειδικά αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ζήτησε την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας, ούτως ώστε να είναι ουσιαστική η αρωγή στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αλλά και να αποτραπεί οποιουδήποτε είδους βοήθεια, κυρίως όπλα, προς τους αριστερούς αντάρτες της Κολομβίας για να συνεχίσουν το τρομοκρατικό τους έργο.

Η διατύπωση της έκκλησης κατά αυτόν τον διττό τρόπο, έχει για λόγους τυπικούς την αξία της, αφού πρέπει να υπάρχει ένα νομιμοφανές αίτημα, καθώς το «Σχέδιο Κολομβία» απαγορεύει ρητά την οιαδήποτε στρατιωτική ανάμειξη των Αμερικανών. Η κυβέρνηση Μπους, ήδη, προωθεί το σχέδιο άμεσης στρατιωτικής ανάμειξης στο όνομα της «παγκόσμιας εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας», αφού πλέον επισήμως κατηγορεί κυρίως τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) ως επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις, που φτάνουν από την Κούβα έως το Ιράν και έχει χαρακτηρίσει την Κολομβία ως «φυτώριο τρομοκρατίας» ανάλογο με αυτό του Αφγανιστάν!

Η λήθη έχει κυριεύσει πολλούς αναλυτές, εξαιτίας του ορυμαγδού των γεγονότων, που προκλήθηκαν από μια ευρέως πια αμφισβητούμενη ως «μέρα κρίσης», 11η Σεπτέμβρη. Μια λήθη που σκέπασε σαν πάχνη, τις πρώτες δηλώσεις Μπους περί «τάξης στη γειτονιά μας», που δεν είναι άλλη από τη Λατινική Αμερική, όπου ο κοινωνικός αναβρασμός που επικρατεί από άκρη σε άκρη, ελλοχεύει πλείστους κινδύνους για τις ΗΠΑ...

Κυρίως σε επίπεδο συμφερόντων... Ενδεικτικό είναι ότι 500 αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού έχουν ήδη σταθμεύσει μόνιμα στην Κολομβία, προκειμένου να προστατεύσουν τους πετρελαιαγωγούς των δύο μεγάλων εταιριών, της Occidental και της Repsol. Βενεζουέλα -όλοι πια γνωρίζουμε τι έγινε με το πραξικόπημα κατά του Ούγο Τσάβες- και Κολομβία μαζί, έχουν τη δυνατότητα, βάσει των αποθεμάτων τους και της ημερήσιας παραγωγής τους, να τροφοδοτούν με περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που οι ΗΠΑ εισάγουν από όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου μαζί. Οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι αυτές που ασκούν πιέσεις όπως έγινε ακριβώς και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, να προχωρήσουν σε μία επέμβαση σε όλη την περιοχή, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα εξαιρετικά πλούσια αποθέματα της περιοχής.

Επιπλέον, είναι και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα, δηλαδή του ελέγχου και της εκκαθάρισης όλης της Λατινικής Αμερικής από «αγριόχορτα», όπως το αριστερό κίνημα, τα αντάρτικα.

Ηδη, η εκλογή του Ουρίμπε, σηματοδοτεί δυσοίωνες και ίσως ραγδαίες εξελίξεις. Ενός σοσιαλδημοκράτη, συνάμα τεχνοκράτη με σπουδές στο Χάρβαρντ, που εκλέχτηκε υποσχόμενος τεράστιες κοινωνικές παροχές -πώς ακριβώς θα το πραγματοποιήσει με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται;- αλλά και προτάσεις για την αύξηση και αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων και την παράλληλη δημιουργία στρατού 1.000.000 πολιτών! Εξάλλου, ο Ουρίμπε, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, έχει πρότερη εμπειρία, αφού φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά και πολύ σκοτεινές διασυνδέσεις με τους μεγαλοβαρόνους των ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Μεντεγίν αλλά και κυβερνήτης της Αντιόκια.

Ισως, ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τα σχέδια των ΗΠΑ. Ισως αυτή η «ικανότητα» του Ουρίμπε να κινείται γοργά και καίρια στα σκοτεινά -εξού και ο χαρακτηρισμός «βασιλιάς των σκιών»- είναι που έχει προκαλέσει τρόμο και ανησυχία σε όλα τα γειτονικά κράτη για ένα ενδεχόμενο λουτρό αίματος με τρομακτικές διαστάσεις, παρά το γεγονός ότι επισήμως χαιρέτισαν την εκλογή του.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ