ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /48
Τραγουδώντας τις «Αρκαδίες»

Το επόμενο Σάββατο στη Ζάτουνα η συναυλία με έργα του Μίκη, με την υποστήριξη της ΚΕ του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Τρία χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη Ζάτουνα Αρκαδίας, το χωριό όπου είχε εξοριστεί ο συνθέτης με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την υποστήριξη της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τραγουδούν οι Τάσος Αποστόλου και Ιωάννα Φόρτη, και στο πιάνο θα βρίσκεται ο Αχιλλέας Γουάστωρ.

Στη συναυλία θα ακουστούν έργα που έγραψε ο Μ. Θεοδωράκης στη Ζάτουνα: «Πνευματικό Εμβατήριο» («Αρκαδία V») του Αγγελου Σικελιανού, «Χάρης 1944» («Αρκαδία VIII») του Μανώλη Αναγνωστάκη, «Η μητέρα του εξόριστου» («Αρκαδία IX») του Κώστα Καλαντζή. Αλλά και τραγούδια από τις υπόλοιπες «Αρκαδίες», μερικά σε πρώτη εκτέλεση.

***

Με την επιβολή της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης περνά στην παρανομία. Η μουσική του απαγορεύεται με ειδικό διάταγμα, το 13/1-6-1067 του Οδυσσέα Αγγελή. Συμμετέχει στο Πατριωτικό Μέτωπο και ορίζεται πρόεδρός του. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, αρχικά στη Γενική Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνας και στη συνέχεια στις φυλακές Αβέρωφ. Το 1968, χάρη σε διεθνείς πιέσεις, ο Μίκης αποφυλακίζεται και τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό στο Βραχάτι. Η περίοδος αυτή αποδεικνύεται πολύ δημιουργική για τον ίδιο, καθώς συνθέτει αρκετά σπουδαία έργα, όπως τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «Επιφάνεια - Αβέρωφ» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, τη «Νύχτα Θανάτου» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Παράλληλα, ολοκληρώνει τον κύκλο τραγουδιών «Λαϊκά», πάλι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, και, τέλος, συνθέτει το πολύ σπουδαίο έργο «Κατάσταση Πολιορκίας», σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη.

Το καθεστώς φοβάται πιθανή απόδραση του Θεοδωράκη στο εξωτερικό και έτσι αποφασίζει τον Αύγουστο του 1968 να τον εξορίσει μαζί με την οικογένειά του σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, τη Ζάτουνα, όπου κατοικούσαν 20 οικογένειες. Τη φύλαξή του είχε αναλάβει ολόκληρη διμοιρία χωροφυλάκων. Του επιτρέπουν να βγει μόνο για 4 ώρες τη μέρα, πάντα βέβαια με τη συνοδεία της αστυνομίας. Δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί με τον κόσμο, να διατηρεί αλληλογραφία, να διαβάζει βιβλία και περιοδικά.

Κι όμως, και σ' αυτές τις συνθήκες δεν σταματά να δημιουργεί. Εκεί, σ' αυτό το χωριό, έως τον Οκτώβρη του 1969, οπότε μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ωρωπού, συνέθεσε 11 κύκλους τραγουδιών με τίτλο «Αρκαδίες», σε ποίηση δική του, Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Κάλβου, Αγγελου Σικελιανού, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νότη Περγιάλη και Κώστα Καλατζή, και τη μουσική της ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Σε μήνυμά του εκείνα τα δύσκολα χρόνια αναφέρει: «Σαν πνευματικός δημιουργός, επιτελώντας το λαϊκό λειτούργημά μου, συνέθεσα και εδώ στη Ζάτουνα έξι κύκλους τραγουδιών, που τους ονομάζω "Αρκαδίες". Αυτά τα τραγούδια που γράφω τώρα, όπως εκείνα που θα γράψω και αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας, δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, που πιστεύουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημοκρατία και την ελευθερία και που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους τον αγώνα για την υπεράσπισή τους. Αφιερώνονται ιδιαίτερα στους Ελληνες αγωνιστές της ελευθερίας και στους ξένους φίλους του λαού μας, που μας συμπαραστέκονται στον δύσκολο αγώνα μας».

Οι αστυνομικοί γίνονται το ...κοινό που ακούει για πρώτη φορά αυτές τις μελωδίες του Μίκη. Και, βέβαια, παρά τις απαγορεύσεις, καταφέρνει με διάφορους τρόπους να στέλνει μαγνητοταινίες με τα καινούργια έργα στο εξωτερικό, τα οποία μεταδίδονται από ξένους σταθμούς και ακούγονται στην Ελλάδα.

Κλείνουμε το μικρό τούτο αφιέρωμα στις «Αρκαδίες» με το μήνυμα που έστειλε ο Μίκης το 1972 από την Ιταλία στην ελληνική νεολαία, με αφορμή τον «Χάρη 1944» του Μ. Αναγνωστάκη, που αναφέρεται σε έναν νεαρό ΕΠΟΝίτη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος σκοτώθηκε το 1944: «Ακολουθήστε τον δρόμο του Χάρη. Για να ξεχυθεί και πάλι το πλήθος αβάσταχτο στους δρόμους. Για να ανεμίσουν και πάλι οι σημαίες. Για να μαστιγώσει ξανά ο αέρας τα λάβαρα. Για να κυματίσουν ξανά μέσα στο χάος τραγούδια. Ο Χάρης ζει. Ο Χάρης ζει και τραγουδά. Φωνάζει άφοβα μπροστά στα μούτρα των τυράννων... Ο Χάρης παλεύει - ο Χάρης οργανώνεται και οργανώνει. Ο Χάρης χτυπά αδιάκοπα, ξέφρενα, αλύπητα. Ο Χάρης γνωρίζει ότι θα κατακτήσει τη λευτεριά του με το όπλο στο χέρι...».


Μαζί Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς

Προσφορά για τους αναγνώστες της εφημερίδας

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με όλους τους μεγάλους συνθέτες και τραγούδησαν τον λόγο των ποιητών και τους καημούς των ανθρώπων, ενώνουν τις φωνές τους και μας καλούν σε μια πανηγυρική συναυλία, τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας, «πριν έμπει το φθινόπωρο, πριν βγει το καλοκαίρι», όπως λέει ένας στίχος του Γκάτσου.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς σε τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, σε τραγούδια που μας συντρόφευσαν στις χαρές, στους αγώνες και στους έρωτές μας.

Τους δύο καλλιτέχνες πλαισιώνουν η Χορωδία GraduArti (απόφοιτοι των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων), καθώς και μέλη από τον Μουσικό Ομιλο των Αρσακείων Τοσιτσείων (παιδική και μεικτή νεανική χορωδία) υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη - Κούκνη, φέρνοντας τη δροσιά στο πέτρινο τοπίο. Special Guest θα είναι η Φωτεινή Βελεσιώτου.

Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται. Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» και του πόρταλ «902.gr» έχουν τη δυνατότητα αγοράς εκπτωτικών εισιτηρίων στην τιμή των 18 ευρώ για δύο άτομα για τη συναυλία, με την εισαγωγή ειδικού εκπτωτικού κωδικού - κουπονιού με τον αριθμό 902 στη σελίδα προπώλησης ticketservices.com.


Με τη «Λαϊκή απογευματινή»

Κυκλοφορεί νέος δίσκος σε μουσική και στίχους Βαγγέλη Κορακάκη και στο τραγούδι την Βερόνικα Δαβάκη

Afroditi_Zaggana

Κυκλοφορεί από το «Ελληνικό Σχέδιο» το νέο άλμπουμ «Λαϊκή απογευματινή». Πρόκειται για 9 νέα τραγούδια σε στίχους και μουσική Βαγγέλη Κορακάκη και ερμηνεία Βερόνικας Δαβάκη. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Λίγα λόγια για το άλμπουμ

Οταν τέλειωσε ο κύκλος των ηχογραφήσεων και των μίξεων αυτών των τραγουδιών σκεφτήκαμε στο «Ελληνικό Σχέδιο» ότι έχουμε ένα αληθινό και σπουδαίο λαϊκό έργο του 2024. Εναν ολοκληρωμένο κύκλο ελληνικού τραγουδιού με ενότητα, άποψη και κυρίως πρόταση...

Ο Βαγγέλης Κορακάκης είναι αληθινός ποιητής του τραγουδιού. Οπως γινόταν στον τόπο αυτό από πάντα, γράφει μαζί μουσική και στίχο. Πουθενά στο έργο του δεν θα βρεις εκζήτηση, έπαρση, εκβίαση του αισθήματος. Θα βρεις ένα σπάνιο αίσθημα, ένα κρυμμένο ύψος, μια ανθρώπινη αγκαλιά.

Το μεγαλείο και η αξία έρχονται στο μυαλό σου αναπόφευκτα μετά, όταν συνειδητοποιείς τι άκουσες.

Στοιχεία που αυτόματα, ως εκ της φύσεώς της, περιέχει και η Βερόνικα Δαβάκη. Ο Βαγγέλης Κορακάκης, με το αδιάψευστο κριτήριο του λαϊκού συνθέτη και ποιητή, επέλεξε την τραγουδίστρια που έχει με αυτόν τις ίδιες αναλογίες παράδοσης και λογιότητας, αθωότητας και τεχνικής, για να της αναθέσει έναν κύκλο τραγουδιών του με μεγάλη πυκνότητα αλήθειας, σεμνότητας και πρωτοτυπίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, εδώ ως ενορχηστρωτής, υπηρέτησε το όραμα του Βαγγέλη Κορακάκη και ως συνθέτη και ως ποιητή. Αλλο τόσο επιχείρησε να περιβάλει την ερμηνευτική και ηχοχρωματική προσωπικότητα της Βερόνικας Δαβάκη με μια ενορχήστρωση που ήδη θα την υπαινίσσεται και θα την περιβάλλει στις αρμονικές της.

Ετσι οραματίστηκε τον μουσικό χώρο όπου θα άνθιζαν οι δύο μοναδικότητες των δημιουργών του, παντρεμένες με την προοπτική μιας σπάνιας παράδοσης: Του ρεμπέτικου, του λαϊκού και του έντεχνου.

Επαιξαν οι μουσικοί: Μαριλένα Δωρή (φλάουτο). Τίνα Δεσύλλα (όμποε - αγγλικό κόρνο). Νικόλ Πέππα (κλαρινέτο). Αντώνης Λαγός (γαλλικό κόρνο). Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα). Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος (τρομπόνι). Δημήτρης Κοντός (κρουστά). Θάνος Μιχαηλίδης (ντραμς). Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς). Ευριπίδης Ζεμενίδης (ακουστική κιθάρα - μπάντζο). Χρυσόστομος Καραντωνίου (κλασική κιθάρα). Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο). Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν). Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο). Σέρτζιου Ναστάζα (βιολί). Ρενάτο Ρίπ (τσέλο). Παρασκευάς Κίτσος (μπάσο ηλεκτρικό - κόντρα μπάσο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ