ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Δεν μπορούν να επιβληθούν λύσεις ενάντια στα συμφέροντα των λαών

Συνέντευξη με τον Γιακούμπ Καρού, μέλος του ΠΓ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Στην Ελλάδα βρέθηκε για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ο Γιακούμπ Καρού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο "Ρ" συνάντησε τον Γιακούμπ Καρού και συζήτησε μαζί του τόσο για τη Συρία του 1996 όσο και για την ειρηνευτική διαδικασία που έχει επιβληθεί στην περιοχή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Εχουμε γνωρίσει τη Συρία μέσα από τις διπλωματικές της ενέργειες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Λίγες πληροφορίες, όμως, σχετικά με τη σημερινή κοινωνική κατάσταση στη Συρία έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Με δύο λόγια θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τα βασικά χαρακτηριστικά της συριακής κοινωνίας του σήμερα;

Σε εμάς, στη Συρία, τα εθνικά μας ζητήματα είναι πλήρως συνδεδεμένα με τα κοινωνικά. Γιατί μέχρι σήμερα, ο λαός μας έχει ένα πρωταρχικό καθήκον, πολύ σημαντικό, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση των κατειλημμένων εδαφών μας από το Ισραήλ.Αναμφιβόλως, αυτό το καθήκον επηρεάζει και επηρεάζεται σε σχέση με τους υπόλοιπους στόχους μας, όμως παραμένει κυρίαρχο.

Για να γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά την κοινωνική κατάσταση, σήμερα στη Συρία υπάρχει ένα Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, στο οποίο συμμετέχουν πολλά κόμματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το δικό μας Κομμουνιστικό Κόμμα, που εκπροσωπείται με δύο υπουργούς στην κυβέρνηση, καθώς και αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο.Αυτό το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο υποστηρίζει και προωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας. Στη Συρία υπάρχει ένας σημαντικότατος δημόσιος τομέας,είναι ο κυρίαρχος δημόσιος τομέας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να λειτουργούν οι υπόλοιποι τομείς: Ο μεικτός και ο ιδιωτικός τομέας.

Θέλουμε, και εμείς οι κομμουνιστές, να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους τομείς να λειτουργήσουν για μια μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και, φυσικά, για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στη συριακή κοινωνία. Συγχρόνως, βέβαια, δε σταματάμε ούτε στιγμή να προστατεύουμε τον κυρίαρχο ρόλο του δημόσιου τομέα, γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα, αλλά και πατριωτικό.Συγκεκριμένα, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα, όπως και στην καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού και μάλιστα υπήρχε μία περίοδος όπου έλαβαν χώρα μια σειρά από σαμποτάζ στο συριακό έδαφος και ο δημόσιος τομέας συνέβαλλε αποφασιστικά τόσο στην αντιμετώπισή τους όσο και στην προστασία του λαού.

Μπορούμε να πούμε ότι η Συρία, σήμερα, είναι μία από τις σπάνιες χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που έχει επάρκεια σε τρόφιμα.Για παράδειγμα, η παραγωγή σταριού είναι υπεραρκετή για την εγχώρια κατανάλωση και μάλιστα μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Παρά, βέβαια, την ικανοποιητική αυτή οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν και προβλήματα.Για παράδειγμα, παρατηρείται αύξηση του πλούτου μιας "παρασιτικής αστικής τάξης", μιας "γραφειοκρατικής μπουρζουαζίας",θα μπορούσαμε να πούμε. Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα, διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη,διεκδικώντας την αναλογία του πλούτου που αξίζει στην εργατική τάξη. Ομως, βέβαια, όλοι αυτοί οι στόχοι είναι ξεκάθαρα θέμα καθημερινής πάλης.

Εδώ θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι δίνουμε προτεραιότητα στην πάλη για τα εθνικά μας δίκαια, δηλαδή για την απελευθέρωση των εδαφών μας από την ισραηλινή κατοχή, κάτι που σημαίνει ότι αφήνεται, εν μέρει, ελεύθερο το πεδίο για την εμφάνιση τέτοιου είδους φαινομένων. Το γεγονός ότι αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού μας στην εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου, δημιουργεί, αναμφίβολα, πολλά αρνητικά σημεία στην εκπλήρωση του κοινωνικού μας στόχου. Για αυτό και πιστεύουμε ότι η εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου, δηλαδή η απελευθέρωση αυτών των εδαφών, θα δώσει μια θετική ώθηση στην επίτευξη των κοινωνικών μας στόχων και κατ' επέκταση οι προοδευτικές δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στη βελτίωση της σημερινής κοινωνικής κατάστασης.

Ο ρόλος της Συρίας

- Μόλις πριν από λίγες μέρες έλαβαν χώρα στο γειτονικό σας Λίβανο οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, γνωστές και ως "σταφύλια της οργής", οι οποίες εκδηλώθηκαν με βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, ακόμα και της Βηρυτού, και είχαν ως συνέπεια τη δολοφονία εκατοντάδων αθώων αμάχων και παιδιών. Πολλοί διπλωματικοί κύκλοι, αναλυτές, αλλά και δημοσιογράφοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι στη λύση αυτής της κρίσης καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συριακή διπλωματία, καθώς και ότι η Δαμασκός, μέσα από αυτήν την υπόθεση, αναδείχτηκε σε κυρίαρχο παράγοντα στις εξελίξεις στην περιοχή. Ποια είναι η εκτίμηση του δικού κόμματος;

Καταδικάσαμε και θα καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως άλλωστε έκανε και όλη η διεθνής κοινότητα και όχι μόνο οι Αραβες, την επίθεση αυτή, που θεωρούμε ότι ήταν μία από τις πιο αποτρόπαιες και άγριες επιθέσεις. Ακούσατε τις πληροφορίες, είδατε τις φωτογραφίες, είναι ένα έγκλημα.Ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι της σφαγής της Κανά είναι εγκληματίες και μάλιστα εγκληματίες πολέμου, που πρέπει να παραπεμφθούν και να βρεθούν ένοχοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μέσα από αυτήν την επίθεση όλος ο κόσμος είδε το πραγματικό πρόσωπο του Ισραήλ, ως κράτους ρατσιστικό και επιθετικό, που έχει μετατρέψει την τρομοκρατία, την πολιτική της τρομοκρατίας σε επίσημη κρατική πολιτική.

Πρέπει, λοιπόν, οι Ισραηλινοί κυβερνώντες να καταδικαστούν, όμως, πρέπει να καταδικαστεί και η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ είναι εξίσου υπεύθυνες, γιατί υποτίθεται ότι είναι οι "γονείς" της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά δεν έπαιξαν καθόλου αυτόν το ρόλο. Αντίθετα, ενθάρρυναν τους επιτιθέμενους και, σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν κιόλας την επίθεση αυτή και παρέμειναν χωρίς να αρθρώσουν λέξη μέχρι να ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.Μάλιστα, προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διεθνή κοινότητα να σχολιάσει, να καταδικάσει και να πάρει μέρος ενάντια στην ισραηλινή επίθεση. Συνεπώς, οι ΗΠΑ έπαιξαν ένα ρόλο που πρέπει να καταδικαστεί.

Επιπλέον, ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η επίθεση είχε ως στόχο να καταστρέψει τη λιβανέζικη κοινωνία, δημιουργώντας έριδες ανάμεσα στα διάφορα κοινωνικά στρώματα και βέβαια να καταστρέψει τις σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και στο Λίβανο και να τους επιβάλει λύσεις που δεν ικανοποιούν τα συμφέροντα των λαών τους, ενώ παράλληλα θέλησε να σπάσει την αντίσταση της Συρίας. Η Συρία, που αντιστέκεται ακόμα, είναι υπέρ μιας λύσης ειρηνικής, είναι υπέρ μιας σφαιρικής δίκαιης λύσης, όμως δεν πρόκειται να δεχτεί να παραχωρήσει ούτε ένα εκατοστό των εδαφών της στους Ισραηλινούς κατακτητές.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η συριακή στάση ήταν απόλυτα σωστή,που ανέδειξε την αλληλεγγύη της με το Λίβανο, ήταν μια στάση δυνατή, γιατί στηρίζεται στις αποφάσεις της διεθνούς νομιμότητας και τις αποφάσεις του ΟΗΕ,πάνω στις οποίες ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τη Σύνοδο της Μαδρίτης. Είναι μια στάση δυνατή, γιατί ολόκληρος ο λαός μας υποστηρίζει αυτήν την πολιτική.Και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες.

Εδώ πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους συντρόφους, σε όλα τα κινήματα και τα κόμματα που μας συμπαραστάθηκαν, τόσο σε εμάς, στο λαό μας, όσο και στο λιβανέζικο λαό, που καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση. Ομως εμείς έχουμε τη φιλοδοξία αυτή η αλληλεγγύη να γίνει πιο δραστήρια και πιο αποτελεσματική, ώστε να υποχρεωθεί το Ισραήλ να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η "ειρηνευτική διαδικασία"

- Σε λίγες μέρες διεξάγονται στο Ισραήλ βουλευτικές εκλογές. Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα, αλλά και η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχουν σταθεί στο πλευρό του Σιμόν Πέρες, υποστηρίζοντας ότι είναι εγγύηση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την οποία παρουσιάζουν, επίσης, ως μοναδική λύση για τα προβλήματα της περιοχής. Πιστεύετε ότι η περίφημη αυτή "ειρηνευτική διαδικασία", υπό τις συνθήκες και τους όρους που εκτυλίσσεται, είναι βιώσιμη;

Πάντα υποστηρίζαμε την ειρήνη στην περιοχή και κατ' επέκταση κάθε ειρηνευτική διαδικασία. Ομως και η τελευταία ισραηλινή επίθεση μάς έκανε ακόμα λιγότερο αισιόδοξους. Ο Σιμόν Πέρες έχει, επανειλημμένως, πλέξει το εγκώμιο της ειρήνης, όμως έκανε επίθεση. Καταδίκασε την τρομοκρατία, όμως, την εξάσκησε και μάλιστα με τη μορφή της κρατικής τρομοκρατίας. Μιλά για την ασφάλεια του Ισραήλ, όμως, εμείς πιστεύουμε ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι η κατοχή.

Εάν το Ισραήλ ήθελε πραγματικά την ασφάλειά του, αν ήθελε πραγματικά την ειρήνη, το ζήτημα είναι πάρα πολύ απλό: Να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και όλα θα ρυθμίζονταν. Χωρίς απόσυρση από τα κατεχόμενα εδάφη δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ασφάλεια. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους λαούς λύσεις ενάντια στα συμφέροντά τους.Ακόμα και αν μια γενιά υποχρεωνόταν να δεχτεί μία τέτοια λύση διά της βίας, η επόμενη γενιά δε θα τη δεχόταν.

Εμείς, ο λαός μας, αρνούμαστε να κάνουμε υποχωρήσεις, να παραχωρήσουμε ακόμα και ένα εκατοστό από τα εδάφη μας, δεν αποδεχόμαστε καμία έκφραση ισραηλινής παρουσίας που θα απειλούσε την εθνική μας κυριαρχία.Εάν το Ισραήλ θέλει πραγματικά την ειρήνη, πρέπει να αποτραβηχτεί από τα εδάφη μας. Η πρωτοβουλία είναι στα χέρια τους. Εάν ο Πέρες θέλει πραγματικά την ειρήνη, θα το αποδείξει, η λύση είναι στα χέρια του και είναι απλή.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΣΟΥΔΑΝ
Η κατάσταση σε οριακό σημείο

Συνέντευξη με τον ΓΓ του ΚΚ Σουδάν, Ελτιγιάνι Μπάμπικερ

Τους τελευταίους μήνες, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα στα κυβερνητικά μουσουλμανικά στρατεύματα, τις ανταρτικές ομάδες χριστιανών και ανιμιστών του νότου, εξελίσσεται σε ήττα των χουντικών δυνάμεων. Η οικονομία της χώρας έχει φτάσει σε δραματικό σημείο. Οι επιχειρήσεις έχουν "παγώσει" και η πείνα εξαπλώνεται ραγδαία, μαστίζοντας όχι μόνο την περιφέρεια, αλλά και την πρωτεύουσα Χαρτούμ. Ωστόσο, η ανασυγκρότηση των πολιτικών παρατάξεων και εργατικών ενώσεων της σουδανικής αντιπολίτευσης είναι πλέον γεγονός. Και σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν, Ελτιγιάνι Μπάμπικερ,το ιδιότυπο μουσουλμανικό, στρατιωτικό καθεστώς, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, θα γκρεμιστεί σύντομα από ένα παλλαϊκό κύμα ένοπλου και απεργιακού αγώνα.

Ο "Ρ" συνάντησε τον Ελτιγιάνι Μπάμπικερ στο περιθώριο των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οταν μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ρωτήσουμε εάν πιστεύει ότι θα έχει αλλάξει η πολιτική κατάσταση στο Σουδάν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ο ΓΓ του ΚΚ Σουδάν ήταν κατηγορηματικός: "Η πρόβλεψή σας είναι μάλλον απαισιόδοξη. Το καθεστώς αυτό δεν αντέχει άλλο. Η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο"!

-Θα θέλατε να περιγράψετε την παρούσα πολιτική κατάσταση στο Σουδάν σε συνάρτηση με το μουσουλμανικό καθεστώς στρατιωτικών που βρίσκεται στην εξουσία;

-Το καθεστώς είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένο. Προσπαθεί να πείσει το λαό ότι αλλάζει. Οτι διοργανώνει εκλογές, όπως αυτές του περασμένου Μάρτη, οι οποίες, όμως, είναι στιγματισμένες από το φαινόμενο της εκτεταμένης νοθείας. Γιατί πώς μπορείς να κάνεις εκλογές όταν υπάρχει πλήρης έλλειψη δημοκρατίας, όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απαγορευμένα, όπως επίσης και τα συνδικάτα; Οταν, οι ίδιοι πλαστογραφούν τους καταλόγους των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προσπαθούν να τους εξαγοράσουν ή να τους εκφοβίσουν με κάθε τρόπο;...

Ουσιαστικά, δηλαδή, το καθεστώς αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου. Ούτε στον τομέα της πολιτικής, ούτε στην οικονομία, ή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Τι γίνεται σήμερα μετά την πρόσφατη συνάντηση των κομμάτων της σουδανικής αντιπολίτευσης και των συνδικάτων στην Ασμάρα; Τι ακριβώς συνέβη εκεί;

- Τα κόμματα της σουδανικής αντιπολίτευσης, μαζί με απλούς ανθρώπους και αξιωματικούς του στρατού, σχημάτισαν ένα συνασπισμό δυνάμεων με την ονομασία Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία. Αρχισαν να συναντώνται από το 1989, αλλά χωρίς την απαραίτητη συνοχή. Πέρσι, πραγματοποιήθηκε διάσκεψη στην Ασμάρα και επιτεύχθηκε συμφωνία σε μια κοινή πλατφόρμα αιτημάτων. Κατάφεραν, επίσης, να οργανωθούν, έχοντας ήδη έναν πρόεδρο, έναν γενικό γραμματέα, ειδικές επιτροπές, ενώ συμφώνησαν να ανατραπεί το(σημερινό) καθεστώς με ένοπλη λαϊκή εξέγερση.

- Ο σουδανικός λαός έχει παράδοση δημοκρατικών αγώνων στο σύντομο διάστημα ανεξαρτησίας του. Μπορεί, εκ των έσω να πολεμήσει το καθεστώς αυτό;

- Φυσικά, και ο αγώνας αυτός αναπτύσσεται μέσα στο Σουδάν. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, είχαμε μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις. Τώρα, υπήρχαν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους όπου ηττήθηκε η κυβερνώσα παράταξη. Τώρα, μεγάλες μερίδες του λαού οργανώνουν τον αγώνα της εθνικής απελευθέρωσης. Και είναι όλοι μαζί: συνδικαλιστές, εργάτες, φοιτητές.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

- Πιστεύετε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το Σουδάν θα αλλάξει πραγματικά πολιτική όψη; Οτι μέσα σ' αυτό το διάστημα θα έχει πετύχει ο αγώνας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας;

- Η πρόβλεψη της επίτευξης αυτής της προόδου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι μάλλον απαισιόδοξη. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς που κυβερνά αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο οριακό σημείο: Δεν μπορούν να αλλάξουν τη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που εξελίσσεται ο πόλεμος στο νότο. Δεν μπορούν τώρα να σταματήσουν να προωθούν την οργανωμένη τρομοκρατία ή να ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων μας... Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κατάσταση χαλαρότητας στο Σουδάν. Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται σε αλλαγές του καθεστώτος. Εχει επιβληθεί από τον λαό στο καθεστώς. Τώρα, οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν και να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στους δικτάτορες. Δεν μπορούν, βέβαια, να μιλούν πολύ... γιατί τότε ακολουθεί η ανάλογη "τιμωρία" και τα ανάλογα σκληρά μέτρα, όπως συλλήψεις, βασανιστήρια κλπ. Οι αλλαγές αυτές, πάντως, είναι επιβεβλημένες από το λαό, έστω και σ' αυτό το σημείο.

Η φτώχεια πλήττει και το Χαρτούμ!

- Η φτώχεια είναι ένα οξύτατο πρόβλημα όχι μόνον για την περιφέρεια του Σουδάν. Φαινόμενο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δραματικό πρόβλημα για την επιβίωσή τους έχει παρατηρηθεί ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Χαρτούμ. Είναι αλήθεια;

- Ξέρετε... Η αξία της σουδανικής λίρας έχει πραγματικά φτάσει σε αρνητικά επίπεδα - ρεκόρ. Πριν ανέβει αυτό το μουσουλμανικό - στρατιωτικό καθεστώς στην εξουσία, ένα δολάρια ισοδυναμούσε με 13 λίρες. Τώρα, ένα δολάριο ισοδυναμεί τριακόσιες λίρες! Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, όπως και η ανεργία! Πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει. Οι αγρότες δεν έχουν καύσιμα, δεν έχουν λιπάσματα για τις καλλιέργειές τους. Δεν υπάρχουν μέσα μεταφορών. Δεν είναι καλές οι τιμές για τα λιγοστά προϊόντα τους. Σε σχέση, όμως, με τους κατοίκους των πόλεων, οι αγρότες είναι σε σχετικά καλύτερη θέση. Ομως, σε γενικές γραμμές, ο λαός μας είναι πολύ φτωχός. Ακόμη και στο Χαρτούμ πολύ λίγοι τρέφονται κανονικά. Το γεύμα περιορίζεται σε ένα κομμάτι ψωμί. Τα αυγά, το κρέας, το τυρί είναι ανύπαρκτα!

Οι σχέσεις των δικτατόρων με Ιράν και ΗΠΑ

- Ποια νομίζετε ότι είναι η σχέση του σουδανικού καθεστώτος με το Ιράν;

- Υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν. Καμιά φορά διαδίδουν φήμες, για να διαψεύσουν την ποιότητα των σχέσεών τους με την Τεχεράνη... μόνον και μόνον για να ρίξουν στάχτη στα μάτια κυρίως των Αμερικανών ή των Αιγυπτίων, όταν προκύψουν κάποια προβλήματα στις σχέσεις τους με Ουάσιγκτον ή Κάιρο. Είναι γνωστό, ότι σε στρατόπεδα του Ιράν εκπαιδεύτηκαν στελέχη του ισλαμικού καθεστώτος, είτε όσον αφορά το χειρισμό σύγχρονων όπλων, είτε σε μεθόδους βασανιστηρίων και τρομοκρατίας.

- Λέγεται, επίσης, ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης φανατικών

ισλαμιστών τρομοκρατών και στο Σουδάν...

- Φυσικά και υπάρχουν τέτοια στρατόπεδα στο Σουδάν. Ακόμη και στο Χαρτούμ! Αλλά, τα στρατόπεδα αυτά είναι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εκεί δίνονται όπλα, εκπαίδευση, χρήματα, διαβατήρια και επιτρέπεται στους εκπαιδευμένους τρομοκράτες να φύγουν από τα σύνορα με προορισμό άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Αλγερία, στην Τυνησία κ. α.

- Υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σ' αυτό το καθεστώς με τις ΗΠΑ;

- Δεν υπάρχουν. Το καθεστώς αυτό επιχειρεί να διασπείρει φήμες κυρίως για το είδος της οικονομικής συνεργασίας. Διαρρέουν φήμες, που σχετίζονται με την ανοιχτή αγορά, και συνθήκες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα αμερικανικά κεφάλαια. Ομως, δε νομίζω ότι υπάρχει πολιτική σχέση ανάμεσά τους. Δεν έχουν οι ΗΠΑ το χρόνο να ασχοληθούν με το σουδανικό καθεστώς. Δεν ενδιαφέρονται προς το παρόν να συνάψουν οικονομικές σχέσεις με το Χαρτούμ, αλλά με χώρες όπως το Ισραήλ.

Ο πόλεμος στο νότο

- Πώς εξελίσσεται σήμερα ο πόλεμος στο νότιο Σουδάν;

- Από το 1989 μέχρι το 1995, οι αντάρτες και τα μέλη του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να περιορίσουν τις επιθέσεις τους κατά του καθεστώτος στα σύνορα. Αυτό, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου κύματος εκατομμυρίων προσφύγων. Τον περσινό Οκτώβρη οι αντάρτες του Νότου οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους και νίκησαν σε σημαντικές περιοχές τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οχι μόνον απομόνωσαν τις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς πρόσφατα εξάλειψαν τον κίνδυνο και έχουν περισσότερες περιοχές υπό τον έλεγχό τους. Εχουν ανοίξει διόδους προς την Αιθιοπία απ' όπου μπορούν να πάρουν όπλα και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους. Τώρα, οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα πρωτοβουλίας. Βέβαια, δεν μπορούν να αγοράσουν σύγχρονα και ακριβά όπλα όπως το καθεστώς, το οποίο πρόσφατα αγόρασε στρατιωτικά ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν και πήρε πιλότους από το Ιράκ, ώστε να εκπαιδεύσει και να οργανώσει τους Σουδανούς κυβερνητικούς στρατιώτες, για να επιτεθούν στις ανταρτικές θέσεις από αέρος. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πλέον χάσει τη δυνατότητα επίθεσης στο έδαφος.

- Ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στο Nότιο Σουδάν;

- Είναι πολύ άσχημη! Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ίσως εκατομμύρια έφυγαν στο εξωτερικό. Τώρα, ο νότος είναι ουσιαστικά ακατοίκητος! Δεν υπάρχουν σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, γέφυρες... ακόμη και οι φυλακές είναι ανύπαρκτες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν πραγματικά τα πάντα στο νότιο τμήμα του Σουδάν! Οι μόνοι που υπάρχουν εκεί είναι οι αντάρτες και ελάχιστοι άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων...

Υπάρχει λιμός στο Nότο. Ο Νότος υποφέρει από επιδημίες, ασθένειες όπως η ελονοσία, η τύφλωση. Δεν υπάρχουν φάρμακα ή γιατροί. Υπάρχει απόλυτη απουσία παροχής υπηρεσιών κάθε μορφής.

Χρειάζεται διαρκής αγώνας

- Πώς βλέπετε το μέλλον στο Σουδάν;

- Ελπίζω να πετύχει ο αγώνας της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας και να πάρει ο λαός την εξουσία. Το πιο σημαντικό είναι ο λαός, που παραδοσιακά μάχεται κατά των δικτατόρων, να πετύχει στον αγώνα ανατροπής του καθεστώτος. Αυτή τη φορά, όμως, η εξέγερσηθα είναι ένοπλη και θα εκδηλωθεί εκ των έσω του Σουδάν. Θεωρώ ότι η εξέγερση αυτή δεν πρέπει να σταματήσει μέχρις ότου ο λαός πάρει τον έλεγχο στα χέρια του. Ομως, ούτε και τότε δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας του λαού μας...

Γι' αυτόν τον αγώνα δε χρειάζονται ακριβά όπλα. Χρειάζονται μικρά όπλα, μικρά πυροβόλα, χειροβομβίδες. Σύντομα, θα αρχίσει ανταρτοπόλεμος στις πόλεις. Και αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ οργανωμένα και μετά από καλή προετοιμασία και μεγάλη πειθαρχία. Και αυτό γιατί δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Ηδη μάχες εκδηλώνονται στις συνοριακές περιοχές του Σουδάν... οι οποίες θα επεκταθούν και στο εσωτερικό των πόλεων. Τότε ο κρατικός μηχανισμός, θα αρχίσει να παραλύει, καθώς θα εκδηλωθούν μαχητικές, παλλαϊκές διαδηλώσεις και απεργίες μαζικού χαρακτήρα.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Η οικονομία του Σουδάν έχει φθάσει σε δραματικό σημείο και η πείνα

Η οικονομία του Σουδάν έχει φτάσει σε δραματικό σημείο και η πείνα εξαπλώνεται παντού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ