ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΝΙΑ
Εμπειρη αλλά χωρίς λάμψη

Μια από τις δύο παρουσίες η οποία κάθε φορά που θα τη βλέπουμε στην τηλεόραση θα μας πληγώνει. Ηταν η ομάδα που διέλυσε και τυπικά το ελληνικό όνειρο για συμμετοχή στο Μουντιάλ '98, με το 0 - 0 που απέσπασε στο ΟΑΚΑ. Από την αποστολή που αγωνίστηκε στα υψόμετρα του Μεξικού του 1986 μόνο ο Μίκαελ Λάουντρουπ συμμετέχει και στην παρούσα 22άδα.

Λογικά η Δανία μαζί με την οικοδέσποινα Γαλλία είναι τα φαβορί για πρόκριση στον επόμενο γύρο, αφού Ν. Αφρική και Σαουδική Αραβία φαντάζουν αρκετά υποδεέστερες. Ομως ο Μπο Γιόχανσον προειδοποιεί: "Δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις υποτιμήσουμε ή να θεωρήσουμε πως έχουμε εύκολο έργο. Η Σαουδική Αραβία εντυπωσίασε στην προηγούμενη διοργάνωση και η Ν. Αφρική έδειξε πολύ καλά στοιχεία στα προκριματικά".

Η σημερινή Δανία είναι μια ομάδα με λίγα αστέρια, και μάλιστα γερασμένα (Σμάιχελ, Μπρίαν και Μίκαελ Λάουντρουπ). Ομάδα έμπειρη, πάντα επικίνδυνη αλλά με συγκεκριμένα όρια που δεν επιτρέπουν στους "ρόλιγκανς" να ονειρεύονται μεγάλες διακρίσεις. Με εξαίρεση τον Τόμας Χέλβεγκ που αγωνίζεται στην ιταλική Ουντινέζε η νέα φουρνιά των Δανών παικτών δεν έχει λάμψη...

Η ταυτότητά της

Το καλοκαίρι ζευγαρώνει τις εμφανίσεις της σε τελική φάση Μουντιάλ. Πρωτοσυμμετείχε το 1986 και έφτασε μέχρι τους "16". Σε 4 αγώνες μετράει 3 νίκες και 1 ισοπαλία με 10 - 6 γκολ. Οπως οι περισσότεροι θυμούνται, προκρίθηκε ως πρώτη του 1ου ομίλου μπροστά από Κροατία, Ελλάδα, Βοσνία και Σλοβενία. Στα 8 παιχνίδια είχε 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα με 14 - 6 γκολ. Κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο ('92) ενώ δύο φορές ('64, '84) έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού. Στην Ομοσπονδία (Ντανσκ Μπόλντσπιλ Ούνιον) είναι εγγεγραμμένοι 340.000 παίχτες. Χρώματα της Δανίας το κόκκινο και το άσπρο. Απ' τις 20/5 είναι στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Την εμπνέει το '94

Ηταν μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προηγούμενης διοργάνωσης. Κέρδισε Βέλγιο (1 - 0), Μαρόκο (2 - 1) και παρά την ήττα από την Ολλανδία (2 - 1) προκρίθηκε στους "16". Εκεί έχασε απ' την (τελικά) τριταθλήτρια Σουηδία (1 - 3) όμως η πορεία της κρίθηκε πετυχημένη. Ομολογημένος στόχος, ανάλογη πορεία το φετινό καλοκαίρι και κρυφός πόθος, που μάλλον αγγίζει τ' όνειρο, η πρόκριση στους "οκτώ".

Το ποδόσφαιρο στη χώρα του πετρελαίου αποτελεί αν όχι τη μοναδική, μια απ' τις ελάχιστες διασκεδάσεις των πολιτών. Εκτός των περίπου 3.000 βαθύπλουτων πριγκίπων, το Κοράνι ρυθμίζει τη ζωή των υπηκόων. Η συγκέντρωση περισσοτέρων από τρία άτομα απαγορεύεται, μ' εξαίρεση τις ημέρες αγώνων ντέρμπι ή της Εθνικής. Προφανής σκοπός οι πανηγυρισμοί.

Στα τελικά οδήγησε την ομάδα ο Γερμανός Οτο Πφίστερ αλλά απολύθηκε. Του χρέωσαν τη δημιουργία ομάδας χωρίς προσωπικότητα, με αμυντικές αδυναμίες και φτωχή επίθεση. Αλλωστε η αλλαγή προπονητών "σαν τα πουκάμισα" είναι αγαπημένη συνήθεια των ιθυνόντων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλαξαν οκτώ προπονητές.

Ο Παρέιρα που ανέλαβε στηρίζεται στο 3-5-2 και μάλλον θα δυσκολευτεί ν' αλλάξει την κατάσταση, αφού δεν περισσεύουν τα ταλέντα. Είναι ενδεικτικό ότι στα προκριματικά χρησιμοποιήθηκαν 16 παίχτες. Βασικοί είναι οι Νταϊγια (τερματοφύλακας), Χιλάουι (αμυντικός), Αλ Χαρμπί (αμυν. μέσος) και ο επιτελικός μέσος Σουλεϊμανί που καλείται ,Σαουδάραβας Τιγκανά".

Η ταυτότητα της

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί στην τελική φάση του θεσμού. Σε 4 αγώνες μετράει 2 νίκες και 2 ήττες με 5-6 γκολ. Εξασφάλισε την παρουσία της στο "Φρανς '98" ως πρώτη στο Α' ασιατικό όμιλο μπροστά από Ιράν, Κίνα, Κατάρ και Κουβέιτ. Σε 13 παιχνίδια πέτυχε 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες με 25 - 6 γκολ. Είναι τρεις φορές πρωταθλήτρια Ασίας ('84, '88, '96). Στην ομοσπονδία (Σάουντι Αράμπιαν Φούτμπολ Φεντερέισον) είναι εγγεγραμμένοι 16.150 ποδοσφαιριστές. Χρώματα της Σαουδικής Αραβίας άσπρο, πράσινο. Απ' τις 20/5 κατέχει την 34η θέση στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ.

Το έμψυχο δυναμικό

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΗΛΙΚΙΑΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Πίτερ Σμάιχελ34 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μόγκενς Κρογκ34 Μπρόντμπι

Πέτερ Κιάερ32 Σίλκεμποργκ

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Γιες Χόεγκ 32 Φενέρ Μπαχτσέ

Μαρκ Ρίπερ 30 Σέλτικ

Ρενέ ΧένρικσενΑΒ Κοπεγχάγης

Σόρεν Κόλντινγκ25 Μπρόντμπι

Μίκαελ Σιόνμπεργκ31 Καϊζερσλάουτερν

Γιαν Χάιντζε 34 Λεβερκούζεν

Γιάκομπ Λάουρσεν 26 Ντέρμπι

Τόμας Χέλβεγκ27 Ουντινέζε

ΜΕΣΟΙ

Στινγκ Τόφτινγκ Ντούισμπουργκ

Περ Φράντσεν 28 Μπόλτον

Αλαν Νίλσεν27 Τότεναμ

Μόρτεν Βίεγκορστ 27 Σέλτικ

Μπιάρνε Γκόλντμπακ 29 ΦΚ Κοπεγχάγης

Μίκαελ Λάουντρουπ34 Αγιαξ

Μάρτιν Γιόργκενσεν 22 Ουντινέζε

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Μίκλος Μόλναρ28 Σεβίλη

Πέτερ Μέλερ26 Αϊντχόβεν

Μπρίαν Λάουντρουπ29 Ρέιντζερς

Εμπε Σαντ25 Μπρόντμπι

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Πέτερ Σμάιχελ

Πέτερ Σμάιχελ. Ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Οι Ελληνες τον θυμούμαστε με θαυμασμό και οργή, αφού κατά κύριο λόγο αυτός ήταν η αιτία που στη Γαλλία ταξιδεύει η Δανία και όχι η χώρα μας. Εκείνο το "μοιραίο" Σάββατο στο ΟΑΚΑ είχε... κατεβάσει τα ρολά. Με ύψος 1.91 συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του μεγάλου σύγχρονου τερματοφύλακα. Σταθερός, ψύχραιμος, εξαιρετικός στις εξόδους, με εκπληκτικά αντανακλαστικά και διορατικός. Μοναδική του αδυναμία όταν χρειάζεται να παίξει με τα πόδια. Ο πιο παλιός στην ομάδα, ο 35 Σμάιχελ μέτρα 97 συμμετοχές με την Εθνική Δανίας.

Το έμψυχο δυναμικό

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΗΛΙΚΙΑΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Μοχάμεντ Αλ - Ντεαγιέα26Αλ Ταέ

Χουσεϊν Αλ - Σαντίκ25Αλ ΚουαντισιάνΤισίρ Αλ - Ανταϊφ 21Αλ Ετιφάκ

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Μοχάμεντ Αλ - Τζαχανί 23Αλ Αχλί

Μοχάμεντ Αλ - Κιλαϊβί 23Αλ Ιτιχάντ

Αμπντουλάχ Ζουμπραμαουϊ23Αλ Αχλί

Αχμέντ Τζαμίλ Μαντανί 28Αλ Ιτιχάντ

Χουσεϊν Σουλεϊμανί 21Αλ Αχλί

Αχμέντ Αλ - Ντοσαρί 20Αλ Νασρ

ΜΕΣΟΙ

Φαούντ Αμίν Ανουάρ24Αλ Σαμπάμπ

Ιμπραχίμ Αλ - Σαχρανί 24Αλ Αχλί

Καμίς Αλ - Οβαϊράν24Αλ Χιλάλ

Ιμπραχίμ Α' Χαρμπί23Αλ Νασρ

Καλίντ Αλ - Μουβαλίντ 27Αλ Αχλί

Χαμζά Σαλέχ 23Αλ Αχλί

Ναουάφ Αλ - Τεμιγιάτ22Αλ Χιλάλ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Σαμί Αλ - Τζαμπέρ 25Αλ Χιλάλ

Φαχάντ Αλ - Μεχαλέλ 27Αλ Σαμπάμπ

Γιουσέφ Αλ - Τουνιγιάν34Αλ Χιλάλ

Σαέντ Αλ - Οβαϊράν30Αλ Σαμπάμπ

Ομπεϊντ Αλ - Ντοσαρί22Αλ Βέχντα

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Σαμίρ Αλ Τζαμπέρ

Ο Σαμί Αλ Τζαμπέρ δίνει νόημα στη ρήση "πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν". Ο 25χρονος επιθετικός είναι μικρός στο δέμας. Κοντός και αδύνατος. Ομως έχει ζηλευτή ταχύτητα, πάθος και υπολογίσιμη δύναμη. Η αυταπάρνησή του έχει συγκινήσει προπονητές, συμπαίχτες και φιλάθλους. Γι' αυτόν η φράση χαμένη μπαλιά άρα μη διεκδικήσιμη, είναι άγνωστη. Οι περισσότεροι θεωρούν την απόδοσή του βαρόμετρο για την πορεία της ομάδας.

Γ' ΟΜΙΛΟΣ ΓΑΛΛΙΑ - Ν. ΑΦΡΙΚΗ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Η γνώμη μας

Οι Σαουδάραβες θέλουν να πετύχουν ένα μικρό... θαύμα, ώστε να πανηγυρίσουν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Μπορεί ο Βραζιλιάνος κόουτς Παρέιρα να έχει δώσει αυτοπεποίθηση στους "πετρελαιάδες", όμως δε νομίζουμε ότι μπορούν να φτάσουν στη... Μέκκα. Θα επιδιώξει ένα θετικό αποτέλεσμα με τη Ν. Αφρική. Επιτυχία θα είναι και αυτό...

Α. Π.

Η γνώμη μας

Η Δανία πάντα συνεπής στα τελικά του Μουντιάλ τα τελευταία χρόνια, μπορεί να μην έχει την εξαιρετική ομάδα της δεκαετία του '80, όμως πάντα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Το συγκρότημα του Γιόχανσον λογικά θα περάσει στην επόμενη φάση αφού ο όμιλος είναι βατός, όμως από εκεί και πέρα είναι θέμα μέρας να πάει ψηλά. Εγγύηση αναμφίβολα η παρουσία του "κέρβερου" Πίτερ Σμάιχελ, φόβητρο για όλους τους επιθετικούς. Ρωτήστε και τον Αλεξανδρή...

Α. Π.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Μπο Γιόχανσον

Ο Σουηδός Μπο Γιόχανσον αντικατέστησε τον Μέλερ Νίλσεν μετά την αποτυχία της Δανίας στο πανευρωπαϊκό του '96. Ο 56χρονος σουηδός τεχνικός ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Καλμάρ όπου έπαιξε για 10 χρόνια, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ταυτόχρονα και προπονητή ςτης. Αμιγώς ως τεχνικός πρωτοεργάστηκε στην Εστερ. Εκτοτε δούλεψε σε πολλά συγκροτήματα, συλλογικά ή εθνικά. Μεταξύ αυτών και ο Πανιώνιος. Οταν ανέλαβε τη Δανία μετέτρεψε το σύστημα από 3-5-2 σε 4-4-2 και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Κάρλος Παρέιρα

Ο Βραζιλιάνος Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα θα παραστεί σε Μουντιάλ για τέταρτη φορά με ίδιο αριθμό διαφορετικών ομάδων. Αρχικά ήταν το Κουβέιτ ('82), ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ('90) και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γενέτειρας του με το οποίο κατέκτησε το τρόπαιο ('94). Παρ' ότι δεν ήταν επαγγελματίας παίχτης, ως τεχνικός εργάστηκε σε αρκετά σωματεία και εθνικά συγκροτήματα. Περιοχή δράσης του κυρίως οι Αραβικές χώρες. Ο Παρέιρα είχε ξαναβρεθεί στον πάγκο της Σαουδικής Αραβίας το 1988.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ