Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Την εμπνέει το '94

Ηταν μια απ' τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της προηγούμενης διοργάνωσης. Κέρδισε Βέλγιο (1 - 0), Μαρόκο (2 - 1) και παρά την ήττα από την Ολλανδία (2 - 1) προκρίθηκε στους "16". Εκεί έχασε απ' την (τελικά) τριταθλήτρια Σουηδία (1 - 3) όμως η πορεία της κρίθηκε πετυχημένη. Ομολογημένος στόχος, ανάλογη πορεία το φετινό καλοκαίρι και κρυφός πόθος, που μάλλον αγγίζει τ' όνειρο, η πρόκριση στους "οκτώ".

Το ποδόσφαιρο στη χώρα του πετρελαίου αποτελεί αν όχι τη μοναδική, μια απ' τις ελάχιστες διασκεδάσεις των πολιτών. Εκτός των περίπου 3.000 βαθύπλουτων πριγκίπων, το Κοράνι ρυθμίζει τη ζωή των υπηκόων. Η συγκέντρωση περισσοτέρων από τρία άτομα απαγορεύεται, μ' εξαίρεση τις ημέρες αγώνων ντέρμπι ή της Εθνικής. Προφανής σκοπός οι πανηγυρισμοί.

Στα τελικά οδήγησε την ομάδα ο Γερμανός Οτο Πφίστερ αλλά απολύθηκε. Του χρέωσαν τη δημιουργία ομάδας χωρίς προσωπικότητα, με αμυντικές αδυναμίες και φτωχή επίθεση. Αλλωστε η αλλαγή προπονητών "σαν τα πουκάμισα" είναι αγαπημένη συνήθεια των ιθυνόντων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλαξαν οκτώ προπονητές.

Ο Παρέιρα που ανέλαβε στηρίζεται στο 3-5-2 και μάλλον θα δυσκολευτεί ν' αλλάξει την κατάσταση, αφού δεν περισσεύουν τα ταλέντα. Είναι ενδεικτικό ότι στα προκριματικά χρησιμοποιήθηκαν 16 παίχτες. Βασικοί είναι οι Νταϊγια (τερματοφύλακας), Χιλάουι (αμυντικός), Αλ Χαρμπί (αμυν. μέσος) και ο επιτελικός μέσος Σουλεϊμανί που καλείται ,Σαουδάραβας Τιγκανά".

Η ταυτότητα της

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί στην τελική φάση του θεσμού. Σε 4 αγώνες μετράει 2 νίκες και 2 ήττες με 5-6 γκολ. Εξασφάλισε την παρουσία της στο "Φρανς '98" ως πρώτη στο Α' ασιατικό όμιλο μπροστά από Ιράν, Κίνα, Κατάρ και Κουβέιτ. Σε 13 παιχνίδια πέτυχε 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες με 25 - 6 γκολ. Είναι τρεις φορές πρωταθλήτρια Ασίας ('84, '88, '96). Στην ομοσπονδία (Σάουντι Αράμπιαν Φούτμπολ Φεντερέισον) είναι εγγεγραμμένοι 16.150 ποδοσφαιριστές. Χρώματα της Σαουδικής Αραβίας άσπρο, πράσινο. Απ' τις 20/5 κατέχει την 34η θέση στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ