ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΕΙΑ
Ελαμψαν τα αστέρια

Επιδόσεις παγκόσμιου επιπέδου χτες στο ΟΑΚΑ. Για άλλη μια φορά ξεχώρισε ο Κώστας Κεντέρης στα 200μ.

Σε πολύ καλή φόρμα έδειξε να βρίσκεται ο Κώστας Κεντέρης

Sportidea

Σε πολύ καλή φόρμα έδειξε να βρίσκεται ο Κώστας Κεντέρης
Επιδόσεις παγκόσμιου επιπέδου, ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ, ο έντονος συναγωνισμός και οι δυνατές συγκινήσεις ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το διεθνές μήτιγκ στίβου «Τσικλητήρεια» που διεξήχθη χτες στο ΟΑΚΑ υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Οι περισσότεροι αθλητές, που πήραν μέρος, δικαίωσαν τη φήμη τους και παράλληλα έδειξαν... δείγματα γραφής όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα γίνει στον Καναδά. Από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε ο Κώστας Κεντέρης που έδειξε ότι και φέτος μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ο Ελληνας αθλητής στα 200μ πρώτευσε με 20.10 (1 δευτ. πάνω από το πανελλήνιο ρεκόρ) χρόνος που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και έδωσε τα... διαπιστευτήριά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στην πολυσυζητημένη κούρσα των 100μ ανδρών μπορεί το παγκόσμιο ρεκόρ να μην ήρθε όμως ο Μορίς Γκριν έδειξε τα... δόντια του για μια ακόμη φορά. Ο Αμερικανός αθλητής πρώτευσε με χρόνο 9.91 που αποτελεί τον καλύτερο φετινό και έγινε έτσι ο πρώτος αθλητής που κατέβηκε τα 10`` φέτος και μάλιστα για δεύτερη φορά.. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Ζάνα Πιντούσεβιτς επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, σημειώνοντας και την καλύτερη φετινή επίδοση με χρόνο 10.93.

Στα 1.500μ των ανδρών ο Αλγερινός Αλί Σάιντ Σιφ πραγματοποίησε την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο, αλλά και ρεκόρ αγώνων με 3.30.77. Στα 110μ εμπόδια ο Κουβανός Ανιέρ Γκαρσία ισοφάρισε την καλύτερη φετινή επίδοση στα 110μ.εμπόδια με 13.30. Στις γυναίκες η Ρωσίδα Σβελτάνα Θεοβάνοβα στο επί κοντώ έκανε νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 4μ.67. Η Βρετανίδα Κάθριν Μέρι στα 400μ.με 49.58 που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής για τη φετινή χρονιά σημείωσαν ακόμα η Ρουμάνα Νικολέτα Γκράσου με 68.31μ. στη δισκοβολία, και η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα στο τριπλούν με 14.91μ.. Στο 800μ η Κουβανή Ζούλια Καλαταγιούδ σημείωσε τη 2η καλύτερη με χρόνο 1.58.99.

Οι Ελληνες

Ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση αφού στην πρώτη του βολή έστειλε το ακόντιο στα 88μ.89εκ. Στα 100μ γυναικών η Φρόσω Πατσού με 11.41 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην πρώτη σειρά του αγωνίσματος. Αντίθετα η Κατερίνα Θάνου δεν τα κατάφερε και στη δεύτερη σειρά ήταν τέταρτη με 11.02.

Η Κατερίνα Βόγγολη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό καθώς αναδείχτηκε 5η στη δισκοβολία με 61.25, ενώ στο ίδιο αγώνισμα η Στέλλα Τσικούνα με βολή στα 57.47 έμεινε στην 9η θέση. Ούτε όμως η Μαρία Παπαδοπούλου βρήκε το... ρυθμό της στα 800μ., με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 12η θέση με 2:08.68, ενώ την τελευταία θέση (8η) πήρε και η Χρυσούλα Γκουντενούδη στα 400μ. με 52.64. «Στραβοπατήματα», ωστόσο, είχαμε και στα 1.500μ. όπου οι εκπρόσωποι της χώρας μας Παναγιώτης Στρουμπάκος και Γιάννης Νεανίδης κατέλαβαν την 11η και 13η θέση με 3:38.36 και 3:45.60 αντίστοιχα. Στα 110μ.εμπόδια ο Δημήτρης Πιετρής πήρε την 7η θέση με 13.91.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΤΕΛΙΚΟΣ Α1
«Κονσέρτο για πρωταθλητές»

Με μαέστρο τον Ντέγιαν Μποντίρογκα και πρώτο βιολί τον Ζέλικο Ρέμπρατσα, η ορχήστρα του Παναθηναϊκού έδωσε το δικό της επιτυχημένο ρεσιτάλ την Κυριακή το βράδυ. Οι πράσινοι επικράτησαν του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με 83-70 και έκαναν έτσι το 1-0 στις νίκες της σειράς των τελικών που θα κρίνουν το φετινό πρωταθλητή. Ενα σερί 14-2 προς το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και στην αρχή του τέταρτου, ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό προκειμένου να πάρει τη νίκη. Σε συνδυασμό και με την πίεση σε όλο το γήπεδο που επέλεξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και την είσοδο του Τζόνι Ρότζερς, ήταν τα στοιχεία που έκριναν τον αγώνα. Βέβαια, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στην ψυχραιμία αλλά και το κουράγιο που επέδειξαν οι «πράσινοι» σε τρεις κρίσιμες στιγμές. Αρχικά όταν ο Ολυμπιακός κατάφερε να καλύψει δυο φορές τη διαφορά στο σκορ (27-18, 31-21) και ισοφάρισε το παιχνίδι στη λήξη του ημιχρόνου σε 36-36, αλλά και όταν οι «ερυθρόλευκοι» στην έναρξη της επανάληψης πέρασαν μπροστά με +9 (36-45). Ο τεχνικός της ομάδας Ηλίας Ζούρος επισήμανε ότι την Τετάρτη στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός θα φανεί διαφορετικός, ενώ για τον πρώτο τελικό τόνισε ότι όλα κρίθηκαν στην αδυναμία της ομάδας του να ελέγξει το ρυθμό όταν βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Από την άλλη, ο προπονητής των νικητών Ζέλικο Ομπράντοβιτς πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από την αντίδραση των παικτών του, τόσο όταν ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τη διαφορά όσο και όταν προηγήθηκε στο σκορ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής 6, Κοχ 3 (1), Ρότζερς 8 (2), Φώτσης 2, Τζεντίλε 9 (2), Μποντίρογκα 25 (1), Ρέμπρατσα 22, Μπερκ 5, Μπαλογιάννης 3 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ηλίας Ζούρος): Μπουντούρης 4, Βούκτσεβιτς 7 (2), Παπανικολάου 9 (1), Σούλης, Οικονόμου 1, Δορκοφίκης 2, Ρισασέ 5 (1), Τόμιτς 19 (4), Φέμερλιγκ, Ράτζα 16, Ρίβερς 7 (1).

ΒΟΛΕΪ
Το μυαλό στις... τουλίπες

Λογιών λογιών... υλικά, περιλαμβάνει, για την Εθνική μας ομάδα των ανδρών, η «συνταγή» της πρόκρισής της στην επόμενη φάση του «Γουόρλντ Λιγκ». Μετά από τις δύο ήττες που υπέστη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη από την Πολωνία με 0-3 (18-25, 19-25, 19-25) και 1-3 (21-25, 25-21, 22-25, 24-26), τα πράγματα όσον αφορά στην κατάκτηση του εισιτηρίου για τα τελικά έχουν μπλεχτεί. Από δω και στο εξής για να καταφέρουν οι διεθνείς μας να προκριθούν πρέπει να νικήσουν στα επόμενα δύο παιχνίδια τη Βενεζουέλα και παράλληλα χρειάζονται μία ήττα των ΗΠΑ στην Ολλανδία (για τον Δ' Ομιλο). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μετά την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής βδομάδας βρίσκεται στην 3η θέση του Β' ομίλου, πράγμα που σημαίνει ότι αν νικήσει τη Βενεζουέλα και αν χάσουν οι ΗΠΑ από την Ολλανδία ίσως προκριθεί ως μία από τις τρεις καλύτερες δεύτερες των ομίλων. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στους τέσσερις ομίλους έχει ως εξής: Α' όμιλος: Ιταλία 18, Γαλλία 17, Ισπανία 13, Αργεντινή 12. Β' όμιλος: Ρωσία 17, Πολωνία 16, ΕΛΛΑΔΑ 16, Βενεζουέλα 11. Γ' όμιλος: Κούβα 20, Γιουγκοσλαβία 18, Ιαπωνία 11, Πορτογαλία 11. Δ' όμιλος: Βραζιλία 19, ΗΠΑ 16, Ολλανδία 15, Γερμανία 10.

  • Μετά από απουσία δύο χρόνων από τα ελληνικά τουρνουά, οι Σφυρή και Καραντάσιου επέστρεψαν... δριμύτερες, καθώς κατέκτησαν τον πρώτο φετινό τους τίτλο, στο 1ο τουρνουά Μπιτς Βόλεϊ που διεξήχθη στο Ηράκλειο. Τον αντίστοιχο τίτλο στους άνδρες πήραν οι Αραμπατζής και Γιάτσης.
ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Οικογενειακή... υπόθεση

Υπόθεση... Σουμάχερ ήταν και το Γκραν Πρι του Καναδά για το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Αυτή τη φορά όμως ο Μίκαελ της «Φεράρι» αναγκάστηκε να τερματίσει πίσω από τον αδελφό του Ραλφ της «Γουΐλιαμς» που για δεύτερη φορά στην καριέρα του είδε πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού. Πίσω από τα δύο αδέλφια, τερμάτισε ο Φιλανδός Μίκα Χάκινεν με «ΜακΛάρεν» και μάλιστα για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη τριάδα.

Στον Καναδά η έκπληξη παραφύλαγε από τα δοκιμαστικά όταν ο Ραλφ Σουμάχερ είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση πίσω από τη «Φεράρι» του Μίκαελ. Από την αρχή μέχρι και τον 46ο γύρο όπου άρχισαν και τα πιτ - στοπ, οι δύο Σουμάχερ είχαν αυξήσει τη διαφορά τους αρκετά από τους υπόλοιπους. Ο Ραλφ ήταν ο νικητής στα πιτ στοπ και αυτό ήταν που του έδωσε τη νίκη.

Στη βαθμολογία των οδηγών: Μ. Σουμάχερ 58, Κούλθαρντ 40, ενώ στους κατασκευαστές η «Φεράρι» εξακολουθεί να προηγείται με 82 έναντι 48 της «ΜακΛάρεν». Επόμενη... στάση στο ευρωπαϊκό του Νούρμπουργκρινγκ στις 24 του μήνα.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Πανελλήνιο η Λυμπερτά

Τη σπουδαιότερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποίησε η Μαριάννα Λυμπερτά κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του διεθνούς μίτινγκ που διεξάγεται στη Ρώμη. Η πρωταθλήτρια της Γλυφάδας στα 800μ. ελεύθερο σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 8 λεπτά 48 δευτερόλεπτα και 46 εκατοστά, βελτιώνοντας έτσι την επίδοση που ανήκε στην ίδια (8.48.94) από την 1/6/2000. Στην ίδια διοργάνωση η Κατερίνα Μπλιάμου ήταν όγδοη στα 200μ. ύπτιο (2.20.13), όπως και η Ειρήνη Καβαρνού στα 100μ. πεταλούδα (1.03.53) και η Τόνια Μαχαίρα στα 50μ. ελεύθερο (27.10).

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Πρώτευσαν Κερτέν, Καπριάτι

Οι τρεις ώρες και τα 14 λεπτά που κράτησε ο επίπονος τελικός του «Ρολάν Γκαρός», ναι μεν κούρασαν τον Βραζιλιάνο Γουστάβο Κέρτεν, ωστόσο τον αντάμειψαν με το φετινό τίτλο. Ο Βραζιλιάνος τενίστας, αντιμετώπισε στο συναρπαστικό τελικό σε χωμάτινη επιφάνεια τον Ισπανό Αλεξ Κορέτσια, ο οποίος αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να στερήσει από τον αντίπαλό του τον φετινό τίτλο (δεύτερο συνεχόμενο) καθώς ηττήθηκε με 3-1 στα σετ (6-7, 7-5, 6-2 και 6-0). Ετσι, ο Κέρτεν έγινε ο πρώτος μετά τον Ισπανό Σέρχι Μπρουγέρα, που κατακτά το γαλλικό «Οπεν» δύο σερί χρονιές (1993-1994) και μόλις ο έκτος στην 71χρονη ιστορία της διοργάνωσης, με τρεις νίκες. Συγκλονιστικός ήταν ο τελικός των γυναικών όπου η Αμερικανίδα Τζένιφερ Καπριάτι κατέκτησε την πρώτη θέση σε έναν ιστορικό τελικό. Η Καπριάτι επικράτησε της Βελγίδας Κιμ Κλάιστερς με 1-6, 6-4, 12-10 σ' ένα από τα πιο αμφίρροπα ματς όλων των εποχών. Αρκεί μόνο να σημειώσει κανείς ότι το τρίτο σετ, με συνολικά 22 γκέιμς ήταν το μακροσκελέστερο στην ιστορία των τελικών του Ρολάν Γκαρός στις γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ