ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Μαζικά στο σφυρί αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές

Εναρξη διαδικασιών από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου»

Στην κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων προχωρά η συγκυβέρνηση με την έναρξη των διαδικασιών για τα πρώτα από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις λιμενικές υποδομές. Η εξέλιξη έχει να κάνει με την προσεχή «αξιολόγηση» της αντιλαϊκής πολιτικής από τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) που καταφθάνουν στην Αθήνα στις αρχές του Απρίλη.

Από το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) εγκρίθηκαν η διαδικασία και οι όροι επιχειρηματικής αξιοποίησης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης για 22 αεροδρόμια και για 4 τουριστικά λιμάνια της χώρας, τα οποία χωρίζονται σε ομάδες και παραδίδονται σε πακέτα ή μεμονωμένα στους ιδιώτες, για περίοδο μέχρι και 40 χρόνια.

Ειδικότερα:

Αεροδρόμια: Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και, προαιρετικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις που θα δείξουν τα μονοπώλια, μέχρι 3 από τα 4 αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου. Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου και προαιρετικά μέχρι 3 από τα αεροδρόμια Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Λιμάνια: Εγκρίθηκε η διαδικασία και οι όροι «αξιοποίησης» για την παραχώρηση τουριστικών λιμανιών, για τη μαρίνα Αλίμου, το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, μέρος του λιμανιού Υδρας και μέρος από το λιμάνι και το τουριστικό καταφύγιο του Πόρου.

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα του γενικότερου αντιλαϊκού σχεδιασμού για την εκχώρηση νευραλγικών υποδομών, οδικών αξόνων, μεταφορικών δικτύων. Για το προσεχές διάστημα προβλέπεται η μεταβίβαση και ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ του ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της θυγατρικής «Rosco» (σιδηροδρομικοί σταθμοί, συντήρηση τροχαίου υλικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού). Θα κλιμακώσουν με την «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό, επίσης με τη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ» και με την παραπέρα εκχώρηση μετοχών που βρίσκονται σε κρατική ιδιοκτησία. Σε κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται σήμερα το 74% του ΟΛΘ όπως και του ΟΛΠ. Τα 2 μεγάλα λιμάνια όπως επίσης και ακόμη 10 - Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Καβάλας, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας - στα οποία το κράτος κατέχει το σύνολο (100%) του μετοχικού κεφαλαίου, προορίζονται για «πεσκέσι» σε «επενδυτές».

Ψηλά στη λίστα για εκμετάλλευση και «αξιοποίηση» από μεγαλοεπιχειρηματίες έχει η συγκυβέρνηση 46 μαρίνες που βρίσκονται σε μεγάλα και περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε 9 διαφορετικά «πακέτα», προκειμένου το καθένα από αυτά να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό από το ΤΑΙΠΕΔ, η κάθε ομάδα θα έχει στο επίκεντρο μια μεγάλη μαρίνα και με κριτήρια την εύκολη πρόσβαση σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς και χώρους μαζικής διακίνησης τουριστών, περιθώρια «ανάπτυξης» των υποδομών έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη των «επενδυτών». Είναι φανερό πως θα εκχωρήσουν και κάθε είδους άλλα κίνητρα, προκειμένου να κεντρίσουν το «επενδυτικό ενδιαφέρον».

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την επιδότηση ανεργίας

Οι συνδικαλιστές έξω από τον ΟΑΕΕ
Οι συνδικαλιστές έξω από τον ΟΑΕΕ
Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, διεκδίκησαν χτες 3 βιοτεχνικά σωματεία της Αθήνας με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα κεντρικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από την Ενωση Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, το Σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής και τη Συντεχνία Επιπλοποιών, Ξυλουργών και Βιοτεχνών Αθήνας και Περιχώρων, συναντήθηκε με τη διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου, η οποία εμφανίστηκε να αναγνωρίζει ότι τα κριτήρια χορήγησης που έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Εργασίας είναι περιοριστικά.

Μιλώντας στους συνδικαλιστές, δεσμεύτηκε, «αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα υλοποίησης του μέτρου», να θέσει ζήτημα διεύρυνσης των κριτηρίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, αλλά και χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν προωθείται άμεσα το θέμα της αναθεώρησης των κριτηρίων. Από τη συζήτηση προέκυψε επίσης η ομολογία ότι τα περίπου 100 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν με τη μορφή εισφοράς από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, έμπορους για το λογαριασμό επιδότησης της ανεργίας τους, διοχετεύθηκαν για την κάλυψη της «τρύπας» στο λογαριασμό των συντάξεων! Μάλιστα δεν υπήρξε καν απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, παρά μόνο ενημέρωσή του!

Η Γ. Κωτίδου εμφανίστηκε να μη δέχεται κουβέντα για το αίτημα διακοπής της διαδικασίας αυτόματης μετάβασης σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση για πολλούς ΕΒΕ που έχουν συμπληρώσει την τριετία, με συνέπεια και την αύξηση της εισφοράς τους. Ενημέρωσε ωστόσο, τους συνδικαλιστές, ότι διερευνάται η δυνατότητα ρύθμισης για χαμηλότερες δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων που βγαίνουν «εκτός συστήματος», καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στη ρύθμιση καταβολής των καθυστερούμενων εισφορών τους.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την ασκούμενη ασφαλιστική πολιτική, αλλά και την πρακτική χρησιμοποίησης των κονδυλίων για την ανεργία για άλλους σκοπούς, με συνέπεια ο σχετικός λογαριασμός να συγκεντρώνει πλέον ποσά μόνο από τις εισφορές του 2013, κάτι που βεβαίως συντελεί και στην ανάσχεση οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης για αναθεώρηση των κριτηρίων. Υπογράμμισαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και με τη συμμετοχή τους στις 3 του Απρίλη στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων για σύσταση Επιτροπής Αλληλεγγύης των ΕΒΕ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και συνδικαλιστής οικοδόμος, εκπρόσωπος της νέας Επιτροπής για την Κοινωνική Συμμαχία στις Κατασκευές, στην οποία συμμετέχουν από κοινού σωματεία εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών από το χώρο της οικοδομής.

ΔΕΗ ΑΕ
Επιστροφή στα κέρδη

Οι αυξήσεις τιμολογίων και οι περικοπές μισθών οδήγησαν σε κέρδη 30 εκατ. ευρώ το 2012

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και η βίαιη συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους αντιστάθμισε τα αυξημένα κόστη της ΔΕΗ υπέρ των άλλων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και από την αύξηση των φόρων που επέβαλε η συγκυβέρνηση, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να παρουσιάσει για το 2012 καθαρά κέρδη 30,5 εκατ. ευρώ, από ζημιές 150 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το 2013 μέσα από τις αλλεπάλληλες, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και τις βάναυσες θεσμικές επεμβάσεις στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλιστούν υπερκέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σ' αυτό το περιβάλλον θα έρθει και η καρατόμηση της ΔΕΗ, προκειμένου οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι ντόπιοι μιμητές τους να διαλέξουν τα «κομμάτια» που προτιμούν.

Είναι χαρακτηριστικό των επιδόσεων της ΔΕΗ, ότι τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων έφτασαν τα 990,9 εκατ. ευρώ το 2012 από 779,8 εκατ. ευρώ το 2011, (αύξηση 27,1%)! Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,6% και διαμορφώθηκε στα 5.985,2 εκατ. ευρώ από 5.513,6 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 170,3% στα 331 εκατ. ευρώ από 122,5 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή της ΔΕΗ μαζί με τις εισαγωγές, κάλυψε το 66,7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δαπάνες για καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 771 εκατ. ευρώ. Η ίδια η ΔΕΗ προσδιορίζει το μεγαλύτερο κόστος στις αγορές ενέργειας και διαπιστώνει ότι 188,6 εκατ. ευρώ πήγαν προς τρίτους παραγωγούς λόγω του μέτρου ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, άλλα 143 εκατ. ευρώ ήταν η επιβάρυνση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και 48,3 εκατ. ευρώ για το ειδικό τέλος λιγνίτη, που στόχο έχει να ενισχύσει το λογαριασμό για την πληρωμή των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας! Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάγλυφα την επιβάρυνση που προκύπτει στα «κόστη» της ηλεκτροπαραγωγής από μέτρα και νόμους που μόνο στόχο έχουν να στηρίξουν τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που επιτάσσει μια άλλη λύση, με ενιαίο φορέα ενέργειας, 100% δημόσιου, που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων με την εγγύηση της λαϊκής εξουσίας.

Ζημιές για την «Πειραιώς»

«Κουρεμένος» από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καθώς και από τη διόγκωση των λογιστικών εγγραφών για τα επισφαλή δάνεια των πελατών τους, εμφανίζεται ο ισολογισμός και του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Στο 12μηνο του 2012 καταγράφονται ζημιές (προ φόρων) ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, οι ζημιές είναι εντελώς εικονικές, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα στο 2012 η Πειραιώς απορρόφησε το κερδοφόρο κομμάτι της ΑΤΕ και τη Γενική Τράπεζα, ενώ τις προάλλες απέσπασε το δίκτυο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα (Κύπρου, CPB και Ελληνική Τράπεζα). Με την εξέλιξη αυτή το ενεργητικό φτάνει στα 95 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 50,1 δισ. ευρώ και τα δάνεια (μετά από προβλέψεις) στα 60,2 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ