Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Επιστροφή στα κέρδη

Οι αυξήσεις τιμολογίων και οι περικοπές μισθών οδήγησαν σε κέρδη 30 εκατ. ευρώ το 2012

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και η βίαιη συρρίκνωση του μισθολογικού κόστους αντιστάθμισε τα αυξημένα κόστη της ΔΕΗ υπέρ των άλλων ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και από την αύξηση των φόρων που επέβαλε η συγκυβέρνηση, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να παρουσιάσει για το 2012 καθαρά κέρδη 30,5 εκατ. ευρώ, από ζημιές 150 εκατ. ευρώ το 2011. Τα κέρδη αυτά αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το 2013 μέσα από τις αλλεπάλληλες, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και τις βάναυσες θεσμικές επεμβάσεις στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλιστούν υπερκέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σ' αυτό το περιβάλλον θα έρθει και η καρατόμηση της ΔΕΗ, προκειμένου οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι ντόπιοι μιμητές τους να διαλέξουν τα «κομμάτια» που προτιμούν.

Είναι χαρακτηριστικό των επιδόσεων της ΔΕΗ, ότι τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων έφτασαν τα 990,9 εκατ. ευρώ το 2012 από 779,8 εκατ. ευρώ το 2011, (αύξηση 27,1%)! Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,6% και διαμορφώθηκε στα 5.985,2 εκατ. ευρώ από 5.513,6 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 170,3% στα 331 εκατ. ευρώ από 122,5 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή της ΔΕΗ μαζί με τις εισαγωγές, κάλυψε το 66,7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δαπάνες για καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 771 εκατ. ευρώ. Η ίδια η ΔΕΗ προσδιορίζει το μεγαλύτερο κόστος στις αγορές ενέργειας και διαπιστώνει ότι 188,6 εκατ. ευρώ πήγαν προς τρίτους παραγωγούς λόγω του μέτρου ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, άλλα 143 εκατ. ευρώ ήταν η επιβάρυνση από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και 48,3 εκατ. ευρώ για το ειδικό τέλος λιγνίτη, που στόχο έχει να ενισχύσει το λογαριασμό για την πληρωμή των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας! Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ανάγλυφα την επιβάρυνση που προκύπτει στα «κόστη» της ηλεκτροπαραγωγής από μέτρα και νόμους που μόνο στόχο έχουν να στηρίξουν τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που επιτάσσει μια άλλη λύση, με ενιαίο φορέα ενέργειας, 100% δημόσιου, που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων με την εγγύηση της λαϊκής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ