ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
... Θυμίζουν τη Ρωσία

Στην υπόγεια διάβαση της στάσης Τεατράλναγια του μετρό της Μόσχας τραγουδούσε μια γυναίκα. Σήμερα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας δεν απορεί κανείς με κάτι τέτοιο: Σε κάθε γωνία της όλο και κάποιος τραγουδάει, παίζει ακορντεόν ή βιολί, ακόμα και βιολοντσέλο. Πολλοί με τον τρόπο αυτό "βγάζουν" το ψωμί τους. Ολοι από καιρό έχουν συνηθίσει με τους "καλλιτέχνες" του δρόμου. Μα, η γυναίκα αυτή!.. Θεέ μου, πόσο καθαρά, λαμπρά αντηχούσε η καταπληκτική της φωνή σοπράνο! "Αβε, Μαρία!", τραγουδούσε η γυναίκα έτσι, που ένας κόμπος μού κάθισε στο λαιμό και ήθελα να πάρω την άγνωστη από το χέρι και να τη βγάλω έξω από το μισοσκότεινο, πνιγηρό υπόγειο, όπου ήταν στενάχωρα για την ωραία, θεσπέσια φωνή της. Και, να, αντήχησε η τελευταία μουσική φράση, για μερικά δευτερόλεπτα μια ασυνήθιστη για υπόγεια διάβαση ησυχία επικράτησε και μετά ξέσπασαν τα χειροκροτήματα. Μερικά άτομα χειροκροτούσαν την τραγουδίστρια και έριχναν χρήματα στην τσαντούλα που ήταν δίπλα της. Η τραγουδίστρια, όμως, ντυμένη στα μαύρα, στεκόταν αμίλητη, κοιτάζοντας μπροστά της. Τι τραγωδία, κρυβόταν πίσω απ' αυτά τα μαύρα ρούχα. Ηταν καθαρό: Μόνο κάποιες αδιέξοδες περιστάσεις ανάγκασαν την αναμφισβήτητα ταλαντούχα τραγουδίστρια, που θα μπορούσε να διαπρέψει όχι μόνο σε μία σκηνή, να τραγουδάει στο δρόμο.

- Γιατί είστε εδώ; Τι συνέβη; τη ρώτησα πλησιάζοντάς την.

"Ετσι πρέπει", απάντησε κοφτά και αρνήθηκε κάθε κουβέντα. Δεν είχα τη δύναμη να τη συγχαρώ για τη γιορτή μας, οποιεσδήποτε ευχές θα ακούγονταν ψεύτικες. Προχώρησα στη διάβαση. Παντού γυναίκες, που προσπαθούν με κάποιο τρόπο να κερδίσουν τα προς το ζην. Μια, "καυκασιανής εθνότητας", όπως λένε τώρα στη Ρωσία, καθισμένη με το μωρό της στο πάτωμα, ζητούσε ελεημοσύνη. Δίπλα της μια κοπέλα πουλούσε τσαρούχια, αλλά κανείς δεν αγόραζε: Ποιος έχει ανάγκη σήμερα από σουβενίρ; Συνάντησα και μια γυναίκα με μια αγκαλιά ξύλινα κουτάλια, με τα οποία αρέσει τόσο πολύ στον Ρώσο Πρόεδρο να παίζει μουσική. Γριές με απλωμένο χέρι και παιδιά με πινακίδες: "Βοηθήστε, θέλω να φάω", ων ουκ έστιν αριθμός.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε μέρα στους δρόμους της Μόσχας, αλλά να βλέπεις μια τέτοια εικόνα στις παραμονές της 8ης Μάρτη, μια από τις λίγες απομείνασες από τη σοβιετική εποχή γιορτές, ήταν πολύ θλιβερό. Ακριβώς την Τετάρτη η τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά από το Κρεμλίνο τη συνάντηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, με γυναίκες, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας - 8η Μάρτη -, στην οποία παρευρέθηκε και η σύζυγος του Προέδρου, Νάινα. Ο Γιέλτσιν απηύθυνε στις κυρίες ωραία λόγια, αστειευόταν, φιλούσε τα χέρια τους και στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες της χώρας "ευτυχία στην προσωπική τους ζωή και καλή διάθεση". Η ευχές του στο φόντο της σημερινής ακαταστασίας στη Ρωσία, της μαζικής εξαθλίωσης, της απώλειας του κοινωνικού προσανατολισμού αποτελούν φαρισαϊσμό και υποκρισία.

Οι ρωσικές εφημερίδες, ακόμα και σ' αυτές τις γιορτινές μέρες, δεν μπορούν να αποσιωπήσουν την τρομερή κατάσταση της πλειονότητας των Ρωσίδων, διότι οι γιελτσινικές μεταρρυθμίσεις έπληξαν πρώτ' απ' όλα τις γυναίκες και τα παιδιά, πράγμα που δεν μπορεί να το κρύψει ούτε ο "δημοκρατικός" Τύπος. Ακόμα μια ομολογία: Η Ρωσία έγινε χώρος διάδοσης ξεχασμένων νόσων, χαρακτηριστικών για τις υπανάπτυκτες χώρες, όπως σύφιλη, φυματίωση. "Αν γενικευτούν όλα τα στοιχεία για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, του κοινωνικού τομέα, της οικολογίας, της εθνικής ασφάλειας, το συμπέρασμα είναι ένα: Η χώρα πέρασε σ' ένα θεμελιακά διαφορετικό επίπεδο. Μόνο που το άλμα αυτό δεν έγινε προς τα πάνω ή προς τα μπρος, αλλά προς τα κάτω και προς τα πίσω", διαπιστώνει η "Μογιά Γκαζέτα", εκδότης της οποίας είναι το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου και γνωστός πολιτειολόγος Αντρόνικ Μιγκρανιάν.

Κι όμως η γιορτή είναι γιορτή. Δεν μπορώ, όμως, να ξεχάσω εκείνη τη γυναίκα με τα μαύρα και τη θεσπέσια φωνή της. "Αβε, Μαρία!"... Δεν μπορώ να ξεχάσω τις γυναίκες που ζητιανεύουν. Θυμίζουν τη Ρωσία που στέκεται μπροστά στη Δύση με απλωμένο το χέρι...

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

Εληξε η αεροπειρατία

ΜΟΝΑΧΟ.-

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατία, που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αεροπλάνο τύπου "Μπόινγκ 727" των τουρκοκυπριακών αερογραμμών. Μετά από μία στάση στη Σόφια, το αεροπλάνο προσγειώθηκε, τελικά, στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου και παραδόθηκε, χωρίς επέμβαση ή κάποιο επεισόδιο, στις αρχές ο αεροπειρατής και απελευθερώθηκαν οι 110 επιβάτες και τα 9 μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 20χρονος Τουρκοκύπριος, με ένα πλαστικό πιστόλι, κατάφερε να ελέγξει το αεροπλάνο των τουρκοκυπριακών αερογραμμών. Κατά την εξέλιξη της αεροπειρατίας, ο 20χρονος υποστήριζε ότι μέσα στο αεροπλάνο υπήρχαν άλλοι 4 συνεργοί του, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώθηκε μετά την παράδοσή του και την απελευθέρωση των επιβατών. Ο ίδιος δέχτηκε να παραδοθεί, χωρίς καμία αντίσταση, στις βαυαρικές αρχές, μετά τη διαβεβαίωση των Γερμανών διαπραγματευτών ότι θα του επιτραπεί να κάνει δηλώσεις στον Τύπο και να συναντήσει ένα δικηγόρο ειδικευμένο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόσο οι επιβάτες, όσο και το πλήρωμα ήταν σε άριστη κατάσταση και υποστήριξαν ότι ο αεροπειρατής δεν τους απείλησε ούτε μία φορά.

Αν και οι δηλώσεις του 20χρονου δεν έχουν, ακόμα, δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με πηγές των αστυνομικών αρχών του Μονάχου, σκοπός της αεροπειρατίας ήταν η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην Τσετσενία.

Εκλογές στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, την Παρασκευή, οι Ιρανοί για να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο. Τα τριάντα εκατομμύρια των Ιρανών πολιτών θα πρέπει να επιλέξουν τους 270 εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο ανάμεσα σε 3.232 υποψηφίους. Τα εκλογικά τμήματα (τζαμιά και σχολεία) φθάνουν τις 30.000 σε 196 εκλογικές περιφέρειες και η καταμέτρηση θα γίνει υπό την εποπτεία 31.000 ελεγκτών και, περίπου, 270.000 αστυνομικών.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι η πέμπτη μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και δε φαίνεται να μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή του Ιράν. Δύο είναι οι μεγάλες παρατάξεις, που έχουν θέσει υποψηφιότητα και αναμένεται να συγκεντρώσουν το 80% των εκλογικών προτιμήσεων. Η πρώτη είναι η "Ενωση Μαχητικών Κληρικών", που είχε τον έλεγχο της προηγούμενης κυβέρνησης και που στοχεύει στην ενδυνάμωση της λαϊκής υποστήριξης προς τον ισλαμισμό. Η δεύτερη μεγάλη παράταξη είναι η "Ομάδα των Εξι Τεχνοκρατών", που στοχεύει στην επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι θα δώσουν νέα πνοή στην ιρανική κοινωνία.

Πριν περίπου ενάμισι χρόνο, ο Μπ. Γιέλτσιν δήλωνε ότι η υπόθεση Τσετσενία είναι ζήτημα είκοσι τεσσάρων ωρών. Από τότε, έτρεξε πολύ αίμα και από τις δύο πλευρές. Μεσοβδόμαδα και ενώ οι μάχες έχουν πάρει τη μεγαλύτερη σφοδρότητά τους, πάλι ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωνε σχέδιο επίλυσης της κατάστασης, με δεδομένο ότι θέλει "κάτι να παρουσιάσει" ενόψει εκλογών. Οι ειδικοί λένε ότι "το σχέδιο" το είπε και το άκουσε μόνος του, αφού οι συγκρούσεις έγιναν ακόμα πιο αιματηρές

Ισπανία

H "παρουσία" του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία έφεραν στην πρώτη θέση το Λαϊκό Κόμμα και έδωσαν τέλος στην 14χρονη κυβερνητική κυριαρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι λόγοι της άδοξης αυτής "αποκαθήλωσης" μπορεί να είναι πολυάριθμοι

Σελίδες 42 - 42

Κροατία

Φοβίζει το "κατασκεύασμα" της Δύσης

Η συμφωνία του Ντέιτον ήταν, εξαρχής, εμφανές ότι δεν αποτελεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στον εμφύλιο σπαραγμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυτό, που δεν αναμενόταν ήταν ο τρόμος της Δύσης μπροστά στο "κατασκεύασμά της"

Σελίδες 44 - 45

Μέση Ανατολή

Μέρες τρόμου και προετοιμασίας αλλαγών

Μέρες πολέμου στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, μετά τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις της "Χαμάς". Οι κομάντος αυτοκτονίας εξυπηρέτησαν τα δίκαια των Παλαιστινίων ή τις βλέψεις για μια πιο υποχωρητική "ειρήνη"; Επίσης, η Σαμίχα Χαλίλ μιλά στο "Ρ" και κρίνει ότι μια δεύτερη "Ιντιφάντα" είναι στα πρώτα της βήματα

Σελίδες 46 - 47

Ν. ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συμφωνία αποπυρηνικοποίησης

ΟΚΛΑΝΤ. -

Στις 25 του Μάρτη θα προσυπογράψουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία τη συνθήκη της Ραροτόνγκα για την αποπυρηνικοποίηση του Νότιου Ειρηνικού, ανακοίνωσε το "Φόρουμ του Νότιου Ειρηνικού".

Η συνθήκη υιοθετήθηκε την 8η Αυγούστου του 1985, από τις χώρες - μέλη του Φόρουμ, με πρωτοβουλία της Αυστραλίας, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να την υπογράψουν "εντός του πρώτου εξαμήνου του 1996".

Η συνθήκη απαγορεύει στις 16 χώρες να κατέχουν, να πραγματοποιούν δοκιμή και χρήση πυρηνικών όπλων, επιτρέπει όμως τη διέλευση και τον κατάπλου πυρηνικών πλοίων σε λιμάνια χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Εκρηξη στο κέντρο του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μικρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στο κέντρο του Λονδίνου, αναστατώνοντας, για άλλη μια φορά, τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η έκρηξη σημειώθηκε, περίπου, 100 μέτρα από ένα κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας. Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα καλάθι σκουπιδιών, είχε πολύ μικρή ισχύ και, έτσι, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για θύματα ή ζημιές.

Μέχρι χτες το πρωί, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη νέα αυτή έκρηξη, όμως, οι βρετανικές αρχές ασφαλείας έστρεφαν τις υποψίες τους στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος ήρε την εκεχειρία των τελευταίων 17 μηνών, στις αρχές του Φλεβάρη με δύο βομβιστικές επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το Σιν Φέιν - πολιτικό σκέλος του ΙΡΑ - δήλωσε ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός είναι πρόθυμος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως, αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες ενός νέου 25χρονου πολέμου εναντίον της Βρετανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ