ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανενεργό ακόμα και το γιελτσινικό Σύνταγμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η 12η Δεκέμβρη ήταν η μέρα του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πριν από τρία χρόνια, το Σεπτέμβρη 1993, ο Μπορίς Γιέλτσιν προχώρησε σε συνταγματικό πραξικόπημα, καταργώντας το Σύνταγμα της ΣΟΣΔΡ, που είχε υιοθετηθεί το 1977, και τον Οκτώβρη βομβάρδισε το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας που είχε αντισταθεί στις αυθαίρετες πράξεις του. Σχεδόν τρεις μήνες η χώρα ζούσε χωρίς το βασικό Νόμο και χωρίς Κοινοβούλιο. Προκηρύχτηκαν για τις 12 Δεκέμβρη βουλευτικές εκλογές για το νέο Κοινοβούλιο και δημοψήφισμα για το νέο γιελτσινικό Σύνταγμα. Μια μέρα πριν ο Γιέλτσιν με Διάταγμα καθιέρωσε ως κρατικό έμβλημα το δικέφαλο αετό. Το ΚΕΚΡ και άλλες μικρότερες οργανώσεις μποϊκόταραν τις εκλογές. Το ΚΚΡΟ κάλεσε το λαό να καταψηφίσει το Σύνταγμα και συμμετείχε στις εκλογές για την Κρατική Δούμα. Το καθεστώς νόθευσε τα αποτελέσματα ψηφοφορίας και ανακοίνωσε την "υιοθέτηση του Συντάγματος", για το οποίο ψήφισε μόνο το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Η αντιπολίτευση δεν αναγνώρισε την εγκυρότητα αυτού του Συντάγματος, το οποίο περιέχει άλυτες αντιθέσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπευτική και εκτελεστική εξουσία, ενισχύει την αυθαιρεσία του Προέδρου και των ευνοούμενών του και τους καθιστά ανεξέλεγκτους απέναντι στην κοινωνία. Αλλά ακόμα και το Σύνταγμα αυτό παραβιάζεται συνεχώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, το Σύνταγμα κατήργησε όλες τις οικονομικές εγγυήσεις των διακηρυγμένων δικαιωμάτων των πολιτών, είναι ανενεργό, πεθαίνει. Για παράδειγμα, το άρθρο 41 "εγγυάται" το δικαίωμα στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών. Σχετικά μ' αυτό, πολίτες της περιοχής Περμ έστειλαν επιστολές στην Κρατική Δούμα, στις οποίες αναφέρεται: "Στους αρρώστους στα νοσοκομεία συνιστούν να αγοράζουν με τα χρήματά τους τα φάρμακα, τις ενέσεις, τους επιδέσμους, να φέρνουν το ρουχισμό και τα κουζινικά από το σπίτι τους. Από τους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων ζητούν να πληρώνουν τις εξετάσεις", με την αιτιολογία ότι δεν "υπάρχουν χρήματα".

ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ
Εμφανής ριζοσπαστικοποίηση, αλλά και προβλήματα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση. ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η φανερή ριζοσπαστικοποίηση των συνδικάτων από τα κάτω παρατηρήθηκε στο 3ο έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΕΣΡ), της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης, μέλη της οποίας είναι το 80% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Το Συνέδριο συνήλθε από τις 5 έως τις 7 Δεκέμβρη, ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη συντριπτική ήττα της ένωσης "Συνδικάτα και Βιομήχανοι της Ρωσίας - Ενωση Εργασίας" στις βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη 1995, όσο και στην καταστροφική κατάσταση των εργαζομένων. Συμμετείχαν 711 αντιπρόσωποι από 123 συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου χαρακτηρίζουν ως κρίσιμη την κατάσταση στη Ρωσία, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία για την "αντικοινωνική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης" και επισημαίνουν τον κίνδυνο της μαζικής ανεργίας. Η πρόταση του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα της έκφρασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, υποστηρίχτηκε μόνο από 89 αντιπροσώπους του Συνεδρίου. Από την άλλη μεριά, υιοθετήθηκε απόφαση για την "κοινωνική συνεργασία" και ζητήθηκε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει σχετικό νόμο. Το Συνέδριο κάλεσε της πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να ετοιμάζονται για την πραγματοποίηση προς το τέλος του χρόνου της δεύτερης φάσης της πανρωσικής γενικής απεργίας διαμαρτυρίας. Δυστυχώς, όπως τόνισαν αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, οι περισσότεροι συνδικαλιστές δεν ενδιαφέρονται για τις μεταρρυθμίσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά μόνο για τη διατήρηση των ηγετικών τους θέσεων. Επισήμαναν όχι μόνο την άθλια κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την αδυναμία, την έλλειψη ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, γι' αυτό και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. "Επικρατούν για την ώρα τα τοπικιστικά, κλαδικά συμφέροντα και οι φιλοδοξίες των ηγετών", είπε η πρόεδρος της συνδικαλιστικής επιτροπής του μηχανοκατασκευαστικού συγκροτήματος της πόλης Σεβεροντβίνσκ (περιοχή Αρχάγκελσκ) Νατάλια Σεβτσένκο.

Αναγγελτικά

Τουρκία

Μια χώρα σε αναζήτηση ταυτότητας

Εντυπώσεις από μια επίσκεψη στην Τουρκία των ημερών μας με την εντατική προσπάθεια καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού και τις μεγάλες της αντιθέσεις

Σελίδες 42 - 43

Πορτογαλία

Ο καπιταλισμός σήμερα

Αναδημοσίευση ενός κεφαλαίου από τις θέσεις του 15ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που έγινε στις 6 - 8 Δεκέμβρη στο Πόρτο, με κεντρικό σύνθημα: "Για ένα πιο ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα"

Σελίδες 44 - 45

Κρίση στην Ανατολή και ανεργία στη Δύση

Στο πιο βαθύ σημείο της οικονομικής και κοινωνικής τους κρίσης έχουν φτάσει πλέον οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Σελίδες 46 - 47

Ρωσία

Ακήρυχτη επέμβαση

Η δράση των μονοπωλίων οδηγεί τη Ρωσία στην οικονομική υποδούλωση και τη μετατρέπει σε αποικία της Δύσης

Σελίδες 46 - 47

Ενα μικρό αγόρι πρόσφυγας επιστρέφει στην Ρουάντα μετά απο δύο χρόνια

Ενα μικρό αγόρι, προσφυγόπουλο, επιστρέφει στη Ρουάντα μετά από δύο χρόνια εξορίας και παρατηρεί την πατρίδα του από την καρότσα του φορτηγού του ΟΗΕ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διασυνδέσεις κράτους, παρακράτους, απατεώνων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Απορρίφθηκε από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης η εισαγγελική πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Μεχμέτ Αγάρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος φέρεται μπλεγμένος στην υπόθεση των διασυνδέσεων του τουρκικού κρατικού μηχανισμού με παραστρατιωτικές οργανώσεις, εμπόρους ναρκωτικών και μεγαλοαπατεώνες. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", το υπουργείο Δικαιοσύνης επέστρεψε το συγκεκριμένο φάκελο στην Εισαγγελία της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που εμπεριέχει είναι ελλιπή και δεν αρκούν για να ξεκινήσει δικαστική έρευνα σε βάρος του Αγάρ.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να επιταχύνουν τις ανακρίσεις και τις έρευνές τους και να καταλήξουν όσο το δυνατόν συντομότερα σε συμπεράσματα που θα διαλευκάνουν τις διασυνδέσεις κράτους και υποκόσμου. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, αρχηγό του κόμματος της "Μητέρας Πατρίδας", ότι έχει στοιχεία στα χέρια του που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, αλλά δεν το πράττει, συνεχίζει τις επαφές του με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων με θέμα το σκάνδαλο που ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πύραυλοι στο Βόρειο Ισραήλ;

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Επίθεση με πυραύλους τύπου "Κατιούσα" δέχτηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, το Βόρειο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, η περιοχή της Γαλιλαίας πλήχτηκε από πυραύλους Κατιούσα, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίζεται. Οι πύραυλοι φέρονται να εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Ελ Τζαντίντα, του Νοτίου Λιβάνου, που βρίσκεται λίγο βορειότερα από την, ελεγχόμενη από τον ισραηλινό στρατό, ζώνη ασφαλείας. Ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού δε διευκρίνισε ποιο σημείο της Γαλιλαίας πλήχθηκε, όμως υποστήριξε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Η ευθύνη της επίθεσης αποδόθηκε στη σιιτική φιλοϊρανική ισλαμική οργάνωση "Χεζμπολλάχ", αν και η ίδια επισήμως δεν εκφράστηκε και χαρακτηρίστηκε "κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί, πέρσι την άνοιξη, μετά την επιχείρηση "Σταφύλια της Οργής", με την οποία το Ισραήλ είχε πλήξει το Νότιο Λίβανο". Πάντως, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η είδηση της επίθεσης στο Βόρειο Ισραήλ με "Κατιούσα" δε μεταδόθηκε επισήμως από κανέναν άλλο, πέρα του ισραηλινού στρατιωτικού ραδιοφώνου, στο οποίο βασίστηκαν και όλα τα διεθνή πρακτορεία για την αναμεταδώσουν.

ΟΗΕ
Πιο γέρος ο παγκόσμιος πληθυσμός

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας, ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Ο παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιλαμβάνει σήμερα 540 εκατομμύρια άτομα, που είναι 60 ετών ή παραπάνω. Από αυτά πάνω από 300 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ποσοστά θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δραστικά μειωθεί στα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την άνοδο του μέσου όρου ζωής από 46 χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε περίπου 64 το 1990. Ως το έτος 2020 αναμένεται να φθάσει τα 72 χρόνια.

Παράλληλα, ως το 2020, ο αριθμός των ηλικιωμένων σχεδόν θα διπλασιαστεί, φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο. Απ' αυτούς, πάνω από 700 εκατομμύρια θα ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η "πιο ηλικιωμένη χώρα" το 2020 θα είναι η Ιαπωνία, ακολουθούμενη από τις Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία. Η Ελλάδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων. Το 22% του πληθυσμού της ξεπερνά τα 60 χρόνια.

Επίσης, ως το 2020, το 75% των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα σχετίζεται με την ηλικία. Τα αίτια των περισσότερων απ' αυτούς τους θανάτους θα είναι, μεταξύ άλλων, ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος, καρκίνος, υπερένταση και διαβήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ