ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητικότητα στα εργατικά συνδικάτα

Η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στη Γερμανία φαίνεται από τη στάση των μελών του Συνδικάτου Δημοσίων Υπηρεσιών Μεταφορών και Συγκοινωνιών (ΟΤV). Ο πρόεδρός του, Χέρμπερτ Μάι, θεώρησε μη ρεαλιστικό το αίτημα της μείωσης των ωρών εργασίας με μη μείωση των αμοιβών. Αλλά η βάση δεν τον ακολούθησε. Η "Suddeutsche Zeitung" γράφει σχετικά στις 6/10: "Η βάση σάρωσε από το τραπέζι το σχέδιο του προέδρου της OTV Χέρμπερτ Μάι σ' αυτόν τον κύκλο διαπραγματεύσεων. Αυτή (σ.σ. η βάση) θέλει επιτέλους περισσότερα χρήματα".

Και ο "Spiegel" τιτλοφορεί τη συνέντευξη με τον Χέρμπερτ Μάι σαν "ήττα στη φιλονικία για τη μείωση του χρόνου εργασίας" και διαπιστώνει στην πρώτη ερώτηση προς αυτόν: "Η δική σας οργάνωση αρνήθηκε να σας ακολουθήσει: Η βάση δε θέλει να ακολουθήσει την πρότασή σας για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς πλήρεις αμοιβές". Παρόμοιες διαθέσεις έδειξαν οι σύνεδροι στην ημερίδα του Συνδικάτου Οικοδόμων - Περιβάλλοντος, όπου άσκησαν κριτική στη διοίκηση, γιατί κατά τις τελευταίες συλλογικές συμβάσεις έκαναν υποχωρήσεις στους εργοδότες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), Ντίτερ Σούλτε, έκανε έκκληση (!) στους επιχειρηματίες, σαν αμοιβή στη συγκράτηση των συνδικάτων στα αιτήματά τους, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Οπως αναμενόταν, η ηγεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών και εκπροσώπων των κυβερνητικών κομμάτων σχημάτισαν μέτωπο απόκρουσης των συνδικαλιστικών αιτημάτων: Ο πρόεδρος των εργοδοτών, Χουντ, ζήτησε για το 1998 συμφωνίες "καθαρά κάτω από την αύξηση της παραγωγικότητας και εν μέρει κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού".

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γκίντερ Ρέξροντ (φιλελεύθερος), δήλωσε ότι τα μισθολογικά αιτήματα είναι "δηλητηριώδη και βλαβερά για την αγορά εργασίας", ενώ ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Πέτερ Χίντζε, είπε ότι οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Οσκαρ Λαφοντέν, είναι "επικίνδυνες για τις θέσεις εργασίας" και ότι θα ζημιωνόταν η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, αν τα συνδικάτα ακολουθούσαν "την κούρσα - χαρακίρι" του Λαφοντέν. Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης είχε δηλώσει ότι "αν τοποθετεί κανείς τα ημερομίσθια και τους μισθούς στο μηδέν, τότε δεν προχωρεί η οικονομία". Επίσης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος αυτού, Ρούντολφ Ντρέσλερ, τόνισε: "Η επιφύλαξη των συνδικάτων δεν απέδωσε τίποτα. Τα ημερομίσθια, και έτσι και η εσωτερική ζήτηση, πρέπει να αυξηθούν, αλλιώς απειλείται άνοδος των ανέργων στα 6 εκατομμύρια".

Εκ μέρους του ΚΟΔΗΣΟ, ο Γκρέγκορ Γκίζι τόνισε: "Οποιος σε τούτη την κοινωνία δεν απαιτεί τίποτα, αυτός δεν παίρνει τίποτα".

Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΔΑΝΙΑ
Αντισυνταγματικές οι Συνθήκες Μάαστριχτ - Σένγκεν;

Οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Σένγκεν αποτελούν παραβιάσεις του Συντάγματος της Δανίας; Αυτή είναι η ερώτηση που περιμένει απάντηση από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από κατάθεση μήνυσης από ομάδα Δανών που κατηγορούν τον πρωθυπουργό της χώρας πως, επικυρώνοντας τις συνθήκες αυτές προχωρεί σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Ηδη η υπόθεση που αφορά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ βρίσκεται στις δικαστικές διαδικασίες. Τώρα, αυτή η ομάδα, που αυτοαποκαλείται "Φρουροί του Συντάγματος της Δανίας" (Grundlovsvaern 1997), κατέθεσε μήνυση ενάντια στον πρωθυπουργό Πουλ Νυρούπ Ρασμούσεν, ώστε το δικαστήριο να εξετάσει, αν η Συνθήκη του Σέγκεν είναι και αυτή αντισυνταγματική για τη Δανία.

Οι δύο μηνύσεις αφορούν μια συγκεκριμένη παράγραφο του Συντάγματος της χώρας στην οποία αναφέρεται ότι η Δανία επιτρέπει την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της "μόνο σε περιορισμένο βαθμό" σε διεθνείς οργανισμούς. Οι "Φρουροί του Συντάγματος της Δανίας", όμως, τονίζουν ότι ενώ η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που βγαίνει από την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δε φέρει περιορισμούς, η Συνθήκη του Σένγκεν επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση της Δανίας με άλλες χώρες - μέλη. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι με την επικύρωση της Συνθήκης του Σέγκεν η Δανία δεν παραχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε έναν διεθνή οργανισμό, αλλά σε μια συγκεκριμένη χώρα - τη Γερμανία - δίνοντάς της το δικαίωμα να στέλνει γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να "κυνηγούν" τους υπόπτους τους στο έδαφος της Δανίας.

Με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν, η κυβέρνηση της Δανίας δίνει την έγκρισή της στην αστυνομία της Γερμανίας να παρακολουθεί τους υπόπτους της και μέσα στη Δανία, για 25 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η ομάδα που κατέθεσε τη μήνυση τονίζει πως δίνεται η έγκριση να τους παρακολουθούν σε όλη τη Δανία.

"Η Συνθήκη του Σένγκεν είναι πιο απλή περίπτωση απ' ό,τι η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αφορά στο ζήτημα που έχει να κάνει αν μπορεί κάποιος να μεταφέρει την κυριαρχία της χώρας σε άλλη χώρα", δήλωσε ο Χένρικ Καρλ Νιέλσεν, δικηγόρος των 9 Δανών πολιτών που κατέθεσαν τη μήνυση.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΑΛΒΑΝΙΑ
"Ανοικοδόμηση" και "εκδημοκρατισμός", χέρι - χέρι

ΡΩΜΗ.- Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, το ξεκαθάρισε: Για να υπάρξει κλίμα "κατάλληλο για επενδύσεις" στην Αλβανία, η - όποια - αλβανική κυβέρνηση, εν προκειμένω η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο, θα πρέπει να στραφεί στην κατεύθυνση των "δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων" και της "μακροπρόθεσμης ανάπτυξης".

"Βασιζόμαστε στην απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή. Στο εξής, η διεθνής βοήθεια προς την Αλβανία θα αποτελεί επένδυση για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας", πρόσθεσε ο Ντίνι, απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους από 36 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

"Η τήρηση των νόμων, η αποκατάσταση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, του εκπαιδευτικού, του συστήματος υγείας, η αναβάθμιση των αστυνομικών και αμυντικών δυνάμεων σε ένα σημείο ανάλογο με αυτό των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου που αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών για μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Αλβανία", κατέληξε ο Ντίνι.

Στη διάρκεια της διάσκεψης, αναμένεται να εκπονηθεί ένα "μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας" για την Αλβανία, ενόψει και της διάσκεψης των χορηγών χωρών, που θα γίνει στις 22 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, χιλιάδες Κουβανοί στην Σάντα Κλάρα είπαν το "στερνό αντίο" στον ήρωα της Επανάστασης, Τσε Γκεβάρα. Οι εκδηλώσεις, που τίμησαν τον μεγάλο επαναστάτη σε όλο σχεδόν τον κόσμο, θορύβησαν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, όπως φάνηκε από δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου

"Ελ Νίνιο"

Συντριπτικές αλλαγές στο κλίμα της υφηλίου

Την εμφάνιση του "Ελ Νίνιο" συνοδεύουν συνήθως θεομηνίες και κλιματολογικές αναστατώσεις στον πλανήτη, δίνοντας παγκόσμιες διαστάσεις σε τωρινές και μελλοντικές βιβλικές καταστροφές

Σελίδες 46 - 47

34ο Συνέδριο του ΚΚ Λευκορωσίας

Προς το μέλλον με δύναμη και κύρος

Οι εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσαν το γόνιμο έδαφος για διεξοδικές συζητήσεις και ανταλλαγή γνωμών, που βοήθησαν σημαντικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης δράσης του κόμματος, σε μια περίοδο που η χώρα, υπό την ηγεσία του Λουκασένκο, αντιστέκεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σελίδες 42 - 43

ΗΠΑ

Ο "μύθος" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε μια στιγμή που "ραγίζει" το πολύχρωμο και πολυφυλετικό ανθρώπινο μωσαϊκό στην απέραντη αυτή χώρα, ο ρατσισμός κάνει και πάλι δυναμικά την εμφάνισή του, ανανεωμένος και "εκσυγχρονιστικός", απειλώντας τα πάντα...

Σελίδες 44 - 45

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εκλογές στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου εκλέγουν σήμερα τον Πρόεδρό τους σε ατμόσφαιρα τεταμένη. Οι δύο υποψήφιοι είναι ο Μομίρ Μπουλάτοβιτς, προστατευόμενος του Βελιγραδίου, και ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, "μαύρο πρόβατο" του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το Μαυροβούνιο (650.000 κάτοικοι) αποτελεί από το 1992 μαζί με τη Σερβία (10 εκατομμύρια κάτοικοι) την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μπουλάτοβιτς προηγήθηκε ελαφρώς του Τζουκάνοβιτς και έξι άλλων υποψηφίων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 5 Οκτώβρη, αλλά δεν ξεπέρασε το όριο του 50% των ψήφων που ήταν απαραίτητο για να εκλεγεί.

Στον αυριανό δεύτερο γύρο, θα κερδίσει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα από το σερβικό εκλογικό νόμο, αυτός του Μαυροβουνίου δεν απαιτεί ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 50%. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν 67,37%.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Εκρηξη στην Ανατολική Σλαβονία

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, από έκρηξη αντιαρματικής νάρκης στην Ανατολική Σλαβονία, τον τελευταίο σερβικό θύλακο στην Κροατία, ο οποίος ελέγχεται από τα Ηνωμένα Εθνη. Η έκρηξη έγινε στην πόλη Στάρι Γιάνκοβτσι, κοντά στο Βούκοβαρ και νεκροί είναι δύο άνδρες και μια γυναίκα, όλοι σερβικής καταγωγής.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι πρόκειται για κάποια επιθετική ενέργεια, αλλά μάλλον πρόκειται για ατύχημα. Παρ' όλα αυτά συνεργεία των Ηνωμένων Εθνών ερευνούν τον τόπο και τις πιθανές αιτίες του επεισοδίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της προσωρινής διοίκησης του ΟΗΕ, Φιλ Αρνολντ. Η Ανατολική Σλαβονία αντιμετώπισε μερικές από τις σκληρότερες μάχες το 1991 μεταξύ Κροατών και Σέρβων της μειονότητας, που δεν επιθυμούσαν την απόσχιση της Κροατίας από την ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ