ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Νέος πρωθυπουργός, ποια πολιτική;

"Είναι ένας άνθρωπος που υποφέρει πολύ", έγραφε σε πρωτοσέλιδό της η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", την επαύριο των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών. Ο τίτλος, βέβαια, αναφέρεται στον πρώην, πλέον, πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και μοιάζει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο 72χρονος Πέρες, στενός συνεργάτης του δολοφονημένου Γιτζάκ Ράμπιν, έχει δει τον εαυτό του να φτάνει στην πρωθυπουργική καρέκλα και να τη χάνει, την τελευταία στιγμή, πέντε φορές. Η ύστατη απογοήτευση ήρθε μόλις πριν από 3 μέρες.

Ο συντηρητικότατος και πολιτικά άπειρος Μπέντζαμιν Νετανάνχιου είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, συγκεντρώνοντας μόνο μερικές χιλιάδες περισσότερες ψήφους. Φαίνεται ότι το σύνθημά του "Ειρήνη με ασφάλεια" προτιμήθηκε από τους Ισραηλινούς συγκριτικά με το "Ασφάλεια και ειρήνη" του Σιμόν Πέρες.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και σίγουρα τα συμπεράσματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη σειρά των λέξεων. Το πιο σπουδαίο στοιχείο, και σίγουρα το πιο ανησυχητικό, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την περιοχή, είναι ο βαθύτατος διχασμός της ισραηλινής κοινής γνώμης σχετικά με τον μέλλον και τη φύση των σχέσεων της χώρας με τις γείτονες αραβικές χώρες. Η μισή ισραηλινή κοινωνία εξέφρασε την έγκρισή της στις, μέχρι στιγμής, ενέργειες του Σιμόν Πέρες και του προκατόχου του, δολοφονημένου Ράμπιν, και συνεπώς και στις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Οι υπόλοιποι μισοί Ισραηλινοί συμφωνούν με την άποψη του Λικούντ ότι η ειρήνη με τις γείτονες χώρες δεν προϋποθέτει απαραίτητα και υποχωρήσεις εκ μέρους του Ισραήλ. Αλλωστε, το σοκ της ισραηλινής κοινής γνώμης από τις πολύνεκρες επιθέσεις της "Χαμάς" στην καρδιά του Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει και για τους περισσότερους υπεύθυνη για το μακελειό δεν είναι άλλη από την υποχωρητικότητα του Πέρες απέναντι στους Παλαιστινίους.

Η, έστω και οριακή, επικράτηση του Νετανάνχιου μούδιασε τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε υποστηρίξει απροκάλυπτα τον Σιμόν Πέρες με διάφορους τρόπους, με αποκορύφωμα την πλήρη κάλυψη, ακόμα και δικαιολόγηση, των ισραηλινών εγκληματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Νότιο Λίβανο, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 150 αθώους. Η επανειλημμένη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας και του Λευκού Οίκου στη συνέχιση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", που ταυτίστηκε με το πρόσωπο του Σιμόν Πέρες, αλλά και προβλήθηκε ως το τίμημα της ζωής του Ράμπιν, δεν μπόρεσε να πείσει τους Ισραηλινούς ότι η ασφάλεια της χώρας τους εξαρτάται από τους όρους των συμφωνιών ειρήνης και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται με τη δύναμη των όπλων.

Αυτή η διπλωματική ήττα της Ουάσιγκτον, και προσωπικά του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος χάνει έναν πολύ μεγάλο άσο, όσον αφορά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, δεν πρόκειται, βέβαια, να έχει κάποια σοβαρή συνέπεια στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ και πολύ περισσότερο στα αμερικανικά σχέδια μοιρασιάς και επιβολής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η επιτυχία των αμερικανικών επιδιώξεων διασφαλίζεται μέσα από τους όρους των, ήδη, υπογεγραμμένων συμφωνιών και κυρίως μέσα από την ασφυκτική οικονομική και πολιτική εξάρτηση του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον. Το δεδομένο αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζει και ο Νετανάνχιου, ο οποίος την επομένη των εκλογών δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία και απέφυγε να αναφερθεί στα μεγαλόστομα προεκλογικά του συνθήματα, που δεν έδιναν σπιθαμή από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία και τη Δυτική Οχθη στους Παλαιστινίους.

Εκτός, λοιπόν, από μία σχετική επιβράδυνση στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει περισσότερα περιθώρια παρακοής στη "μαμά Ουάσιγκτον". Αλλωστε, όπως επισήμαιναν πολλοί Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές πριν από τις εκλογές, το μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ είναι η οικονομία του. Και σε αυτό το σημείο Πέρες και Νετανάνχιου συμφωνούσαν απόλυτα ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές παροχές, να εφαρμοστεί λιτότητα και τα λοιπά γνωστά. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που προκύπτει για το Ισραήλ και, βέβαια, αυτό το πρόβλημα δεν απασχόλησε καθόλου την προεκλογική εκστρατεία και τον ισραηλινό λαό, ο οποίος θα κληθεί να υποστεί όλες αυτές τις ρυθμίσεις.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΤΑΪΒΑΝ - ΚΙΝΑ
Επαναφορά του αιτήματος ένταξης στον ΟΗΕ

ΤΑΪΠΕΪ.-

Παρά τις κινεζικές έντονες αντιρρήσεις, η Ταϊβάν φαίνεται αποφασισμένη να πιέσει προς την κατεύθυνση ευρύτερης αναγνώρισής της από τη διεθνή κοινότητα και την ένταξή της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της νήσου, Φρέντερικ Τσιεν, δήλωσε ότι η ευρύτερη αναγνώριση της Ταϊβάν είναι ένα αίτημα το οποίο δεν μπορεί να εμποδιστεί ούτε να παραμεριστεί λόγω της πρόσφατης κρίσης στα στενά της Φορμόζας.

"Είναι η βούληση του λαού μας (να επιδιώξουμε ένταξη στον ΟΗΕ)", δήλωσε ο Τσιεν, αναφερόμενος σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης της Ταϊβάν.

Πάντως, αναμένεται το Πεκίνο να αντιδράσει με έντονο τρόπο στις κινήσεις της Ταϊπέι, καθώς η δεδομένη του θέση είναι ότι η νήσος αποτελεί επαρχία της Κίνας, άρα αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ θα συνιστούσε προσπάθεια απόσχισής της...

Η υπογραφή ειρήνης μεταξύ του Τσετσένου ηγέτη Ζ. Γιανταρμπίγιεφ και του Μπ. Γιέλτσιν διευκολύνει τον μεν πρώτο να προωθήσει από ενισχυμένες θέσεις τον ηγετικό του ρόλο στο εσωτερικό των Τσετσένων, τον δε δεύτερο να κερδίσει κάποιες προεκλογικές εντυπώσεις. Οσον αφορά όμως την πραγματική ειρήνη, μάλλον λίγα θα προσφέρει αυτή η "συμφωνία" και ο τρόπος που επισπεύστηκε.

Συρία

- - - - - -

"Δεν μπορούν να "επιβληθούν" λύσεις"

Ο Γιακούμπ Καρού, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλά για την ανάγκη μιας πολιτικής πραγματικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, τα εσωτερικά προβλήματα της Συρίας, τους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους της χώρας του

Σελίδα 45

Σουδάν

- - - - - - - -

Σε κομβικό σημείο

Το καθεστώς του Σουδάν, λέει ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της αφρικανικής αυτής χώρας, Εκτιγιάνι Μπάμπικερ, είναι απομονωμένο. Η προσπάθειά του να εμφανίσει "δημοκρατικό πρόσωπο" είναι μάταιη, για ένα απλό λόγο: όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απαγορευμένα - δεν υπάρχει ούτε επίφαση, έστω, δημοκρατίας...

Σελίδες 44 - 45

Κούβα

- - - - - -

Σημεία ανάκαμψης

Η οικονομία παρουσιάζει σημεία σταθερής ανάπτυξης: εκτός από την αύξηση του ΑΕΠ (προβλέπεται συνολική άνοδος 5% για το 1996), εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένοι και οι ποιοτικοί δείκτες της οικονομίας της Κούβας, αύξηση στην παραγωγικότητα, περιορισμός της νομισματικής κυκλοφορίας. Τα προβλήματα βέβαια δε λείπουν, αλλά η βελτίωση της κατάστασης γεννά βάσιμες ελπίδες

Σελίδες 46 - 47

Νότιος Ειρηνικός

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Ιδανικό "νεκροταφείο"

πυρηνικών αποβλήτων

Η... θεόπνευστη ιδέα "έπεσε" από μια αμερικανική εταιρία, την οποία, όλως συμπτωματικώς, διευθύνει πρώην άνθρωπος της "Εταιρίας" - κατά κόσμον, CIA: να μεταφερθούν πυρηνικά απόβλητα σε ένα έρημο νησάκι του Ειρηνικού, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται - για ευνόητους λόγους. Και δυτικοευρωπαϊκές χώρες έστερξαν να υιοθετήσουν την ιδέα

Σελίδα 46

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στάσιμος ο πληθωρισμός τον Απρίλη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στάσιμο εμφανίζει τον πληθωρισμό το μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), για το μήνα Απρίλη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσδιορίζοντας το μέσο όρο του δείκτη σε 2,7%.

Σε 10 από τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει η Eurostat, ο πληθωρισμός καταγράφεται σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου κοινοτικού όρου. Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία (0,7%), τη Σουηδία (1,3%), τη Γερμανία (1,5%), το Λουξεμβούργο (1,5%), την Ιρλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία (2,0%), τη Βρετανία και τη Γαλλία (2,4%).

Η χώρα μας κατέκτησε, μακράν της δεύτερης τα... πρωτεία του υψηλότερου πληθωρισμού (9,2%), με επόμενη την Ιταλία (4,6%), την Ισπανία (3,5%), και την Πορτογαλία (2,9%). Δεν υπήρξαν διαθέσιμα στοιχεία για την Αυστρία (Φλεβάρης 1,5%).

Οι αριθμοί, πέραν της πρώτης εικόνας - της διατήρησης, δηλαδή, του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα επί αρκετούς μήνες - δείχνουν στασιμότητα και στην οικονομία συνολικά. Αναλυτές ομολογούν ότι η σταθεροποίηση του δείκτη σε σχεδόν ολόκληρη την Ενωση δεν οφείλεται στην κατασταλτική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις κάθε χώρας ειδικά και η Κομισιόν γενικότερα, αλλά στην απουσία ανάπτυξης.

Στη μοναδική περίπτωση πληθωρισμού, ο οποίος παραπέμπει σε ανάπτυξη, την Ελλάδα δηλαδή, η "παραπομπή" αυτή αυτοακυρώνεται αν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι δείκτες.

Υπάρχουν δύο τρόποι να "διαβάσει" κανείς τους αριθμούς, αλλά είναι γεγονός ότι κανένας από τους δύο τρόπους δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Γενική απεργία

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκε, χτες, η γενική απεργία των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας της Σρι Λάνκα, που έχει βυθίσει στο σκοτάδι όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση του Κολόμπο απειλεί να χρησιμοποιήσει ακόμα και στρατιωτική βία ενάντια στους απεργούς, οι οποίοι, όμως διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι να υπάρξει σαφής κυβερνητική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων κάλεσαν τους εργαζομένους στις τράπεζες, στους σιδηροδρόμους και στις τηλεπικοινωνίες να συμμετάσχουν και αυτοί στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ υπογράμμισαν ότι για να υπάρξει ελάχιστη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, τουλάχιστον, 8.000 εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ