Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στάσιμος ο πληθωρισμός τον Απρίλη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στάσιμο εμφανίζει τον πληθωρισμό το μηνιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), για το μήνα Απρίλη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσδιορίζοντας το μέσο όρο του δείκτη σε 2,7%.

Σε 10 από τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει η Eurostat, ο πληθωρισμός καταγράφεται σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου κοινοτικού όρου. Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία (0,7%), τη Σουηδία (1,3%), τη Γερμανία (1,5%), το Λουξεμβούργο (1,5%), την Ιρλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία (2,0%), τη Βρετανία και τη Γαλλία (2,4%).

Η χώρα μας κατέκτησε, μακράν της δεύτερης τα... πρωτεία του υψηλότερου πληθωρισμού (9,2%), με επόμενη την Ιταλία (4,6%), την Ισπανία (3,5%), και την Πορτογαλία (2,9%). Δεν υπήρξαν διαθέσιμα στοιχεία για την Αυστρία (Φλεβάρης 1,5%).

Οι αριθμοί, πέραν της πρώτης εικόνας - της διατήρησης, δηλαδή, του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα επί αρκετούς μήνες - δείχνουν στασιμότητα και στην οικονομία συνολικά. Αναλυτές ομολογούν ότι η σταθεροποίηση του δείκτη σε σχεδόν ολόκληρη την Ενωση δεν οφείλεται στην κατασταλτική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις κάθε χώρας ειδικά και η Κομισιόν γενικότερα, αλλά στην απουσία ανάπτυξης.

Στη μοναδική περίπτωση πληθωρισμού, ο οποίος παραπέμπει σε ανάπτυξη, την Ελλάδα δηλαδή, η "παραπομπή" αυτή αυτοακυρώνεται αν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι δείκτες.

Υπάρχουν δύο τρόποι να "διαβάσει" κανείς τους αριθμούς, αλλά είναι γεγονός ότι κανένας από τους δύο τρόπους δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ