Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔΓ
Ο "αφοπλισμός" είναι νέος εξοπλισμός

Πρόσφατα, η Βουλή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συζήτησε την Ετήσια Εκθεση Αφοπλισμού. Διακηρύχτηκε πανηγυρικά ότι στην Ευρώπη σημειώθηκε ένα "ξήλωμα όπλων", ενώ, ταυτόχρονα, η κοινή γνώμη ενημερώθηκε για τους νέους γύρους εξοπλισμών.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της συζήτησης αυτής διαπιστώθηκε ότι τα κράτη εκείνα, τα οποία διαθέτουν ατομικά οπλοστάσια, τάσσονται υπέρ των όπλων μαζικής καταστροφής και του γνωστού ιμπεριαλιστικού δόγματος της "Πυρηνικής Αποτροπής", Πρόκειται, δηλαδή, για το δόγμα εκείνο που εφάρμοζε το ΝΑΤΟ, όταν ακόμα υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και οι σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής ευρώπης. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το ιδιαίτερα επικίνδυνο γεγονός, ότι και στη διάρκεια του 1996 δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα αναφορικά με τη Συμφωνία των Ατομικών Δοκιμών και ότι θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των όπλων. Και θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο έδαφος της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας βρίσκονται 300 ατομικές κεφαλές.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα έχουν καταστραφεί μερικές δεκάδες χιλιάδες "συμβατικών" οπλικών συστημάτων. Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτά στα πρώην κράτη - μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το ΝΑΤΟ, όμως, διαθέτει ακόμα σοβαρά περισσεύματα, αφού απαλλάχτηκε από πεπαλαιωμένες πολεμικές συσκευές. Ενα τμήμα δε του οπλισμού αυτού βρίσκεται στην Ελλάδα και την Τουρκία ή σε εμπόλεμες περιοχές, όπως στη Βοσνία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποθήκες εξακολουθούν να είναι γιγάντιες και στη Γερμανία εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο σήμερα το ΝΑΤΟ έχει στην Ευρώπη 15.000 τανκς, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι είχε η Ναζιστική Γερμανία όταν εκδήλωνε την επίθεσή της ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. Αυτή, όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως και η πλειοψηφία των εταίρων στο ΝΑΤΟ, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για τον αφοπλισμό.

Και το χειρότερο: Εχουν προγραμματιστεί νέοι γύροι εξοπλισμών. Εδώ συμπεριλαμβάνονται η ανακοινωθείσα από τον Γερμανό υπουργό Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, "Ανανέωση του Γύρου των Μεγάλων Συσκευών" και ο επανεξοπλισμός των ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση της νέας πολεμικής τεχνολογίας. Και παρά το γεγονός ότι τα ταμεία της Βόννης είναι άδεια, οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές επιδιώκουν μ' όλα τα μέσα να κάνουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ικανές να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, επιδιώκοντας παράλληλα να κατακτήσουν νέες αγορές. Ετσι, λοιπόν, στη διάρκεια των επόμενων χρόνων θα πρέπει να διατεθούν 70 δισεκατομμύρια μάρκα για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων. Και το ισχυρό βιομηχανικό λόμπι κάνει τα πάντα, προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η άκρως επικίνδυνη τάση, εκτοξεύοντας την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστραφούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας...

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ