Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ
Εξήντα χρόνια μετά...

Αμερικανοί βετεράνοι εθελοντές δεν ξεχνούν τα "μαθήματα" του φασισμού και του πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936 - 1939), στον οποίο πήραν μέρος 45.000 εθελοντές από 57 χώρες - ανάμεσά τους και Ελληνες - που, μαζί με τους Ισπανούς συντρόφους τους, υπερασπίστηκαν θαρραλέα την Ισπανική Δημοκρατία, αντιμαχόμενοι τις επιδρομικές ορδές των Φράνκο, Χίτλερ και Μουσουλίνι.

Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι, αν η Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ είχαν ενεργά συμπαρασταθεί στην πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισπανίας- όπως είχε κάνει η Σοβιετική Ενωση - ο φασιστικός άξονας θα είχε συντριβεί και, έτσι, θα είχε αποφευχθεί ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, στη διάρκεια του οποίου εξοντώθηκαν 50 εκατομμύρια άτομα. Αντί γι' αυτό, οι καπιταλιστικές χώρες προτίμησαν ν' ακολουθήσουν την επαίσχυντη πολιτική "κατευνασμού" του φασισμού.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή των Αμερικανών εθελοντών, στους οποίους συγκαταλέγονταν και πολλοί ομογενείς. Κάπου 3.300 κατατάχθηκαν στην περίφημη"Ταξιαρχία Αβραάμ Λίνκον". Ενα μεγάλο ποσοστό τους ήταν κομμουνιστές - μαύροι και λευκοί. Απ' αυτούς τους "Πρώιμους Αντιφασίστες" - όπως ονομάτηκαν - πάνω από 1.600 έπεσαν τιμημένα στο πεδίο της μάχης.

Ενας από τους "Πρώιμους Αντιφασίστες" ήταν και ο Μο Φίσμαν, ανάπηρος του πολέμου εκείνου και σήμερα γραμματέας των "Απόμαχων της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκον". Η οργάνωση αυτή γιόρτασε τα 60χρονά της με δείπνο στο ξενοδοχείο "Σέρατον" της Νέας Υόρκης, στο οποίο πήραν μέρος 1.000 άτομα. Σ' αυτό μίλησαν ο τελευταίος από τους διοικητές της Ταξιαρχίας Λίνκον, Μίλτον Γουλφ, ο υπεύθυνος των αρχείων, Ουίλιαμ Σούσμαν, και ο συνδικαλιστής Χένρι Φόνερ, ενώ οι ηθοποιοί Εντουαρντ Ασνερ, Σούζαν Σάραντον, Τζον Ράντολφ, Χένρι Μπελαφόντε και άλλοι διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο "Μαδρίτη 1937 - Επιστολές της Ταξιαρχίας Αβραάμ Λίνκον από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο", που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Σε συνέντευξή του στο "Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ", όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, ο 81χρονος Φίσμαν δήλωσε: "Αυτό που κάνει αυτό το γιορτασμό τόσο ιδιαίτερο, είναι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να χορηγήσει την ισπανική υπηκοότητα σε όλα τα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών".

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είχαν από κοινού εισηγηθεί στην ισπανική Βουλή το Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων, εγκρίθηκε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Αμέσως κατόπιν, ισπανικές οργανώσεις, όπως οι "Φίλοι των Διεθνών Ταξιαρχιών", αποφάσισαν να γιορτάσουν αυτό το γεγονός στις 3 - 12 του ερχόμενου Νοέμβρη σε τρεις πόλεις - Αλμπασέτε, όπου είχε εγκατασταθεί το στρατηγείο των Διεθνών Ταξιαρχιών, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη - στους οποίους θα κληθούν και θα τιμηθούν οι επιζώντες "μπριγαδίστας".

Ο Φίσμαν είπε στην ίδια συνέντευξή του: "Τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας υπογράμμισαν ομόφωνα το θέμα, ότι αυτοί οι εθελοντές ήταν οι ευγενέστεροι μαχητές για ένα ιδεώδες - τον αντιφασισμό. Εδωσαν γενναιόδωρα τον εαυτό τους στον αγώνα για τη δημοκρατία".

Στα σκληρά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, συνέχισε ο Φίσμαν, οι εθελοντές διασύρθηκαν και καταδιώχθηκαν στις ΗΠΑ. "Σήμερα, όμως, ο κόσμος βλέπει αυτούς τους εθελοντές με σεβασμό για τη συνεισφορά τους στον αγώνα κατά του φασισμού".

"Υπάρχει σήμερα ένας φασιστικός κίνδυνος;", αναρωτήθηκε ο Φίσμαν. Απάντησε: "Ναι, υπάρχει. Εγώ και πολλοί άλλοι υποστηρίζουμε τον ορισμό για το φασισμό που έδωσε ο Γκιόργκι Δημητρόφ, ο μεγάλος Βούλγαρος αντιφασίστας: Φασισμός είναι η ανοιχτή, τρομοκρατική δικτατορία των πιο φιλοπόλεμων, σοβινιστικών τμημάτων του χρηματιστικού κεφαλαίου. Οσο θα διαρκεί ο χρηματιστικός καπιταλισμός, ο κίνδυνος του φασισμού θα υπάρχει".

Και αφού παρατήρησε ότι οι απόμαχοι της Ταξιαρχίας Λίνκον ποτέ δε σταμάτησαν να διαδηλώνουν και να οργανώνονται κατά του φασιστικού κινδύνου, τόνισε: "Πολεμήσαμε στην Ισπανία επί 18 μήνες και είμαστε πάλι εδώ 58 χρόνια αργότερα. Εχουμε δημιουργήσει ένα τιμητικό μητρώο υποστήριξης του συνδικαλισμού, των πολιτικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ισότητας".

Από την πλευρά του, το Εθνικό Συμβούλιο του ΚΚ ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του για τα 60χρονα, αποτίει φόρο τιμής στον ηρωισμό και τις μεγάλες θυσίες των μελών των Διεθνών Ταξιαρχιών, μαζί και της Ταξιαρχίας Λίνκον, και επισημαίνει:

"Σήμερα, η απειλή του αμερικανικού φασισμού σηκώνει το απαίσιο κεφάλι της μέσω των 73 νέων ρεπουμπλικανικών μελών του Κογκρέσου και του Συμβολαίου τους με την Αμερική, των ρατσιστών, των φασιστικών πολιτοφυλακών και του ακροδεξιού Χριστιανικού Συνασπισμού, που χρηματοδοτούνται από το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Μόνο με την παλλαϊκή ενότητα μπορεί να ηττηθεί αυτή η απειλή - των εργατών και της κοινότητας, κομμουνιστών και μη κομμουνιστών, μαύρων, μελαχρινών και λευκών. Ολοι μαζί, ας "καθαρίσουμε το σπίτι μας" στις εκλογές του Νοέμβρη και ας διατηρήσουμε τη δημοκρατία. Κατά τα αθάνατα λόγια της Ντολόρες Ιμπαρούρι - Λα Πασιονάρια, "Νο Πασαράν!" (Δε θα περάσουν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ