ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανοιχτοί οι "ασκοί του Αιόλου... "

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σύμπασα η αλβανική πολιτική ηγεσία, σε Τίρανα και Κόσσοβο, εμφανίστηκε μετακινούμενη προς τη ρητορική του Απελευθερωτικού Στρατού, ζητώντας επέμβαση το ταχύτερο. Σύμπας ο δυτικός Τύπος διαβεβαίωσε το αναγνωστικό του κοινό ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την Τρίτη στη Μόσχα απλώς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο μιλώντας για "διάλογο" και ειρηνική λύση, με τους... "υποστηρικτές" του Ρώσους. Στα φόρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το κυρίαρχο στις συζητήσεις δεν ήταν το αν η επέμβαση στη σερβική επαρχία πρέπει ή όχι να γίνει, ή πότε, αλλά αν θα έχει ομόφωνη την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - κατά την ανησυχία του Χέλμουτ Κολ. Στις Βρυξέλλες, οι στρατιωτικοί αναλυτές συνέχιζαν να κοιτούν χάρτες κι έγγραφα με στοιχεία για το γιουγκοσλάβικο στρατό και να χαράσσουν γραμμές. Στις ΗΠΑ, η πολιτική ηγεσία επέμενε στην ανάγκη επίδειξης ισχύος προς τον Μιλόσεβιτς.

Η περασμένη βδομάδα, με τις συγκρούσεις στην επαρχία να συνεχίζονται, τους Σέρβους να προσπαθούν να ελέγξουν τη ροή όπλων από την Αλβανία, συν τις αεροπορίες (κατά χρονολογική σειρά) του ΝΑΤΟ, της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας να κάνουν επιδείξεις, έδειξε να φέρνει την κρίση ένα κλικ πιο κοντά στο άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας - στη μετατροπή του "ανταρτοπόλεμου" των 300 και πλέον νεκρών σε πόλεμο. Η πολιτική ηγεσία της Δύσης συντάχθηκε πίσω από την Μαντλίν Ολμπράιτ: Οι Σέρβοι πρέπει να αποσύρουν τις ειδικές τους δυνάμεις από την επαρχία ή αλλιώς "πρόοδος" δεν υφίσταται και διπλωματική λύση δε συζητείται καν.

Το βαλκανικό ντόμινο επαπειλείται πάντα. Ενα οδοιπορικό της γαλλικής εφημερίδας "Φιγκαρό" (Παρασκευή) κατέδειξε την "καύσιμη ύλη" του: Τον αλβανικό αλυτρωτισμό. Αν αυτός πληρωνόταν, η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλούσε ανάλογες κινήσεις σε Μοντενέγκρο και ΠΓΔΜ, ταραχές στη Μακεδονία, θα ενέπλεκαν στην κρίση Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία, μαζί με τις ήδη παρούσες Γιουγκοσλαβία και Αλβανία σε σύρραξη του βεληνεκούς που μόνο οι γηραιότεροι μπορούν να ανακαλέσουν...

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του ΚΚ

Μπροστά σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Σοβαρή προσπάθεια ανατροπής της τάσης συνεχούς αύξησης της επιρροής του ΚΚ του Τατζικιστάν εκδηλώνεται τους τελευταίους μήνες στην πρώην αυτή Σοβιετική Δημοκρατία.

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚ Τατζικιστάν ήταν το μόνο ΚΚ Δημοκρατίας της πρώην ΕΣΣΔ που δε διαλύθηκε και διατήρησε σημαντικό τμήμα της περιουσίας του, ενώ συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο ('91-'92) και στη νίκη ενάντια στους ισλαμιστές. Να σημειωθεί επίσης πως ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Ε. Ραχμόνοφ είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του κόμματος.

Εδώ και δύο χρόνια κι ενώ συνεχίζονται, με την παρέμβαση Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν, ΟΑΣΕ, οι συνομιλίες για την ειρήνευση με τους ισλαμιστές (που εφορμούν από το Αφγανιστάν και πολύ ορεινές περιοχές), οξύνθηκαν οι σχέσεις του Προέδρου της χώρας με το ΚΚ. Το ΚΚ κατηγόρησε τον Πρόεδρο για ενδοτική στάση προς τους ισλαμιστές (που τελικό στόχο έχουν την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων και την ίδρυση θεοκρατικού κράτους). Αντιδράσεις σ' αυτήν την πολιτική υποχωρήσεων απέναντι στους ισλαμιστές (που βέβαια γίνεται κάτω από την πίεση των ξένων δυνάμεων κι οργανισμών) υπήρξαν και στις τάξεις του στρατού (που σε μεγάλο βαθμό προήλθε από τις λαϊκές ένοπλες ομάδες που είχαν νικήσει στον πρόσφατο εμφύλιο τους ισλαμιστές). Μάλιστα, την άνοιξη του 1998 ένας συνταγματάρχης έκανε "κίνημα" που απέτρεψε μεν προς στιγμήν απαράδεκτες υποχωρήσεις προς τους ισλαμιστές (να επιστρέψουν ένοπλοι από το Αφγανιστάν), αλλά τον οδήγησε μετά από μάχες με τον κυβερνητικό στρατό να αποσυρθεί (με 5 χιλιάδες ένοπλους άντρες) στα βουνά.

Να σημειώσουμε πως οι ξένες πιέσεις έχουν οπωσδήποτε στόχο τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Σ' αυτά τους τα σχέδια σοβαρό αγκάθι είναι το ισχυρό ΚΚ Τατζικιστάν, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτές οι ξένες πιέσεις, αλλά και το παράδειγμα των αυταρχικών και αντικομμουνιστικών καθεστώτων, που με βία έχουν επιβληθεί στις γειτονικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, ώθησαν τον Πρόεδρο της χώρας στην εκδήλωση μιας σοβαρής αντικομμουνιστικής επίθεσης. Στις 25 Μάη του 1998 ξεκίνησε από τις αρχές και προσωπικά τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν - λόγος γίνεται για μια σειρά ενέργειες που αφαιρούν την περιουσία του ΚΚ.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, της οποίας είναι μέλος και το ΚΚΤ:

"Η ηγεσία της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν έκανε μια ακόμη προσπάθεια περιορισμού της σφαίρας δραστηριότητας των πολιτικών κομμάτων. Αυτοί οι περιορισμοί κατ' αρχήν στρέφονται ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Τατζικιστάν. Τον Απρίλη του 1997, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων της Δημοκρατίας, με Διάταγμα του Προέδρου πάρθηκε για λογαριασμό του μηχανισμού του Προέδρου το εκδοτικό - πολυγραφικό σύμπλεγμα "Σαρκί Οζόντ" (σ. σ. ανήκε στο ΚΚΤ), το δυναμικό του οποίου ξεπουλιέται.

Στις 25 Μάη του 1998 ο Ε. Ραχμόνοφ υπέγραψε διάταγμα "για την ιδιοκτησία του ΚΚΤ", σύμφωνα με το οποίο κατάσχεται η περιουσία του κόμματος. Η σύνοδος του Μεντζλισί Ολί (σ. σ. το τοπικό Κοινοβούλιο) ενέκρινε νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα", που περιορίζουν τη δράση του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Τατζικιστάν αυτά τα διατάγματα και ο νόμος πάρθηκαν κάτω από την πίεση του ισλαμικού φουνταμενταλισμού, αντιτίθενται στους συνταγματικούς κανόνες και αρχές του δημοκρατικού κράτους δικαίου, κατευθύνονται ενάντια στα δικαιώματα των πολιτών. Το ΚΚ στερείται την υλική του βάση στις παραμονές των εκλογών των λαϊκών βουλευτών στο ανώτατο νομοθετικό όργανο της Δημοκρατίας και τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Τα διατάγματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 12 του Συντάγματος της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, με βάση το οποίο το κράτος εγγυάται τη νομική υπεράσπιση όλων των μορφών ιδιοκτησίας.

Η ΕΕΚ - ΚΚΣΕ καλεί όλα τα ΚΚ - μέλη της ΕΕΚ - ΚΚΣΕ, τις κοινοβουλευτικές ομάδες στα αντιπροσωπευτικά όργανα άμεσα να αποστείλουν διαμαρτυρίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν Εμομαλί Σαρίποβιτς Ραχμόνοφ, προς τον πρόεδρο του Μεντζλισί Ολί - Ραντζάμποφ Σαφαραλί Ρατζάμποβιτς, καθώς και να διοργανώσουν πικετοφορίες στις πρεσβείες ή τα προξενεία του Τατζικιστάν".

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως στις πόλεις και τα χωριά του Τατζικιστάν γίνονται κομματικές συνελεύσεις και συνδιασκέψεις με θέμα την κατάσταση που δημιουργείται και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ηδη υπάρχουν μαζικές διαμαρτυρίες προς τις αρχές για τα μέτρα που πήραν ενάντια στο ΚΚ. Το ΚΚΤ εκτιμά πως τη νέα αυτή επίθεση σε βάρος του κόμματος προκάλεσε η εντυπωσιακή αύξηση των μελών του ΚΚΤ, που τρομοκράτησε τις αρχές κι αποφάσισαν να καταφέρουν χτύπημα στο ΚΚ, πριν τις εκλογές. Κύκλοι του ΚΚΤ χωρίς να αποκλείουν και νέα μέτρα σε βάρος του ΚΚΤ υπογραμμίζουν πως οι Τατζίκοι κομμουνιστές δε θα υποκύψουν στη βία και την τρομοκρατία κι όπως απέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν είναι σε θέση να δράσουν και θα δράσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, νόμιμες ή παράνομες.

Ελισ. ΒΑΓΕΝΑΣ

ΙΝΔΙΑ
Τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες υπό τις οποίες ένα λεωφορείο τοπικής γραμμής έπεσε σε χαράδρα, στο κρατίδιο του Κασμίρ, παρασύροντας στο θάνατο 51 επιβάτες. Οπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων "Ποές Τραστ" στο δυστύχημα άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό ποια είναι η ακριβή τους κατάσταση.

Στο μεταξύ, εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές του κρατιδίου του Κασμίρ για τη σύλληψη των αυτονομιστών μουσουλμάνων που εικάζεται ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία 25 ινδουιστών, χτες, κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής. Σύμφωνα, πάντα, με τις αστυνομικές αρχές, οι δράστες φαίνεται ότι ανήκουν στη φιλοπακιστανική οργάνωση "Χιζμπ ουλ Μουτζαχεντίν".

Οπλισμός του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που κατασχέθηκε πρόσφατα από το σερβικό στρατό...

ΗΠΑ

Το παρελθόν του θανατηφόρου αερίου

Το αέριο παράλυσης νεύρων "Σαρίν" δε χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στην Ιαπωνία. Η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν αποτέλεσε όπλο ενάντια σε πολίτες του Λάος, αλλά και ενάντια και σε Αμερικανούς στρατιώτες στα χέρια ενός, ειδικά εκπαιδευμένου, αποσπάσματος θανάτου

Σελίδες 46 - 47

Ινδία

Η κυβέρνηση μακριά από τις ανάγκες του λαού

Ο Σιταράμ Γιετσούρι, μέλος του ΠΓ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας - Μαρξιστικού μιλά στο "Ρ" για τη στάση της ινδουιστικής - εθνικιστικής κυβέρνησης και για τα τεράστια προβλήματα του ινδικού λαού, τα οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά εντείνονται μέρα με τη μέρα

Σελίδες 44 - 45

Κούβα

"Το μέλλον μας συνδέεται με αυτό ολόκληρου του κόσμου"

Ο κουβανικός λαός έχει πλήρη συνείδηση των ριζικών αλλαγών που επιτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και παραμένει πάντα σε εγρήγορση για να υπερασπίσει την επανάστασή του

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ