ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Απεργιακός άνεμος

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις των βιομηχανικών εργατών της χώρας απέρριψαν χτες την προτεινόμενη από την κυβέρνηση συλλογική σύμβαση και η μοναδική διέξοδος που υπάρχει είναι η απαρχή της προγραμματισμένης γενικής απεργίας, με πρεμιέρα τη Δευτέρα. Αυτά ανακοίνωσαν τόσο οι εκπρόσωποι των εργατών στις διαπραγματεύσεις όσο και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ο κρατικός διαμεσολαβητής ανακοίνωσε αργά χτες το απόγευμα ότι η πλειοψηφία (56%) των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία για την έγκριση της κυβερνητικής πρότασης την απέρριψαν. Αυτή η απόρριψη σημαίνει την απάντηση των συνδικάτων με γενική απεργία, χωρίς - όπως ο ίδιος δήλωσε - να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση και αντιπροτάσεις που θα μπορέσουν να "σώσουν" τη χώρα από την παράλυση μιας απεργίας.

Η απόρριψη της πρότασης για τη διετή συλλογική σύμβαση εκ μέρους της Συνομοσπονδίας των Βιομηχανικών Εργατών προκάλεσε έκπληξη και έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών ανέμεναν ότι οι βιομηχανικοί εργάτες τελικά θα υποκύψουν και αποδεχτούν τη σύμβαση και τις προτεινόμενες αυξήσεις της τάξης των 2 κορονών (28 σεντς) στο βασικό ωρομίσθιο που είναι 76,40 κορόνες (10,6 δολ.) για τα επόμενα δύο χρόνια. Το κυβερνητικό πακέτο επίσης συμπεριλάμβανε και προβλεπόμενη αύξηση του 0,9% για τους συνταξιούχους του κλάδου.

Αν τελικά η γενική απεργία αρχίσει τη Δευτέρα και στεφθεί με επιτυχία, πιθανολογείται ότι η κυβέρνηση θα αναβάλει το εθνικό δημοψήφισμα της 28ης του Μάη για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, με το σκεπτικό - σύμφωνα πάντα με αυτά που μεταδίδει το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους - ότι μία γενική απεργία σε πανεθνικό επίπεδο θα "αποσπάσει" και θα επηρεάσει το εκλογικό Σώμα αρνητικά με την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, ενώ η έκβαση του ήδη αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος θα είναι πολύ αρνητική για τα κυβερνητικά σχέδια της ομαλής πορείας μέσα στην ΕΕ. Βέβαια, με χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν αρνείται αυτή την πιθανότητα αναβολής του δημοψηφίσματος, λέγοντας επίσης πως το δημοψήφισμα δεν έχει σχέση, αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στα απεργιακά τεκταινόμενα στο χώρο των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Παρ' όλα αυτά η αίσθηση για μία πιθανή αναταραχή και αναβολή του δημοψηφίσματος είναι έντονη, ιδιαίτερα αν συμμετέχουν και άλλοι φορείς των εργαζομένων, αφού μόνο στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν κοντά μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι. Μία τέτοια μαζική απεργιακή κινητοποίηση, συνδυασμένη με την "παράδοση" των Δανών να καταψηφίζουν τις συμφωνίες της ΕΕ - στο προηγούμενο δημοψήφισμα οι Δανοί είχαν απορρίψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - προκαλεί έντονους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, αλλά και φόβους στους κύκλους της ΕΕ. Φόβοι όπως ότι η γενική απεργία στη Δανία θα έχει εξαιρετικά αρνητική επίπτωση και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αφ' ενός γιατί μπορεί να παραλύσει την εμπορική δραστηριότητα μεταξύ της Σκανδιναβίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης, καθώς η Κοπεγχάγη αποτελεί το μόνο θαλάσσιο, αλλά και αεροπορικό διαμετακομιστικό κέντρο. Αφ' ετέρου μία επιτυχημένη γενική απεργία μπορεί να επηρεάσει συνολικά το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Ευρώπη που βλέπουν στα πλαίσια της Συνθήκης του Αμστερνταμ και των προσταγών της ΕΕ τις κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματά τους να εξανεμίζονται.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΙΡΑΚ
Νέα κόντρα αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του ΣΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Να σταματήσουν οι έρευνες στο ιρακινό πυρηνικό οπλοστάσιο προτείνει, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ρωσική διπλωματία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας, ήδη, κυκλοφορήσει ανεπίσημο σχέδιο πρότασης τερματισμού των συγκεκριμένων ελέγχων, αλλά οι ΗΠΑ και η Βρετανία εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή τακτικής απέναντι στο Ιράκ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι η Ρωσία, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην οποία αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο για το ιρακινό πυρηνικό οπλοστάσιο, προτείνει τον επίσημο τερματισμό των συγκεκριμένων ελέγχων και την εξέταση μιας πιθανής κίνησης αναγνώρισης της ιρακινής συμμόρφωσης στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM, αναμένεται να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επιλογή της τακτικής του "παθητικού ελέγχου". Πάντως, η ΔΕΑΕ διαφώνησε με την πρόσφατη έκθεση του επικεφαλούς της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι "δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον έλεγχο του βιολογικού, χημικού και πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράκ".

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης απέφυγε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος, όμως, εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη διάρκεια της επικείμενης σχετικής συνεδρίασης, αύριο, του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, κυρίως, η έκθεση του Μπάτλερ. Επιπλέον, ο Ρίτσαρντσον παραδέχτηκε ότι "οι υποστηρικτές του Ιράκ προφανώς θα προσπαθήσουν να μεθοδεύσουν έστω και μερική άρση των κυρώσεων ή αλλαγή της τακτικής απέναντι στο Ιράκ", αλλά κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στην όποια τέτοια πρόταση. Χαμηλότερους τόνους χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρεσβευτής Τζον Γουέστον, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει την επίτευξη προόδου στον έλεγχο του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου, όμως αυτό δε συνεπάγεται ότι η Βρετανία θα υποστηρίζει τη ρωσική πρόταση". Θετική, αντίθετα, εμφανίζεται η Γαλλία. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβ Ντουτριό, επικαλούμενος την έκθεση της ΔΕΑΕ, τόνισε ότι το Ιράκ έχει κάνει πραγματική πρόοδο και αυτό θα πρέπει να ανταμειφθεί με κάποια αλλαγή τακτικής, πιθανώς και οριστικό τερματισμό των συγκεκριμένων ελέγχων.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΟ

Συνδιάσκεψη του ΡΟΥΣΟ
Το κομμουνιστικό κίνημα στο φάσμα του χρόνου

Μία ευρύτατη συζήτηση - διάλογος των Ρώσων μαρξιστών επιστημόνων για την ιστορία, το ρόλο αλλά και την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας τους. Επίσης, η ενδιαφέρουσα κριτική ανάλυση για τη δράση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη, όπου με τη στάση της προωθεί την καπιταλιστικοποίηση και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη δυσφήμιση των κομμουνιστικών κομμάτων

Σελίδες 46 - 47

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΩ

Εκβιαστικό χαρτί το Κοσσυφοπέδιο

Συνέντευξη του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, για την έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια. Με προσοχή και παρρησία ξεδιπλώνονται οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και κυρίως ο ρόλος των ηγετικών δυνάμεων που δρουν και προσπαθούν να επιβάλουν τα εφιαλτικά τους σενάρια, που δεν είναι άλλα από το διαμελισμό ολόκληρης της περιοχής Σελίδες 44 - 45

Ο ζόφος της Πολυμερούς Συμφωνίας για τις Επενδύσεις

Ενα τρομακτικό σενάριο αρχίζει να ξεδιπλώνεται, όπου ο κύριος ρόλος δίνεται στην παγκόσμια οικονομία, τα κράτη παίζουν το ρόλο του κομπάρσου, ενώ οι ίδιοι οι λαοί μετατρέπονται σε σκηνικό. Ενας κόσμος όπου μοναδικός νόμος είναι αυτός του χρήματος και του κεφαλαίου

Σελίδες 42 - 43

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΟΥΣΟ

----------------------

Το κομμουνιστικό κίνημα στο φάσμα του χρόνου

--------------------------------------------

Μία ευρύτατη συζήτηση-διάλογος των Ρώσων μαρξιστών επιστημόνων για την ιστορία, το ρόλο αλλά και την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας τους. Επίσης η ενδιαφέρουσα κριτική ανάλυση για τη δράση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη όπου με τη στάση της προωθεί την καπιταλιστικοποίηση και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη δυσφήμιση των κομμουνιστικών κομμάτων.

ΣΕλ. 46-47

Οι Σέρβοι δεν πρόλαβαν να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που ήταν περίπου 94% κατά της ξένης μεσολάβησης στις συζητήσεις για το Κοσσυφοπέδιο, και τα προβλήματα ξαναβγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες με τη μορφή της σύγκρουσης Αλβανών με το γιουγκοσλαβικό στρατό και επίσης καινούριες απειλές από τις ΗΠΑ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η Παρασκευή ήταν μια περίεργη μέρα για το βόρειο Αφγανιστάν. Στους δύσβατους λασπότοπους όπου κάθε μέρα, χρόνια τώρα, τα τιτιβίσματα των πουλιών σκεπάζονταν από τις άγριες ανταλλαγές πυρών των όπλων, επικρατούσε ησυχία. Οι μαχητές περίμεναν χωμένοι στα καταφύγιά τους, ή έκοβαν βόλτες. Μια νευρική εκεχειρία...

Χθες άρχισε στο γειτονικό Ισλαμαμπάντ η διαπραγμάτευση για την ειρήνευση στα πεδία των μαχών, μεταξύ των φανατικών Ισλαμιστών Ταλιμπάν και των δυνάμεων υπό τον πρώην πρόεδρο Μπουρχανουντίν Ραμπανί και τους συμμάχους του πολεμάρχους. Με πολλές ελπίδες, με σπόνσορα τις ΗΠΑ (ο πρέσβης των οποίων στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, έπεισε τους αντιμαχόμενους να συνομιλήσουν) και με εντελώς άδηλη κατάληξη...

Ο - όποιος - διάλογος Ταλιμπάν - δυνάμεων του Βορρά διεκόπη το Σεπτέμβρη του 1996, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, φθάνοντας να ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας. (Ο Ραμπανί, ο Μασούντ και οι άλλοι πολέμαρχοι ελέγχουν το υπόλοιπο ορεινό 15%).

Η "επιτυχία" του Μπιλ Ρίτσαρντσον, λίγες μέρες μετά την αποτυχία του ίδιου του ΟΗΕ, να φέρει στο τραπέζι τους απηνείς Αφγανούς αντιπάλους, δεν υπαγορεύτηκε ασφαλώς από κάποιο υψηλό ιδανικό (τύπου Γουίντροου Ουίλσον) για "ειρήνη": το Αφγανιστάν, ειδικά η περιοχή στην οποία γίνονται οι μάχες, αποτελεί το νοητό διάδρομο για τη μεταφορά του πετρελαίου από την Κασπία στην Ασία αλλά και προς τη Δύση...

Επισήμως, πάντως, οι συνομιλίες γίνονται υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ και της Ισλαμικής Διάσκεψης, και ελπίζεται πως "θα εγκαθιδρύσουν σταθερότερη εκεχειρία"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ