ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αδιαλλαξία με απρόβλεπτες συνέπειες

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ακολουθώντας μια πολιτική η οποία - κατά αναλυτές - το πιθανότερο είναι ότι θα αναζωπυρώσει την εξέγερση στο Νότο, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, συνέχισε και χτες να αρνείται να συζητήσει τα αιτήματα των εξεγερμένων, αλλά και της αντιπολίτευσης: νέες εκλογές, σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και ακόμη, την παραίτησή του.

Οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας, κατά το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", διαπίστωσαν ότι ο Μπερίσα, πέραν της αναστολής των στρατιωτικών επιχειρήσεων - η οποία, ούτως ή άλλως, έληγε σήμερα το πρωί - δεν είχε διάθεση να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη συμβιβαστική κίνηση.

Από την πλευρά τους οι εξεγερθέντες της νότιας Αλβανίας επωφελήθηκαν του μικρού διαστήματος ηρεμίας για να αναδιοργανωθούν και να αφοπλίσουν όσους έχουν ηλικία κάτω από 18 χρόνων. Στην Αυλώνα, κόμβο των κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές οργάνωσαν την άμυνά τους με μπλόκα και φρουρές.

"Μπερίσα, φύγε. Ο λαός θα σε νικήσει", έγραφαν συνθήματα στην πόλη.

Ομως ο Μπερίσα κάθε άλλο παρά διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία έδειξε, στις συναντήσεις του με απεσταλμένους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και οργανώσεων. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας αποσαφήνισε στους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι δε συζητά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης (του "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" - πόσο μάλλον των εξεγερμένων...).

Μετά από άλλον ένα γύρο συνομιλιών, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών (προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης) Χανς Βαν Μίρλο, δήλωσε ότι η ΕΕ "επιθυμεί να βοηθήσει με ειδικούς, χρήματα, συμβουλές, και υποστήριξη αν η Αλβανία επιτρέψει το να βοηθηθεί". Και κατέληξε ότι "εξαρτάται από τον Μπερίσα να απαντήσει".

Χτες το πρωί ο Μπερίσα συναντήθηκε και με τους απεσταλμένους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της οποίας ηγούνταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτζκι, αλλά χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Αργότερα χτες ο Μπερίσα συναντήθηκε και με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", στους Αγίους Σαράντα επικρατεί ηρεμία αφ' ότου πρώην αξιωματικοί του αλβανικού στρατού ανέλαβαν να οργανώσουν τους ένοπλους εξεγερμένους. "Δε θα υπάρξουν πλέον πυροβολισμοί άνευ λόγου. Οι γονείς θα πάρουν τα όπλα από τα παιδιά που είναι κάτω των 18 χρόνων. Τα καταστήματα θα ανοίξουν και δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε", δήλωσε στους Αγίους Σαράντα, μπροστά σε ένα πλήθος 3.000 ατόμων, ένας πρώην συνταγματάρχης του αλβανικού στρατού που έχει αναλάβει την αμυντική οργάνωση της πόλης.

Η ΠΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τονίζει ότι "εύχεται στο γείτονα Αλβανικό λαό να τακτοποιήσει τα του οίκου του χωρίς επεμβάσεις". Συγκεκριμένα αναφέρει: "Το κίνημα ειρήνης δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αλβανικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατία, ισονομία, για τα δικαιώματά του στη ζωή.

Το φιλειρηνικό κίνημα της Ελλάδας δεν αντικρίζει την Αλβανία και τις άλλες γειτονικές χώρες σαν "ενδοχώρα" προς διείσδυση, σαν "λεία" προς καταλήστευση.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον κοινό αγώνα ενάντια στην ανεργία, στον πόλεμο, τη φτώχεια, τη στέρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, το πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας που πραγματοποιούν οι γύπες των πολυεθνικών.

Το κίνημα ειρήνης καταγγέλλει τα σχέδια των επιτελείων της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια. Η ενίσχυση των θέσεων του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών στη Βαλκανική φέρνει τη λαϊκή δυστυχία και τον πόλεμο όπως τα σύννεφα φέρνουν τη βροχή.

Μην ξεχνάμε ότι το κουβάρι της νέας τάξης ξετυλίγεται και για το Αιγαίο και για την Κυπριακή Δημοκρατία".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 46-47

10Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΡΟ
Με τους αγώνες των εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τη στάση του ΚΚΡΟ απέναντι στην πολιτική του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της κυβέρνησής του, καθώς και απέναντι στην πανρωσική κινητοποίηση στις 27 Μάρτη, που οργανώνουν τα συνδικάτα, "ως σημαντική φάση στην προετοιμασία της πανρωσικής πολιτικής απεργίας", καθόρισε η 10η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, που συνήλθε στις 3 Μάρτη στη Μόσχα. Στην πολιτική απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι η Ρωσία όλο και ορμητικά βυθίζεται στην πολιτική κρίση, το σημερινό καθεστώς δεν είναι πλέον σε θέση να κρατάει σε υποταγή την πλειονότητα των εργαζομένων, ούτε εξαπατώντας τους μέσα από τα ΜΜΕ, ούτε απειλώντας τους με βίαια μέτρα. Το εργατικό κίνημα της Ρωσίας διάνυσε τις δύσκολες φάσεις του αγώνα και τώρα δεν είναι μόνο οι πιο συνειδητοί εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται ότι χωρίς συντονισμένους μαζικούς αγώνες δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Η Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, το ΚΚΡΟ να υποστηρίξει ενεργά την κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 27 Μάρτη για την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους, καθώς και το αίτημα των εργατών του εργοστασίου "Κίροφ" του Λένινγκραντ, των ανθρακωρύχων του Κουζμπάς και άλλων επιχειρήσεων για την αλλαγή της πολιτικής των καταστροφικών μεταρρυθμίσεων και την παραίτηση του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό οι οργανώσεις του ΚΚΡΟ θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τα συνδικάτα και τις απεργιακές επιτροπές όλων των επιπέδων. Οι κομμουνιστές πρέπει να εξηγήσουν στους εργαζόμενους ότι τα οικονομικά τους αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο αν αλλάξει ριζικά η ολέθρια πολιτική του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. Στην απόφαση σχετικά με τη στάση του ΚΚΡΟ απέναντι στην πολιτική του Προέδρου Γιέλτσιν και την κυβέρνησή του, τονίζεται ιδιαίτερα ότι "στην εξουσία ορμούν τα εγκληματικά στοιχεία. Η ομάδα του Τσουμπάις και οι περί αυτής δυνάμεις με επιρροή, προσπαθούν να αρπάξουν την εκτελεστική εξουσία στη χώρα, την ηγεσία των ισχυρών υπηρεσιών και να οργανώσουν το οριστικό ξεπούλημα της πατρίδας", επισημαίνεται στην απόφαση.

Το ΚΚΡΟ προτείνει ορισμένα μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής: την πλήρη εγκατάλειψη της σημερινής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, την απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή των φορέων της και την κατάργηση όλων των δομών που υποκαθιστούν τα συνταγματικά όργανα. Το ΚΚΡΟ, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τους όρους που είχε θέσει για την έγκριση του προϋπολoγισμού του 1997, ανέθεσε στην ΚΟ στην Κρατική Δούμα να ζητήσει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση και, αν ως το τέλος του Μάρτη δε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης, ν' ανακινήσει θέμα δυσπιστίας προς την κυβέρνηση,. Η Ολομέλεια τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης, η οποία θα στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και "θα εξασφαλίσει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη, κυρίως τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των μισθών και θα τον προστατεύσει από τις αυθαιρεσίες της μεταπρατικής αστικής τάξης, τους διεφθαρμένους υπαλλήλους και τους εγκληματίες". Τέλος, η Ολομέλεια καθόρισε τα καθήκοντα των κομματικών οργανώσεων ενόψει της προετοιμασίας του 4ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ και πήρε ορισμένα οργανωτικά μέτρα.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον ηρωικό αλβανικό λαό και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης οργανώνει την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα η ΕΔΥΕΘ.Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Επίσης η Επιτροπή Ειρήνης της Πάτρας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό την Τρίτη 11 Μαρτίου στις 6.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο

Λεζάντα - τελευταία σελίδα

Εξεγερμένοι του Νότου. Εξακολουθούν να αρνούνται να παραδοθούν...

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διεργασίες ολοκλήρωσης

ΜΟΣΧΑ.-

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Κρεμλίνο για νέες διαπραγματεύσεις στο θέμα της ενοποίησης των δύο χωρών, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Γιέλτσιν δήλωσε ότι η "Λευκορωσία και η Ρωσία δεν είναι απλώς φίλες, αλλά έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας κοινότητας" και πρόσθεσε ότι η "προσέγγιση αυτή ανταποκρίνεται στη βούληση των δύο λαών και δε θα αποκλίνουμε από το δρόμο αυτό". Οπως είναι γνωστό, οι δυο πρόεδροι είχαν υπογράψει τον Απρίλη 1996 σύμφωνο για την ίδρυση ρωσο - λευκορωσικής ένωσης, η οποία ο Λουκασένκο προσδοκά να έχει υπερεθνικές εξουσίες. Στις 13 Γενάρη ο Γιέλτσιν προώθησε την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για την επανένωση των δύο κρατών "υπό τη μια ή άλλη μορφή", χωρίς, όμως, να αναφέρει πιθανή ημερομηνία για το χρόνο διεξαγωγής του. Ο Λουκασένκο, θερμός υποστηρικτής της επανένωσης, δέχτηκε τη συγκεκριμένη πρόταση με ενθουσιασμό.

  • Ενώ η προθεσμία λήξης της εκεχειρίας έβαινε προς τη λήξη της, ο Μπερίσα -αφού πρότεινε παράδοση όπλων κι εκλογές σε 45 ημέρες, για να λάβει αρνητική απάντηση από τους εξεγερμένους- έστειλε επίλεκτες δυνάμεις με ελικόπτερα στο Αργυρόκαστρο, όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί και διαδηλωτές επέδραμαν σε αποθήκες όπλων. Το απόγευμα χθες ο αλβανός Πρόεδρος έλεγε ότι θα αντιμετωπίσει "με σκληρό τρόπο" τους εξεγερμένους, οι οποίοι εξακολουθούσαν να προετοιμάζονται για μάχη...

Βρετανία

Η Παιδεία σε συμπληγάδες

Ελλειψη κονδυλίων από τη μια, προεκλογικές κορόνες από την άλλη: το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αρκούνταν ως πρότινος στην "αίγλη" των ονομαστών του πανεπιστημίων, έχει σημαντικότατα προβλήματα να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον...

Σελίδες 44 - 45

Επιστήμη

Ο αιώνας της "κλωνοποίησης";

Τα ερωτηματικά για την υπόθεση της "κλωνοποίησης", η οποία απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, είναι πολλά, και δεν αφορούν απλώς το "τεχνικό" της μέρος...

Σελίδες 42 - 43



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ