Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αδιαλλαξία με απρόβλεπτες συνέπειες

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ακολουθώντας μια πολιτική η οποία - κατά αναλυτές - το πιθανότερο είναι ότι θα αναζωπυρώσει την εξέγερση στο Νότο, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, συνέχισε και χτες να αρνείται να συζητήσει τα αιτήματα των εξεγερμένων, αλλά και της αντιπολίτευσης: νέες εκλογές, σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και ακόμη, την παραίτησή του.

Οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας, κατά το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", διαπίστωσαν ότι ο Μπερίσα, πέραν της αναστολής των στρατιωτικών επιχειρήσεων - η οποία, ούτως ή άλλως, έληγε σήμερα το πρωί - δεν είχε διάθεση να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη συμβιβαστική κίνηση.

Από την πλευρά τους οι εξεγερθέντες της νότιας Αλβανίας επωφελήθηκαν του μικρού διαστήματος ηρεμίας για να αναδιοργανωθούν και να αφοπλίσουν όσους έχουν ηλικία κάτω από 18 χρόνων. Στην Αυλώνα, κόμβο των κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές οργάνωσαν την άμυνά τους με μπλόκα και φρουρές.

"Μπερίσα, φύγε. Ο λαός θα σε νικήσει", έγραφαν συνθήματα στην πόλη.

Ομως ο Μπερίσα κάθε άλλο παρά διατεθειμένος να αφήσει την εξουσία έδειξε, στις συναντήσεις του με απεσταλμένους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και οργανώσεων. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας αποσαφήνισε στους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι δε συζητά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης (του "Φόρουμ για τη Δημοκρατία" - πόσο μάλλον των εξεγερμένων...).

Μετά από άλλον ένα γύρο συνομιλιών, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών (προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης) Χανς Βαν Μίρλο, δήλωσε ότι η ΕΕ "επιθυμεί να βοηθήσει με ειδικούς, χρήματα, συμβουλές, και υποστήριξη αν η Αλβανία επιτρέψει το να βοηθηθεί". Και κατέληξε ότι "εξαρτάται από τον Μπερίσα να απαντήσει".

Χτες το πρωί ο Μπερίσα συναντήθηκε και με τους απεσταλμένους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της οποίας ηγούνταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτζκι, αλλά χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Αργότερα χτες ο Μπερίσα συναντήθηκε και με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

Κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", στους Αγίους Σαράντα επικρατεί ηρεμία αφ' ότου πρώην αξιωματικοί του αλβανικού στρατού ανέλαβαν να οργανώσουν τους ένοπλους εξεγερμένους. "Δε θα υπάρξουν πλέον πυροβολισμοί άνευ λόγου. Οι γονείς θα πάρουν τα όπλα από τα παιδιά που είναι κάτω των 18 χρόνων. Τα καταστήματα θα ανοίξουν και δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε", δήλωσε στους Αγίους Σαράντα, μπροστά σε ένα πλήθος 3.000 ατόμων, ένας πρώην συνταγματάρχης του αλβανικού στρατού που έχει αναλάβει την αμυντική οργάνωση της πόλης.

Η ΠΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωσή της η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη τονίζει ότι "εύχεται στο γείτονα Αλβανικό λαό να τακτοποιήσει τα του οίκου του χωρίς επεμβάσεις". Συγκεκριμένα αναφέρει: "Το κίνημα ειρήνης δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αλβανικό λαό που αγωνίζεται για δημοκρατία, ισονομία, για τα δικαιώματά του στη ζωή.

Το φιλειρηνικό κίνημα της Ελλάδας δεν αντικρίζει την Αλβανία και τις άλλες γειτονικές χώρες σαν "ενδοχώρα" προς διείσδυση, σαν "λεία" προς καταλήστευση.

Είμαστε αλληλέγγυοι στον κοινό αγώνα ενάντια στην ανεργία, στον πόλεμο, τη φτώχεια, τη στέρηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, το πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας που πραγματοποιούν οι γύπες των πολυεθνικών.

Το κίνημα ειρήνης καταγγέλλει τα σχέδια των επιτελείων της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια. Η ενίσχυση των θέσεων του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών στη Βαλκανική φέρνει τη λαϊκή δυστυχία και τον πόλεμο όπως τα σύννεφα φέρνουν τη βροχή.

Μην ξεχνάμε ότι το κουβάρι της νέας τάξης ξετυλίγεται και για το Αιγαίο και για την Κυπριακή Δημοκρατία".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 46-47


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ