Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Με τους εξεγερμένους Αλβανούς

Εχετε δίκιο, αλλά μην το διεκδικείτε με μπλόκα. Διεκδικήστε το με το διάλογο (!), έλεγαν στους ξεσηκωμένους αγρότες.

Την ίδια ακριβώς τακτική βλέπουμε να ακολουθούν και με τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας. Εχεις δίκιο, του λένε, αλλά διεκδίκησε το δίκιο σου με πολιτικά μέσα! Οπου, λέγοντας πολιτικά μέσα, δεν εννοούν και την ένοπλη πάλη, αλλά την παράδοση των όπλων, την επιστροφή του λαού στα σπίτια του και τη συνέχιση της διακυβέρνησης Μπερίσα, τον οποίο ο λαός παλεύει να ανατρέψει.

Και όπου, λέγοντας διάλογο, εννοούσαν και εννοούν την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους αγρότες και τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους!

Και τότε και τώρα, τηρουμένων των αναλογιών, το πρόβλημα της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική τους, μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα: Να μη χαλάσει η μανέστρα της "νέας τάξης πραγμάτων"! Θεωρούν αδιανόητο ότι ένας λαός μπορεί - τη σήμερον ημέρα - να αγωνίζεται και να νικάει. Πολύ περισσότερο, τους φοβίζει το ότι ένας λαός μπορεί και να ανατρέπει με την πάλη του μια κυβέρνηση. Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Και κάνουν ό,τι μπορούν, για να μη γίνει.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να ψευτοθρηνολογήσουν για το... φόβο που σκόρπισε στην ελληνική μειονότητα η λαϊκή εξέγερση. (Από το φόβο τους να ομολογήσουν, ότι και ελληνικής καταγωγής Αλβανοί συμμετέχουν στην εξέγερση, έφτασαν στο σημείο να αυτογελοιοποιούνται, λέγοντας ότι πρόκειται για βέρους Αλβανούς που τους έμαθε ελληνικά ο Χότζα!). Από την πρώτη στιγμή άρχισαν τις ... προβλέψεις για το κύμα μεταναστών, που θα έρθει. Ταυτόχρονα: Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στην Αλβανία και για τα μέχρι τώρα θύματα. Ρίχνοντας, φυσικά, την ευθύνη, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο - πού αλλού; - στο λαό. Ορισμένοι, μάλιστα, έφτασαν και στο σημείο να συνιστούν ως λύση την επέμβαση του ΝΑΤΟ! Ενώ, όλοι μαζί, φωνάζουν για πρωτοβουλίες (!) και χειροκροτούν την ΕΕ που παρεμβαίνει για την ... ειρήνη! Μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...Το ζήτημα είναι ολοφάνερο: Η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, μέσα από την υποστήριξή τους προς τις λεγόμενες πρωτοβουλίες της ΕΕ,στηρίζουν τον Μπερίσα και την κυβέρνησή του. Την κυβέρνηση της βίας και της νοθείας, την κυβέρνηση που έχει το λαό είλωτα, προτείνοντας να ληφθούν πρωτοβουλίες και από τον ΟΑΣΕ. Ο οποίος ΟΑΣΕ, ως παρατηρητής στις αλβανικές εκλογές, τις έβγαλε γνήσιες! Δεν είδε την παραμικρή νοθεία...

Ας αφήσουν την υποκρισία. Η μετανάστευση δημιουργήθηκε από την καπιταλιστική παλινόρθωση και την πολιτική Μπερίσα. Θα σταματήσει μόνο αν υπάρξει στη χώρα φιλολαϊκή πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει βαθιές πολιτικές αλλαγές στη γειτονική χώρα. Αλλαγές, που ο μόνος που είναι αποκλειστικά αρμόδιος και μπορεί να τις επιβάλει, είναι ο λαός της, με τη διεθνή συμπαράσταση και αλληλεγγύη.Πολιτική λύση επιδιώκει να δώσει ο λαός της Αλβανίας. Και ένοπλα. Κι αυτή πολιτική λύση είναι. Οσο τα όπλα τα είχε ο Μπερίσα, ουδέν πρόβλημα υπήρχε... Τώρα που τα πήρε ο λαός, ανατριχιάζουν...

Ας αφήσουν την υποκρισία και για την ελληνική μειονότητα. Η ελληνική μειονότητα, που ζει στη Νότια Αλβανία (και όχι στη Βόρεια Ηπειρο), είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αλβανικού λαού. Οποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά γι' αυτήν, πρέπει να ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον αλβανικό λαό. Οποιος ισχυρίζεται, επομένως, ότι νοιάζεται για τους "Ελληνες αδελφούς", αλλά όχι για το σύνολο του λαού, αυτός δε νοιάζεται ούτε για την ελληνική μειονότητα. Απλώς προσπαθεί να την αξιοποιεί για το πέρασμα της αντιλαϊκής του πολιτικής.

Ας αφήσουν την υποκρισία ότι η εξέγερση στην Αλβανία μπορεί να δημιουργήσει γενικότερη αναταραχή. Την αναταραχή, τους εμφύλιους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, τον τεμαχισμό χωρών, τα προκαλούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτοί κινούν τα νήματα, χαράσσουν νέους χάρτες, διαιρούν για να βασιλεύουν.Οι εξεγέρσεις είναι οξυγόνο στη γενικότερη ανάταση των λαών να αντισταθούν στον ιμπεριαλισμό. Ανάταση που θα έρθει. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αλβανία είναι ένα μικρό δείγμα τού τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια.Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης.

Το ΚΚΕ συμπαραστάθηκε από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης στον αγωνιζόμενο αλβανικό λαό. Εξέφραζε και εκφράζει την αλληλεγγύη του, ανεξάρτητα από το βάθος των επιδιωκόμενων αλλαγών. Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο, αυθεντικά λαϊκό. Είναι βέβαιο ότι μέσα από την πείρα του και τον αγώνα του ο λαός της Αλβανίας θα βγάλει πολλά διδάγματα.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό (1997-04-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό (1997-04-05 00:00:00.0)
Να ματαιωθεί η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών (1997-04-02 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό (1997-04-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (1997-03-15 00:00:00.0)
"ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ! (1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ