Σάββατο 15 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ο λαός της μικρής και ταλαιπωρημένης Αλβανίας σήκωσε το ανάστημά του. Ξεσηκώθηκε και πήρε τα όπλα για να ανατρέψει το καθεστώς του δικτάτορα Μπερίσα και να σταματήσει το πλιάτσικο σε βάρος της χώρας του από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές της Δύσης, που έπεσαν σαν τις ακρίδες πάνω της.

Η εξέγερση του αλβανικού λαού ξάφνιασε τα αφεντικά της Δύσης. Νόμιζαν ότι "είχαν στρώσει καλά τη δουλιά" με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Ευρώπη και την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια και δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Δεν περίμεναν από ένα λαό πάμφτωχο, ταπεινωμένο και φοβισμένο να αντιδράσει. Αλλωστε, είχαν πάρει τα μέτρα τους.

Ο Μπερίσα - που έδινε καθημερινά όρκους πίστης στην αστερόεσσα - είχε επιβάλει παντού το φόβο. Οι νέοι άνθρωποι - που, κατά τεκμήριο, θα μπορούσαν να αντιδράσουν - έφυγαν μαζικά στη μετανάστευση. Ελεγχαν τον στρατό και την αστυνομία. Πάνω από 2.000 Αμερικανοί και χιλιάδες Ευρωπαίοι είχαν εγκατασταθεί, παίζοντας το ρόλο του τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Κι όμως. Εγινε το "μπαμ". Τα χωριά, οι πόλεις της Αλβανίας έπεφταν, η μία μετά την άλλη, στα χέρια των εξεγερμένων. Στην αρχή, οι Δυτικοί προσπάθησαν να ελέγξουν την εξέγερση. Επιχείρησαν να επιβάλουν "λύση", με ανάδειξη νέας κυβέρνησης, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δέχτηκαν να παίξουν αυτό το ρόλο, συμμετέχοντας σε διεργασίες μαζί με τον δικτάτορα Μπερίσα. Ο εξοπλισμένος λαός, όμως, δεν έπεσε στην παγίδα της "πολιτικής λύσης" και συνέχισε την εξέγερση, διεκδικώντας ψωμί, ελευθερία, δημοκρατία, ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

***

Θορυβημένοι οι "δυτικοί πάτρωνες" - αντελήφθησαν ότι κινδυνεύει, όχι μόνο η "μάσα" των πολυεθνικών, αλλά και αυτή η "νέα τάξη πραγμάτων" - άλλαξαν χαβά. Αρχισαν να ωρύονται ότι επικρατεί χάος και αναρχία στη χώρα και χρειάζονται έξωθεν επέμβαση για να επιβληθεί η τάξη. Βεβαίως, οι εξεγερμένοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην επικρατήσει η αναρχία και το χάος. Επέδειξαν, μάλιστα, μια αξιοθαύμαστη οργάνωση και στον αγώνα τους και στη λειτουργία των περιοχών που καταλαμβάνουν. Περιφρουρούν κρατικές και άλλες υπηρεσίες, οργανώνουν συσσίτια, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε λαϊκές συνελεύσεις. Αλλά, για να δικαιολογηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση, τα όρνια συνεχίζουν να κρώζουν: "Κίνδυνος από το χάος και την αναρχία, να επέμβει η διεθνής κοινότητα".

Το σκηνικό στήθηκε πάραυτα. Ο Μπερίσα, αλλά και η νέα αλβανική "κυβέρνηση" ζητούν επέμβαση. Ασμένως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βαν Μίρλο, ζητάει από την Ουάσιγκτον να οργανώσει στρατιωτική επιχείρηση, με στόχο τη δημιουργία "ασφαλούς περιβάλλοντος". Από κοντά ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ, Φραν Βρανίτσκι, προτείνει εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων για τον αφοπλισμό των εξεγερμένων.

Ολο το "σκυλολόι" της Δύσης έτοιμο να ορμήσει και να κατασπαράξει τον αλβανικό λαό, που τόλμησε να αμφισβητήσει την επικυριαρχία του ιμπεριαλισμού. Οι εξεγερμένοι, όμως, δεν πτοούνται. Δε θα παραδώσουν τα όπλα τους, λένε, αν δεν υλοποιηθούν τρεις απαρέγκλιτοι όροι:

  • Να φύγει ο Μπερίσα
  • Να σχηματιστεί πολιτικό συμβούλιο
  • Να συσταθεί νέα, αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα προχωρήσει σε δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές

Δηλώνουν δε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας τους και πως ο λαός της Αλβανίας μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, οι "Ράμπο" της Δύσης είναι πανέτοιμοι να επέμβουν. Ενα έγκλημα σε βάρος του αλβανικού λαού έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ και γενικότερα η περιοχή των Βαλκανίων απειλείται, με τεράστιες επιπτώσεις στους λαούς της.

***

Η ελληνική κυβέρνηση, όλο το διάστημα της εξέγερσης στην Αλβανία, κινείται στη γραμμή των ιμπεριαλιστικών κατευθύνσεων. Στην αρχή, υποστήριξε την "πολιτική λύση" για να σωθεί ο Μπερίσα - τον οποίο πάντα στήριζε - και το αντιδημοκρατικό καθεστώς. Και, στη συνέχεια, διαμήνυσε στα μεγάλα αφεντικά ότι η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργώς στη στρατιωτική επέμβαση.Ηδη, δε, έγιναν οι κατάλληλες στρατιωτικές προετοιμασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Μ. Εβερτ να δηλώνει ότι η Ελλάδα "σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ να σπεύσει αμέσως για βοήθεια (!) της Αλβανίας".

Προς δικαιολόγηση της ελληνικής συμμετοχής στη στρατιωτική επέμβαση, επανέρχεται το "επιχείρημα" της "παρουσίας της ελληνικής μειονότητας, που κινδυνεύει". Λες και η ελληνική μειονότητα δεν κινδυνεύει από το αντιδημοκρατικό καθεστώς του Μπερίσα, που έφερε τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον ξεριζωμό της από τον τόπο της, αλλά από την εξέγερση του αλβανικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, στην οποία, ως Αλβανοί πολίτες, συμμετέχουν και οι Ελληνες της Νότιας Αλβανίας.

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει να βρει "πάτημα" για να δικαιολογήσει την εγκληματική συμμετοχή της στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της γειτονικής χώρας.

Για μια ακόμα φορά - όπως παλιότερα στην Ουκρανία, στην Κορέα, στο Ιράκ, στη Νιγηρία, στη Βοσνία - μια κυβέρνηση της Ελλάδας ακολουθεί, κατά πόδας, τις μεγάλες δυνάμεις - "συμμάχους" και "εταίρους" της - στις επεμβάσεις τους εναντίον των λαϊκών εξεγέρσεων. Χωρίς καν να υπολογίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπει σε περιπέτειες η χώρα μας και να την πληρώσει ακριβά ο λαός μας.

Ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δεν επικροτεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Αλβανίας, αλλά, αντιθέτως, τάσσεται ολόψυχα με τους εξεγερμένους Αλβανούς και συμπαραστέκεται ηθικά και υλικά στον αγώνα τους.

Διότι γνωρίζει ο λαός μας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - τις έζησε μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο - και ότι κοινός εχθρός των λαών των Βαλκανίων είναι ο ιμπεριαλισμός και η "νέα τάξη πραγμάτων".

Γνωρίζει, επίσης, ότι οι φωτιές που θα ανάψει η επέμβαση στην περιοχή μας θα απειλήσουν και τη χώρα μας.

Ο φιλειρηνικός λαός της Ελλάδας θα αντιδράσει δυναμικά στη συμμετοχή της χώρας μας στη στρατιωτική επέμβαση κατά του αλβανικού λαού. Ας το λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό η κυβέρνηση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Για μια ακόμα φορά, μια κυβέρνηση της Ελλάδας ακολουθεί, κατά πόδας, τις μεγάλες δυνάμεις - "συμμάχους" και "εταίρους" της - στις επεμβάσεις τους εναντίον των λαϊκών εξεγέρσεων, χωρίς καν να υπολογίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να μπει σε περιπέτειες η χώρα μας και να την πληρώσει ακριβά ο λαός μας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ