Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Τι είναι...

Αλλά τι είναι ακριβώς αυτή η νέα τεχνική κλωνοποίησης και σε τι διαφέρει από την περσινή μέθοδο; Πέρσι οι Βρετανοί ερευνητές πέτυχαν να πραγματοποιήσουν τεχνητά τη φυσική διαδικασία που ευθύνεται για τη γέννηση των μονοζυγωτικών ή μονοωικών διδύμων. Η γέννηση μονοζυγωτικών διδύμων οφείλεται στη χωριστή ανάπτυξη των κυττάρων, που προκύπτουν από τη διαίρεση του γονιμοποιημένου ωαρίου, γεγονός που είναι σχετικά σπάνιο, όταν γίνεται με φυσικό τρόπο στη μήτρα της μητέρας. Συνηθισμένα δίδυμα είναι τα διζυγωτικά, δηλαδή εκείνα που προέρχονται από δύο διαφορετικά ωάρια που γονιμοποιήθηκαν από δύο επίσης διαφορετικά σπερματοζωάρια. Με τα πειράματα που έκαναν πέρσι σε πρόβατα, οι Βρετανοί ερευνητές είχαν πετύχει ακριβώς να ξεχωρίσουν τεχνητά τα κύτταρα, στα οποία διαιρείται το γονιμοποιημένο ωάριο, έτσι που σχεδόν κατά βούληση να οδηγούν την κύηση σε γέννηση μονοζυγωτικών διδύμων.

Η φετινή κλωνοποίηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα ή μάλλον έκανε ένα άλμα. Αντί του γονιμοποιημένου ωαρίου, που δημιουργείται με την είσοδο ενός σπερματοζωαρίου στο ωάριο και τη συνένωση του γενετικού υλικού τους, οι Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νέου τύπου τεχνητά γονιμοποιημένο ωάριο. Για να το πετύχουν, αφαίρεσαν το γενετικό υλικό ενός ωαρίου προβάτου και εμφύτευσαν σ' αυτό το πλήρες γενετικό υλικό ενός τυχαίου κυττάρου του ενήλικου ζώου. Το ωάριο, όχι μόνο επέζησε της επέμβασης, αλλά και ακολούθησε από κει και πέρα τη φυσική οδό των αλλεπάλληλων διασπάσεων που δημιουργούν το έμβρυο και, τελικά, το νεογέννητο. Το αρνί μάλιστα μεγάλωσε κανονικά και έγινε ένα υγιές πρόβατο εφτά μηνών σήμερα, που μοιάζει πολύ με το πρόβατο από το οποίο προέρχεται η γενετική πληροφορία του τεχνητά γονιμοποιημένου ωαρίου.

Αν και το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στο γεγονός ότι η Ντόλι, όπως ονομάστηκε το πρόβατο, αποτελεί κλώνο, δηλαδή απολύτως πιστό γενετικό αντίγραφο του προβάτου που παρείχε το DNA, η ουσία του επιτεύγματος βρίσκεται αλλού: Για πρώτη φορά έγινε δυνατή η ανάπτυξη ενός οργανισμού - και μάλιστα ανώτερου, όπως είναι ένα θηλαστικό - από ωάριο με πυρήνα ενός άλλου τυχαίου κυττάρου και μάλιστα διαφοροποιημένου κυττάρου. Μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι τα διαφοροποιημένα κύτταρα, εκείνα δηλαδή που μετά την εμβρυακή περίοδο αποκτούν εξειδικευμένη λειτουργία, χάνουν την ικανότητα που είχαν να διαιρούνται σε κύτταρα με διαφορετική εξειδίκευση. Βέβαια, η άποψη αυτή δεν ανατρέπεται τελείως, αφού η Ντόλι δεν προήλθε από ένα μη γενετικό κύτταρο, αλλά από ένα κατά το ήμισυ γενετικό και κατά το άλλο ήμισυ διαφοροποιημένο κύτταρο. Αν και είναι σωστό ότι η γενετική πληροφορία βρίσκεται καταγραμμένη στο DNA, στον πυρήνα των κυττάρων, συχνά παραμελείται η σημασία που έχει το περιεχόμενο του κυτταροπλάσματος και η κυτταρική μεμβράνη στην εκδήλωση του γονότυπου (των γενετικών πληροφοριών). Πειράματα έχουν δείξει ότι ο ίδιος γενετικός κώδικας δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με το βιολογικό περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες «ακροβασίες» κλωνοποίησης με άλλοθι τη «θεραπεία».... (2002-03-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ