Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ

Στο διάγραμμα απεικονίζονται με απλουστευμένο τρόπο οι τεχνικές κλωνοποίησης που απασχόλησαν πέρσι και φέτος.

Η περσινή τεχνική κλωνοποίησης βασίζεται στον τεχνητό διαχωρισμό των κυττάρων που δημιουργούνται από τη διαίρεση του αρχικού γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα κύτταρα αυτά απομονώνονται και αφήνονται να αναπτυχθούν σε ξεχωριστά έμβρυα, που επειδή προέρχονται από το ίδιο αρχικό κύτταρο φέρουν τον ίδιο ακριβώς γενετικό κώδικα. Μέσα σε κάθε οβάλ σχήμα (κύτταρο) υπάρχει ένας κύκλος που απαρτίζεται από δύο τμήματα (ημικύκλια). Ο κύκλος συμβολίζει τον πυρήνα του κυττάρου, στον οποίο βρίσκονται οι έλικες του DNA, δηλαδή ο γενετικός κώδικας. Είτε η γονιμοποίηση γίνει εντελώς φυσικά είτε με υποβοήθηση (σε δοκιμαστικό σωλήνα), το γονιμοποιημένο ωάριο που προκύπτει περιέχει μισό γενετικό υλικό από τη μητέρα και μισό από τον πατέρα. Ετσι, η περσινή τεχνική κλωνοποίησης οδηγεί σε κλώνους που φέρουν χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς.

Η φετινή τεχνική κλωνοποίησης είναι εξίσου απλή. Ξεκινά με ένα ωάριο που του έχει αφαιρεθεί τεχνητά ο πυρήνας, άρα και το γενετικό υλικό. Στο ωάριο αυτό εισάγεται ο πυρήνας ενός άλλου κυττάρου του σώματος ενός προβάτου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο που αναπτύσσεται στη συνέχεια σε ένα κανονικό έμβρυο. Το πρόβατο από το οποίο προέρχεται ο πυρήνας, άρα και το γενετικό υλικό, μπορεί να ανήκει στη μητέρα που θα γεννήσει το αρνάκι ή σε ένα άλλο θηλυκό ή αρσενικό ζώο του είδους. Το αρνί θα είναι κλώνος, δηλαδή πιστό γενετικό αντίγραφο αυτού του ζώου, αφού ο γενετικός τους κώδικας θα είναι απολύτως ίδιος. Αγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες της επίδρασης που έχει στο έμβρυο το βιολογικό υλικό που συνεισφέρει η μητέρα (ωάριο χωρίς πυρήνα), στην περίπτωση που δε χρησιμοποιηθεί το δικό της γενετικό υλικό. Αν το γενετικό υλικό προέρχεται από την ίδια τη μητέρα, τότε από πλευράς αποτελέσματος έχουμε κάτι ανάλογο με την παρθενογένεση που συναντάται στη φύση. Για παράδειγμα, οι βασίλισσες των μελισσών γεννούν τους κηφήνες με παρθενογένεση και άλλες βασίλισσες και εργάτριες, με γονιμοποίηση από τους κηφήνες.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα εμπόδιζε τη διαδοχική χρήση των δύο τεχνικών για την ταυτόχρονη δημιουργία πολλών κλώνων του ίδιου δότη γενετικού υλικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ