Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
... και τι δεν είναι

Τι κι αν η κλωνοποίηση είναι εξ ορισμού η δημιουργία απολύτως πιστών γενετικώς αντιγράφων βιολογικών οργανισμών; Τα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν προγράμματα, που σχεδόν υποστήριζαν ότι επίκειται η δημιουργία στρατιών από Χίτλερ! Δηλαδή, στρατιών από πανομοιότυπους ανθρώπους και μάλιστα με προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά, όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά! Δεν πρέπει να υπάρχει σε κανέναν τέτοιος φόβος. Οχι γιατί η επιστήμη απέχει ακόμη παρασάγγας από το να καταλάβει πώς εκδηλώνει ο εγκέφαλος τις ανώτερες λειτουργίες του και να μπορέσει να παρέμβει σ' αυτές με οποιοδήποτε μη συμβατικό τρόπο (συμβατικοί τρόποι είναι, π.χ., οι τεχνικές εκμάθησης και απόκτησης δεξιοτεχνιών, αλλά και οι ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνικές χειραγώγησης και πλύσης εγκεφάλου). Οι εξελίξεις στον 20ό αιώνα και ιδίως αυτές των τελευταίων δεκαετιών δείχνουν ότι η επιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία και καλύπτει γοργά τη διαφορά από την επιστημονική φαντασία ως την καθημερινή πραγματικότητα. Υπάρχουν άλλοι λόγοι, που δε δικαιολογούν έναν τέτοιο φόβο και θα εξηγηθούν παρακάτω.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά χρόνια, πολύ πριν γίνει ο ντόρος με την κλωνοποίηση, οι ερευνητές της Γενετικής και της Μοριακής Βιολογίας άρχισαν, και συνεχίζουν με επιτυχία, τόσο την καταγραφή του γενετικού κώδικα του ανθρώπου και μερικών ζώων και φυτών, όσο και την τροποποίηση του κώδικα αυτού με τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA, με στόχο τη θεραπεία ασθενειών και τη βιοτεχνολογική παραγωγή τροφίμων και άλλων χρήσιμων υλών. Μάλιστα, μερικές από τις θεραπείες αυτές ήδη εφαρμόζονται και μερικά από τα τρόφιμα αυτά ήδη κυκλοφορούν. Η σύγχρονη βιοτεχνολογία είναι κυρίως η με επιστημονικό τρόπο προσπάθεια τελειοποίησης των μεθόδων, που άρχισε να χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να αυξήσει τη φυτική και ζωική παραγωγή από τότε που καλλιέργησε για πρώτη φορά τη γη και από τότε που έβαλε στην υπηρεσία του τα ζώα.

Η κλωνοποίηση από μόνη της δεν έχει καμιά άμεση σχέση με τροποποίηση του γενετικού κώδικα.Η μόνη έμμεση σχέση της είναι ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση με πιστότητα από γενιά σε γενιά των γενετικών χαρακτηριστικών, που θα μπορούσαν να προσδοθούν σε ζωντανούς οργανισμούς με άλλες μεθόδους.

Αλλά, ας δούμε από πιο κοντά το θέμα "στρατιές Χίτλερ". Τι είναι εκείνο που καθορίζει το δέσιμό μας με έναν άνθρωπο: Η εξωτερική του εμφάνιση ή η εγκεφαλική του λειτουργία, δηλαδή η προσωπικότητά του, ο χαρακτήρας, η κοινωνική συμπεριφορά, οι φιλοδοξίες, η λογική κρίση και τα συναισθήματά του; Ενας άνθρωπος, που παρουσιάζει την ίδια εγκεφαλική λειτουργία, την ίδια συμπεριφορά, είναι για μας ο ίδιος, έστω κι αν του λείπει ένα χέρι ή ένα πόδι, ή αν κάηκε και παραμορφώθηκε όλο του το σώμα. Αντίθετα, ένας που μοιάζει καταπληκτικά στο σώμα με έναν δικό μας άνθρωπο, αλλά έχει άλλη προσωπικότητα θεωρείται ξένος, σωσίας και σε καμία περίπτωση ο ίδιος άνθρωπος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ