ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΣΗΜΙΤΗ
Δρομολογούνται εξελίξεις

Βήμα προς βήμα, οργανώνει η αμερικανική διπλωματία την ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία, προφανώς, θα εξελιχθεί υπό την αιγίδα και τους όρους που αυτή έθεσε, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στην Ουάσιγκτον

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, ασφαλώς, δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθούν, από όσα δημόσια και θριαμβευτικά δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον (όταν του ...επέτρεπε να μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος). Θα αρχίσουν να καταγράφονται σαφέστερα, τους επόμενους μήνες, όταν θα υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα, που αφορούν στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών, και στην εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου..

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, οι σημαντικότερες επαφές αυτής της επίσκεψης έγιναν στις συναντήσεις του Θ. Πάγκαλου με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Α. Λέικ, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κόρνμπλουμ και τον υψηλότατα ευρισκόμενο στην ιεραρχία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνο για τα "θέματα" Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, Τζ. Κάβανο. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκτός επισήμου προγράμματος και καταβλήθηκε προσπάθεια να παραμείνει κρυφή. Σε αυτές τις συναντήσεις, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε επί της ουσίας η ελληνοαμερικανική συζήτηση για τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία θα πραγματοποιηθεί, αναμφίβολα, υπό την αιγίδα της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Μπ. Κλίντον, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, θέλησε να εμφανίσει επιτυχή αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια ειδυλλιακή εικόνα.

"Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής, συζητήσαμε θέματα, τα οποία έχουν σχέση με το θέμα αυτό και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το επιτύχουμε. Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τους γείτονές μας και επίσης για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και το Κυπριακό. Οσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνέχισε ο πρωθυπουργός, και οι δύο είπαμε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει βία ή απειλή χρήσης βίας. Εάν υπάρχουν διάφορα προβλήματα και διενέξεις, αυτά πρέπει να τα επιλύσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν. Νομίζω ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε προβλήματα. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πάρα πολύ και κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός".

Ο πρωθυπουργός θεώρησε ικανοποιητικές τις ανέξοδες, έτσι και αλλιώς, τοποθετήσεις του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της κάθε χώρας και, τέλος, ήταν σύμφωνος, εφόσον υπάρχουν διαφορές, να επιλύονται ειρηνικά με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μπ. Κλίντον αποδέχτηκε και τη δικιά μας προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από τα τουρκικά αιτήματα - απαιτήσεις, την τουρκική επιθετικότητα. Δηλαδή αποδέχτηκε την προσέγγισή μας ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να προέλθει από ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης, αλλά από μια προσέγγιση κατά βήματα. Πρώτο βήμα, το οποίο εμείς προτείναμε και προέκυψε από τη συζήτηση ότι είναι εκείνο το οποίο θα επιδιωχτεί είναι η αντιμετώπιση του τουρκικού αιτήματος για τα θέματα των Ιμια ή για το θέμα της Δωδεκανήσου. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία ή να απειλεί βία και αν έχει οποιεσδήποτε απαιτήσεις πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Κλίντον είπε ότι πράγματι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς δηλώσαμε, όπως άλλωστε το έχουμε δηλώσει ήδη στα πλαίσια της ΕΕ, ότι αν υπάρξει αυτή η αποσαφήνιση και σε σχέση με τη χρήση βίας και σε σχέση με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν πρόκειται πια να προβάλουμε ενστάσεις στην εξέλιξη της συμφωνίας για την Τελωνειακή Σύνδεση της ΕΕ με την Τουρκία".

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον, σημείωσε πως κατά τη συνομιλία που είχε έγινε αναφορά "στην ανάγκη να υπάρξει μια περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και ως ένα πεδίο περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφέραμε κοινές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα αναφερθήκαμε σε δύο δυνατότητες: Η πρώτη δυνατότητα, να υπάρχει μια κοινή εμπορική αποστολή από Ελληνες και Αμερικανούς επιχειρηματίες στις βαλκανικές χώρες για να εξετάσουν από κοινού τις δυνατότητες επενδύσεων και τις δυνατότητες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ο κ. Κλίντον συμφώνησε πως αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Δεύτερη πρότασή μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για τη μεταφορά τεχνολογίας, η οποία θα είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών. Την ίδρυση ενός ινστιτούτου για τη μεταφορά τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ελλάδα και κατά 50% από τις ΗΠΑ. Ο κ. Κλίντον βρήκε την ιδέα πολύ χρήσιμη και συμφωνήσαμε να εξεταστεί περαιτέρω μέσω της διπλωματικής οδού". Οσο για το συμπέρασμα αυτής της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε, "είναι ότι η δικιά μας θεώρηση της εξωτερικής πολιτικής είναι μια θεώρηση η οποία έγινε αποδεκτή. Εγινε αποδεκτό ότι μπορούμε να παίξουμε ρόλο, μπορούμε να συμβάλουμε, ότι οι δικές μας πρωτοβουλίες είναι καθοριστικές μαζί με πρωτοβουλίες άλλων χωρών βεβαίως, ότι η δικιά μας συμβολή είναι και θα είναι θετική".

Ποιος έδινε συνέντευξη;

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς από όσα συνέβησαν χτες στον Λευκό Οίκο; Δεν ήταν μόνο ότι όλες αυτές οι προετοιμασίες για τον "πηγεμό" του Σημίτη στην Ουάσιγκτον αποδείχτηκαν ντεκόρ για ένα "έργο", που δεν κράτησε παρά μισή ώρα... Τόσο δέχτηκε προς ακρόαση ο πλανητάρχης τον Ελληνα πρωθυπουργό... Δεν ήταν μόνο ότι η συνέντευξη της ελληνικής αντιπροσωπείας (που θα επεξηγούσε το αντικείμενο της συνάντησης) κράτησε περισσότερη ώρα από ό,τι η ίδια η συνομιλία Κλίντον - Σημίτη... Εκείνο, που πραγματικά προκάλεσε εντύπωση, ήταν η παρουσία του Κ. Σημίτη και του υπουργού του των Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Εκεί όπου μερικές φορές ξεχνιόσουν ποιος έδινε συνέντευξη. Ο Σημίτης ή ο Πάγκαλος; Εκεί όπου ο δεύτερος, με το γνωστό του ύφος, δεν υπήρξε ερώτηση που να μη συμπληρώσει, διορθώσει ή απαντήσει αντί του Κ. Σημίτη. Κάποιοι, ίσως πουν ότι και αυτό είναι δείγμα "εκσυγχρονισμού". Ισως. Αλλωστε, μπορεί να μην είναι μακριά η ώρα που οι μεν την ανεπάρκειά τους και οι δε το υπερφίαλο και την έλλειψη μέτρου της ιδιοσυγκρασίας τους, θα τα βαφτίζουν "εκσυγχρονισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ