ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στις δημοτικές θα κριθώ, λέει ο νέος πρόεδρος

Τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα γίνουν σε ενάμιση περίπου χρόνο, προσδιόρισε ο Κ. Καραμανλής ως "την πρώτη σοβαρή πολιτική πρόκληση" της αρχηγίας του, μιλώντας χτες στην ολομέλεια των προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Οι πρόεδροι εξέλεξαν τους είκοσι που θα μετέχουν "εξ οφίτσιο" στη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία αύριο θα αναδείξει την Εκτελεστική Επιτροπή. Ενόψει της συνεδρίασης αυτής ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε χτες για δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό με την Ντ. Μπακογιάννη και συζήτησαν και για τη στελέχωση του οργάνου, αλλά και τις οργανωτικές αλλαγές που θα γίνουν. H Ντ. Μπακογιάννη, που είναι υποψήφια για την Εκτελεστική Επιτροπή, συναντήθηκε χτες με τον Γ. Σουφλιά, προφανώς για να εξασφαλίσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητά της.

Για τις πέντε θέσεις των κοινοβουλευτικών μελών της ΕΕ υποβλήθηκαν εννιά υποψηφιότητες και ανάμεσά τους ο Α. Καραμανλής και ο Γ. Κεφαλογιάννης, ενώ για τις εφτά θέσεις των εξωκοινοβουλευτικών μελών υποβλήθηκαν 17 συνολικά υποψηφιότητες.

Στην ομιλία του προς τους προέδρους ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τα στελέχη να αφήσουν στο παρελθόν όσα "τους πλήγωσαν", να κλείσουν κάποιες σελίδες και να προχωρήσουν "χωρίς διακρίσεις, παραγκωνισμούς, αποκλεισμούς και ομαδοποιήσεις". Ο νέος πρόεδρος επισήμανε ότι η λειτουργία του κόμματος θα βασίζεται στην "τήρηση των καταστατικών και των άλλων διατάξεων και αρχών του κόμματος" και προανήγγειλε την εκκαθάριση του μητρώου των μελών του κόμματος. Θέλοντας να δείξει τη σοβαρότητα που έχουν για τον ίδιο οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι μετά το Πάσχα θα γίνει νέα συνεδρίαση με αυτό το θέμα και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των θέσεων της ΝΔ στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεργάτες του νέου προέδρου έλεγαν χτες ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα έχουν οριστικοποιηθεί οι όποιες οργανωτικές αλλαγές γίνουν στο κόμμα, ενώ παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα το θέμα του ορισμού του εκπροσώπου του κόμματος. Με δεδομένη την απουσία εκπροσώπου του κόμματος, η παρέμβαση της ΝΔ σε επίκαιρα θέματα γίνεται μέσω ανεπίσημων διαρροών συνεργατών του προέδρου. Ετσι χτες οι συνεργάτες αυτοί, σχολιάζοντας τα περί "κοινωνικού διαλόγου" της κυβέρνησης, απέφευγαν να πάρουν θέση επί της ουσίας των αντεργατικών θέσεων που προωθούνται, δηλώνοντας απλώς ότι "πρόκειται για έναν ενδοπασοκικό διάλογο". Επίσης οι ίδιοι συνεργάτες επιχείρησαν να εμφανίσουν την προχτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε οικονομικό συνέδριο, με την οποία ζήτησε επιτάχυνση των αντιλαϊκών επιλογών, ως ομιλία "με κοινωνικό χαρακτήρα", η οποία όμως "σαφώς διαφοροποιήθηκε από το λαϊκισμό", φράση που αποτελεί αιχμή κατά του τέως προέδρου Μ. Εβερτ.

Σιδερόφραχτος "εκσυγχρονισμός"

Οτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε βλέπει "τίποτα μεμπτό" (! ) στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που απειλούσε τους αγρότες τον περασμένο Δεκέμβρη ότι εφόσον συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις θα συρθούν στα δικαστήρια και θα εκλιπαρούν για "έλεος", δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογα, άνευ σημασίας, είναι οι διαβεβαιώσεις πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ίχνος αυταρχισμού και τρομοκρατίας, όπως, επίσης, υποστήριξε ο εκπρόσωπός της... Εχει, όμως, μεγάλη αξία, να δει κανείς τα "θεμέλια" πάνω στα οποία επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση τον "εκσυγχρονισμό", τον "κοινωνικό διάλογο" και τη "συναίνεση" στην πολιτική της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως επέρχεται κύμα κοινωνικής αντίδρασης, πολύ ισχυρότερο από αυτό που συνάντησε τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές, καθώς θα προχωρά στην υλοποίηση των εφ' όλης της ύλης αντιλαϊκών της σχεδιασμών. Επιδιώκει, λοιπόν, τη θωράκιση της πολιτικής της μέσα από την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και κατ' επέκταση τη διεύρυνση του νομοθετικού "οπλοστασίου" που διαθέτει ενάντια στον "εχθρό" - λαό.

***

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση, αφού πρώτα προσδιορίζει τον "επικίνδυνο αντίπαλο", προχωρά στην επιχείρηση ομηρίας του. Πρώτον, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση εισάγει διατάξεις, που, ο αρμόδιος υπουργός, δεν είχε πρόβλημα στα πλαίσια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να τις δικαιολογήσει στο όνομα του ότι το κράτος είναι ταξικό και, ως εκ τούτου, διασφαλίζει τα συμφέροντα της τάξης που το διαφεντεύει. Με αυτή την αποκαλυπτική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη από τα δικαστήρια - στα πλαίσια πάντα της... μη επέμβασης της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία - τότε η συνέχιση του αγώνα θα συνεπάγεται προσαγωγή των απεργών στα μπουντρούμια για διάστημα μέχρι και ένα έτος!

Δεύτερον, η κυβέρνηση ξέρει ότι εκτός από τους απεργούς εργάτες υπάρχουν και οι κινητοποιούμενοι αγρότες. Η προσαγωγή των τελευταίων κατά χιλιάδες στα δικαστήρια και, μάλιστα, των πιο πρωτοπόρων αγωνιστών στα μπλόκα του αγώνα, σε συνδυασμό με τις σωρηδόν τριετείς καταδίκες που οι περισσότερες "φιλοδωρούνται" με αναστολή, έχουν ευδιάκριτο πολιτικό μήνυμα: Η θα κάτσετε στα αυγά σας ή εφόσον υποπέσετε στο "αδίκημα" (! ) να ξαναδιεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, η αναστολή σας εκπνέει και "ίσα στην ψειρού"...

***

Αυτό είναι το "εκσυγχρονιστικό" οικοδόμημα της κυβέρνησης. Μόνο που μέσα στην πολλή σκέψη τους να σιδεροφράξουν τον "κοινωνικό διάλογο", ξέχασαν κάτι βασικό: Οτι το δίκιο, ό,τι και να κάνουν, δε φυλακίζεται.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ενίσχυση στην ιδιωτική ασφάλιση

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

"Η κυβέρνηση κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση στρώνοντας παράλληλα το έδαφος για τις αδηφάγες ορέξεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών". Αυτό υπογράμμισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου μιλώντας χτες στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση. "Το νομοσχέδιο αυτό - πρόσθεσε - δεν έρχεται τυχαία αυτή την εποχή, όπου ξεκινάει ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος. Ο θλιβερός μονόλογος στην πραγματικότητα, αφού το πλαίσιο και οι κατευθύνσεις είναι καθορισμένες με στόχο το γκρέμισμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου", της Συνθήκης του Μάαστριχτ και στο όνομα των προβλημάτων που υπάρχουν σ' αυτό το σύστημα, για τα οποία ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης και η καταξίωσή της ως καταναλωτικού αγαθού ευρείας χρήσης, όπως υποκριτικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, δεν ήρθε από μόνη της. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους τόσο επικίνδυνα έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο της ιδιωτικής ασφάλισης".

Η Μ. Μπόσκου αναφέρθηκε σε ειδικότερα προβλήματα που συνδέονται με το ζήτημα και μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:

- Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το θέμα του ελέγχου των ασφαλιστικών εταιριών, που πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικά και υποχρεωτικά για όλες ανεξαιρέτως από επιτροπή με ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα.

- Επιτρέπεται στις ασφαλιστικές εταιρίες να ιδρύουν ΑΕ που δεν έχουν ως αντικείμενό τους ασφαλιστικές εργασίες και να διαθέτουν σ' αυτές απεριόριστα ποσά από τα ελεύθερα κεφάλαιά τους, γεγονός που περικλείει τεράστιους κινδύνους για τα χρήματα των ασφαλισμένων.

- Κατοχυρώνεται η ασυδοσία των μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών σε βάρος των μικρότερων.

- Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης των ασφαλιστικών συμβούλων.

"Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο - κατέληξε η Μ. Μπόσκου. Βασική κατεύθυνση και θέση του κόμματός μας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Η ιδιωτική ασφάλιση με τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που εκ των πραγμάτων έχει, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση".

  • Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ - όπως ήταν φυσικό - η ΝΔ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΔΗΚΚΙ το καταψήφισε επί της αρχής τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιριών και όχι των καταναλωτών.
ΔΙΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
"Υμνοι και αρώματα"

Το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ και ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ σάς καλούν στην τελευταία εκδήλωση του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων,την Κυριακή, 13 του Απρίλη στις 7.00 μ.μ. Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ. Ο μουσικοσυνθέτης Στέφανος Ψαραδάκος θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο "Κρανίου Τόπος" και την ανέκδοτη δουλιά του "Υμνοι και Αρώματα", σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Ηλίας Κλωναρίδης, Ελένη Τσαγκαράκη, Γιάννης Θωμόπουλος, Γιάννης Λάρδης και Στέλιος Μυλόβας.Κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΟΦΟΥ ΖΑΓΑΝΙ
Καθησυχάζει ο υπουργός

Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί χτες στη Βουλή για την τύχη του αρχαίου οικισμού στο λόφο Ζαγάνι στα Σπάτα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι η μεταφορά των ευρημάτων θα γίνει με μία πρωτότυπη μέθοδο που μελέτησε ο ειδικός μηχανικός Δ. Κορρές.

Ο Λ. Αυδής τόνισε ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο, το οποίο δε δικαιολογείται να μεταφερθεί έστω και αν τηρηθούν όλοι οι επιστημονικοί κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι τελικά το Ζαγάνι θα κατεδαφιστεί για να χρησιμοποιηθεί σαν μπάζα η πέτρα από την οποία σύγκειται.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος "εμπιστοσύνης" στο ΝΑΤΟ

Ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει επιταχυνθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ του Οργανισμού Χ. Σολάνα στην Αθήνα και τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ.

Το γεγονός αυτό, εν πολλοίς γνωστό, αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, μετά από σχετικές ερωτήσεις που προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος". Στο δημοσίευμα της εφημερίδας, μέσα από την παράθεση απορρήτων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται λεπτομερής αναφορά στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις στην έδρα της Συμμαχίας για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Τύπου αναφερόμενος στο δημοσίευμα σημείωσε πως "δεν υπάρχει ουδείς μυστικός διάλογος (...) Οι συζητήσεις αυτές είπε ο υπουργός, πιστεύουμε, ότι είναι στην κατεύθυνση τη θετική για μας, γιατί επιβεβαιώνουν αυτό που η Ελλάδα κατ' επανάληψη καταγγέλλει, ότι υπεύθυνη για την ένταση που δημιουργείται στο Αιγαίο είναι η Τουρκία".

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφουν μια προσπάθεια για την "αλλαγή κλίματος" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες όμως δεν είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μια επί της ουσίας συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ