Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σιδερόφραχτος "εκσυγχρονισμός"

Οτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε βλέπει "τίποτα μεμπτό" (! ) στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που απειλούσε τους αγρότες τον περασμένο Δεκέμβρη ότι εφόσον συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις θα συρθούν στα δικαστήρια και θα εκλιπαρούν για "έλεος", δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογα, άνευ σημασίας, είναι οι διαβεβαιώσεις πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ίχνος αυταρχισμού και τρομοκρατίας, όπως, επίσης, υποστήριξε ο εκπρόσωπός της... Εχει, όμως, μεγάλη αξία, να δει κανείς τα "θεμέλια" πάνω στα οποία επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση τον "εκσυγχρονισμό", τον "κοινωνικό διάλογο" και τη "συναίνεση" στην πολιτική της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως επέρχεται κύμα κοινωνικής αντίδρασης, πολύ ισχυρότερο από αυτό που συνάντησε τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές, καθώς θα προχωρά στην υλοποίηση των εφ' όλης της ύλης αντιλαϊκών της σχεδιασμών. Επιδιώκει, λοιπόν, τη θωράκιση της πολιτικής της μέσα από την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και κατ' επέκταση τη διεύρυνση του νομοθετικού "οπλοστασίου" που διαθέτει ενάντια στον "εχθρό" - λαό.

***

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση, αφού πρώτα προσδιορίζει τον "επικίνδυνο αντίπαλο", προχωρά στην επιχείρηση ομηρίας του. Πρώτον, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση εισάγει διατάξεις, που, ο αρμόδιος υπουργός, δεν είχε πρόβλημα στα πλαίσια της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να τις δικαιολογήσει στο όνομα του ότι το κράτος είναι ταξικό και, ως εκ τούτου, διασφαλίζει τα συμφέροντα της τάξης που το διαφεντεύει. Με αυτή την αποκαλυπτική επιχειρηματολογία, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη από τα δικαστήρια - στα πλαίσια πάντα της... μη επέμβασης της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία - τότε η συνέχιση του αγώνα θα συνεπάγεται προσαγωγή των απεργών στα μπουντρούμια για διάστημα μέχρι και ένα έτος!

Δεύτερον, η κυβέρνηση ξέρει ότι εκτός από τους απεργούς εργάτες υπάρχουν και οι κινητοποιούμενοι αγρότες. Η προσαγωγή των τελευταίων κατά χιλιάδες στα δικαστήρια και, μάλιστα, των πιο πρωτοπόρων αγωνιστών στα μπλόκα του αγώνα, σε συνδυασμό με τις σωρηδόν τριετείς καταδίκες που οι περισσότερες "φιλοδωρούνται" με αναστολή, έχουν ευδιάκριτο πολιτικό μήνυμα: Η θα κάτσετε στα αυγά σας ή εφόσον υποπέσετε στο "αδίκημα" (! ) να ξαναδιεκδικήσετε τα δικαιώματά σας, η αναστολή σας εκπνέει και "ίσα στην ψειρού"...

***

Αυτό είναι το "εκσυγχρονιστικό" οικοδόμημα της κυβέρνησης. Μόνο που μέσα στην πολλή σκέψη τους να σιδεροφράξουν τον "κοινωνικό διάλογο", ξέχασαν κάτι βασικό: Οτι το δίκιο, ό,τι και να κάνουν, δε φυλακίζεται.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ