Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
"Τα έδωσε όλα"

Πραγματικά ο πρωθυπουργός "τα έδωσε όλα" στο εκλεκτό ακροατήριό του χτες το βράδυ, με την ομιλία του στο "Εκόνομιστ". Επιχειρώντας να αποδείξει ότι αυτός είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους, ότι ανταποκρίθηκε στην αποστολή που του είχε ανατεθεί και αξίζει την εμπιστοσύνη τους, προχώρησε σε μια "εμπνευσμένη" ομιλία για να τους "χαϊδέψει τα αυτιά". Ηταν φανερό. Βρισκόταν στο "περιβάλλον" του.

* * *

Στην αρχή τούς κάλεσε να "εκτιμήσουν" τη σθεναρή στάση του απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. "Η κυβέρνησή μας, με αφορμή τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντιμετώπισε ισχυρότατες πιέσεις για παροχές και υποσχέσεις". Ομως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υπέκυψε αλλά στέλνει το μήνυμα ότι "δε θα διαβρώσει όσα με θυσίες επιτεύχθηκαν"!

* * *

Δεν παρέλειψε βέβαια να τους διαβεβαιώσει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τι θέλουν... οι μεγαλοεπιχειρηματίες. "Προχωράμε εκτιμώντας τι θα ήθελε ο πολίτης, εσείς όλοι (!), να δει στα επόμενα χρόνια ότι θα έχει επιτύχει η Ελλάδα", είπε συγκεκριμένα.

* * *

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όραμα του πρωθυπουργού και του ακροατηρίου είναι κοινό. Οσο μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία υπάρχει, τόσο καλύτερα θα επιτυγχάνουν τους "ιερούς" στόχους τους.

* * *

Βέβαια ο Κ. Σημίτης, "για τα μάτια του κόσμου", έκανε ορισμένα παραπονάκια στους επιχειρηματίες: "Το 1996 οι επιχειρηματικές επιδόσεις δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες που θα δικαιολογούσαν οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν".

* * *

Και ακόμα: "Οι πόροι που διατέθηκαν (σ.σ. μέσω των κινήτρων) δεν αξιοποιήθηκαν, στο βαθμό που θα έπρεπε, για την ανάπτυξη της χώρας. Ο προσωπικός πλουτισμός και όχι η ανάπτυξη της επιχείρησης υπήρξε κυρίαρχο στοιχείο στις αποφάσεις των επιχειρηματιών". Σώπα...

* * *

Μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος, όμως, παρόλο που αναγνώρισε ότι "έχουν δοθεί αρκετά κίνητρα", καθώς και ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας", έσπευσε να τους διαβεβαιώσει ότι θα πάρουν περισσότερα απ' ό,τι προηγούμενα, αλλά όχι απευθείας από τον προϋπολογισμό. Από αυτόν θα πάρουν οι καλύτεροι και ισχυρότεροι...

* * *

Θα τους τα δώσει, όμως, σε "είδος", που σημαίνει κατάργηση κάθε προστασίας του δικαιώματος της εργασίας, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, μείωση του μισθολογικού και μη κόστους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ. "Μάζευε και ας είν' και ρώγες"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ