Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τυπικός εκπρόσωπος του ... μικρού ιμπεριαλιστή

Στις δύο διαστάσεις, την οικονομική και τη στρατιωτική, της πολιτικής της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων" και στις ελληνικές φιλοδοξίες για ένα ρόλο μικρού ιμπεριαλιστική στην περιοχή, αναφέρθηκε στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

"Δεν πρέπει, είπε, να παραγνωρίζουμε ότι πέραν της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας,ως αντίληψη που κυριαρχεί την τελευταία δεκαετία, συγχρόνως η παγκοσμιοποίηση της ανάγκης της κοινής ασφάλειας, της συλλογικής ασφάλειας,αποτελεί το ίδιο διευρυμένη αντίληψη και έννοια, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας".

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα είπε: "Το θέμα της κοινής ασφάλειας, των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής των χωρών της Ευρώπης, συνολικά, έχει έναν καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας, αλλά και της ανάπτυξης. Για να υπάρξει οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη, χρειάζεται σταθερότητα.Για να υπάρξει σταθερότητα χρειάζεται σε εθνικό επίπεδο να διαμορφωθούν επαρκείς δυνατότητες άμυνας και ασφάλειας κάθε χώρας, όσο και σε συλλογικό επίπεδο να προωθηθεί η συλλογική ασφάλεια ως το κεντρικό στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής σταθερότητας και συνεργασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κρίση των βαλκανικών χωρών και κύρια το σημερινό πρόβλημα της Αλβανίας".

Εμφανιζόμενος ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ δε δίστασε να ζητήσει άμεση επέμβαση της ΕΕ στην Αλβανία, χωρίς καν και αυτή την τυπική νομιμοποίηση του ΟΗΕ, ενώ κάνοντας σαφέστερο πώς εννοεί τον ελληνικό ρόλο ανέφερε: "Κατά την άποψή μου στην Αλβανία και στα Βαλκάνια γενικότερα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει.Γιατί η Ελλάδα έχει εθνικό συμφέρον να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Αλβανία, στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Γιατί μέσα από αυτή τη συμπεριφορά μας και την κατοχύρωσή μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας και εγγυητής της ασφάλειας και της συνεργασίας των λαών στην περιοχή μας, μπορούμε να αντλήσουμε το δικαίωμα να καταγγείλουμε την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ίδια συγκεκριμένη περιοχή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανησυχίες» της ΕΕ για τη «ρωσική επιρροή» (2022-05-19 00:00:00.0)
Πυκνές επαφές με φόντο εντεινόμενους ανταγωνισμούς και διεργασίες (2022-01-18 00:00:00.0)
Στήνει ευρωατλαντικές «γέφυρες» σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια (2018-06-22 00:00:00.0)
Εδραιώνουν τη διαρκή αστάθεια (2000-11-25 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι πολυεθνικές δυνάμεις (1997-12-06 00:00:00.0)
Βαλκανικά κηρύγματα μικροϊμπεριαλισμού! (1997-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ