Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βαλκανικά κηρύγματα μικροϊμπεριαλισμού!

Στην επέτειο των 50 χρόνων από τότε που ο Τρούμαν εξήγγειλε το δόγμα για την επιβολή της παγκόσμιας "τάξης", όπως την ήθελαν μετά τον πόλεμο οι ιμπεριαλιστές και για την οποία "προέχει το ζήτημα της στρατιωτικής προπαρασκευής και της διατήρησης της ανεξαρτησίας των ελεύθερων λαών" - όπως αναφέρουν οι εφημερίδες της εποχής - η Ελλάδα και η κυβέρνησή της ανακάλυψε τον... εαυτό της. Για την ακρίβεια, τον μικροϊμπεριαλιστικό εαυτό της! Τώρα βέβαια το ζήτημα δεν είναι η "διάλυσις του σιδηρούν παραπετάσματος". Τώρα η "νέα τάξη" θέτει άλλα καθήκοντα. Τέτοιο καθήκοντα για την ελληνική κυβέρνηση είναι:

  • Η διατήρηση του καθεστώτος πλιάτσικου που έχει επιβληθεί στα Βαλκάνια από τους απογόνους του Τρούμαν και του Τσόρτσιλ.
  • Η συμβολή της ελληνικής ολιγαρχίας στην "εμπέδωση" του καπιταλισμού στα Βαλκάνια και η "εγρήγορσή" της για την αποτροπή λαϊκών εξεγέρσεων.
  • Η εμπλοκή της χώρας μας στο παραπάνω πλιάτσικο ώστε, αφ' ενός, να καταλάβει θέση "προνομιούχο και εκ δεξιών" των ιμπεριαλιστών δολοφόνων και αφ' ετέρου, να καρπωθεί η εγχώρια πλουτοκρατία κάποια από τα απομεινάρια της πολυεθνικής λεηλασίας των Βαλκανίων.

***

Αυτό το κεφαλαιοκρατικό "όραμα", παρουσίασε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης,μπροστά σε ένα εξαιρετικά "μυημένο" ακροατήριο. Ενώπιον των βιομηχάνων και των ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη ώστε να επεξεργαστούν σχέδια "οικονομικής εισβολής" στις γειτονικές χώρες, ενήργησε ως πειθήνιος πρωθυπουργός της άρχουσας τάξης. Παρέθεσε ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο το κράτος τίθεται στην υπηρεσία των μεγαλοκεφαλαιούχων, ώστε να λειτουργήσει ως "γέφυρα" προέλασης των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Αλλωστε, λίγο πριν ανέλθει στο βήμα ο Ελληνας πρωθυπουργός, είχαν δοθεί σαφείς "εντολές" και "κατευθύνσεις" από τον προηγούμενο ομιλητή, τον πρεσβευτή στην Αθήνα των ΗΠΑ: "Η Ελλάδα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη... (και) εφόσον προωθήσει τις σωστές πολιτικές, μπορεί να αποτελέσει τη "γέφυρα" των χωρών της περιοχής προς τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Τ. Νάιλς...

***

Οταν, κατόπιν, πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί παρά να ικανοποίησε τον κ. Νάιλς. Και αυτό διότι δεν περιορίστηκε σε μια τεχνοκρατική απαρίθμηση της κυβερνητικής συμβολής στην αντιβαλκανική σταυροφορία των πολυεθνικών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδείχτηκε πρόθυμος να παίξει ακόμα και ρόλο "συμβουλάτορα επί θεωρητικών ζητημάτων" (!) για την καλύτερη δυνατή ευόδωση των ιμπεριαλιστικών στόχων στη Βαλκανική. Ετσι:
  • Ξεκαθάρισε ότι το προσφιλές πλιάτσικο στην περιοχή, τότε και μόνο τότε θα μακροημερεύσει, όταν οι περίφημοι διεθνείς οργανισμοί θα έχουν λύσει ένα βασικό ζήτημα. Την επιβολή της "νέας τάξης" σε πολιτικό επίπεδο στην περιοχή, μέσα από προώθηση κοινωνικών δομών και βάσεων, που διασφαλίζουν την καπιταλιστική "ελευθερία".

"Καμία πολιτική, είτε από την πλευρά της Ελλάδας, είτε από την πλευρά των διεθνών οργανισμών, δεν μπορεί να αναπτύξει το σύνολο των προσδοκώμενων ωφελημάτων για τις γείτονες χώρες, αν δεν εμπεδωθεί ένα ελάχιστο κλίμα πολιτικής σταθερότητας, ένα ελάχιστο επίπεδο εκδημοκρατισμού και προσαρμογής των θεσμών, μια ελάχιστη κοινωνική συναίνεση για τους μείζονες και μακροπρόθεσμούς στόχους που θέλουν να επιδιώξουν οι γείτονες χώρες",τόνισε ο κ. Σημίτης.

Θα μπορούσε να είναι πιο σύντομος, βέβαια, και να πει πολύ απλά, ότι για να συνεχιστεί το πλιάτσικο και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τους σημερινούς ή μελλοντικούς κρότους των "Καλάσνικοφ", χρειάζεται πέρασμα από το μαφιόζικο καπιταλισμό, στον "καλό" καπιταλισμό. Τον καπιταλισμό που εξασφαλίζει - "θεσμοποιημένα" - την καταλήστευση και την εκμετάλλευση ανθρώπων και χωρών.

  • "Μέμφθηκε" (!) την "ολιγωρία" των ιμπεριαλιστών όσον αφορά την "ολοκληρωμένη" επιβολή των σχεδίων τους στην περιοχή. Μια "ολιγωρία" που, όπως προσδιόρισε, οφείλεται στην καθυστέρηση που έχουν επιδείξει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην προώθηση των κοινών πολιτικών τους για στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις όπου... ενδείκνυται.

"Οι εξελίξεις στην Αλβανία, αλλά και στα υπόλοιπα Βαλκάνια απέδειξαν την αναγκαιότητα οι υπό αναμόρφωση θεσμοί των διεθνών οργανισμών να εξοπλιστούν με αρμοδιότητες, μέσα και αποτελεσματικές λειτουργίες, για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την υπό διαμόρφωση κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, τη ΔΕΕ και τον ΟΑΣΕ" (!),είπε μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

  • Περιέγραψε εύληπτα τον "ουμανισμό" του κεφαλαίου. Στην προκειμένη περίπτωση, για την παροχή της "βοήθειας" που οι "πολιτισμένοι" της Δύσης υπόσχονται στις βαλκανικές χώρες, τίθενται όροι! Ποιοι είναι οι όροι; Ας αφήσουμε τον ίδιο τον Κ. Σημίτη να τους αναλύσει:

"Η Αλβανία να βγει από την κρίση και να αποκαταστήσει δομές δημοκρατικής οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας... Η Γιουγκοσλαβία να υπερβεί σύντομα τις συνέπειες της παρατεταμένης απομόνωσής της από τη διεθνή κοινότητα... Η Βουλγαρία να ολοκληρώσει τη διαδικασία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη, να σταθεροποιήσει την οικονομία της... Η ΠΓΔΜ να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας". Τάδε έφη ο κ. Σημίτης για να καταλήξει ότι αυτό που προέχει στα Βαλκάνια είναι "η οικοδόμηση νομικού καθεστώτος και "κανόνων του οικονομικού παιχνιδιού" συμβατών με αυτούς της ΕΕ", ως προϋπόθεση "απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών και τη διευκόλυνση της συνεργασίας"...

***

Ολα τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, έρχονται να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως "εισβολείς" τις γειτονικές χώρες. Στην επιχείρηση αυτή δε διστάζει να ζητά την υπαγωγή των Βαλκανίων σε κατάσταση ιμπεριαλιστικής επιτροπείας! Ετσι ώστε οι πολυεθνικές, με ορμητήριο την Ελλάδα, να λαφυραγωγούν την περιοχή και, ταυτόχρονα, το ελληνικό κεφάλαιο να αποκτήσει ισχυρές πλάτες για την ολομέτωπη επιδρομή του στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ.

Αυτά είναι τα "αγαθά" που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξάγει στα Βαλκάνια ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, βροντοφωνάζοντας ότι "θα είναι η πρώτη" (!) που θα μπει στην Αλβανία αν το αποφασίσουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Και ο πρώτος, μεταξύ των βαλκανικών λαών, που έχει κάθε συμφέρον να αντισταθεί και να "απειθαρχήσει", είναι ο ελληνικός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ