Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πυκνές επαφές με φόντο εντεινόμενους ανταγωνισμούς και διεργασίες

Την Αλβανία επισκέφθηκε ο Ερντογάν - Στη Βόρεια Μακεδονία σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα
Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με την Αγκυρα να επιδιώκει σταθερά να αναβαθμίσει περαιτέρω τη θέση της στα Βαλκάνια, εν μέσω εντεινόμενων ανταγωνισμών.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας αλλά και διασφάλισης σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια αποτελεί βασική προτεραιότητα για την τουρκική εξωτερική πολιτική».

Με φόντο τη νέα ένταση διεργασιών στα Βαλκάνια, ο Ερντογάν εμφάνισε την Τουρκία ως μια από τις χώρες που μπορούν να «εγγυηθούν» την «ειρήνη» και την «ηρεμία». Μεταξύ άλλων ξεχώρισε την αξία των τουρκο-αλβανικών σχέσεων, λέγοντας ότι «η συμμαχία μας εντός του ΝΑΤΟ έχει σημαντική θέση για την ασφάλειά μας» και τονίζοντας την «υποδειγματική αλληλεγγύη» που οι δύο πλευρές εκφράζουν στο πλαίσιο της «Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» (South East European Cooperation Process).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, υπογράφτηκαν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, εμπορικού, πολιτιστικού, αλλά και στρατιωτικού περιεχομένου. Ακόμα ο Ερντογάν παραβρέθηκε στα εγκαίνια κατοικιών που χτίστηκαν με τουρκικά κονδύλια για σεισμόπληκτους από την ισχυρή δόνηση που είχε πλήξει τη χώρα το 2019. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δήλωσε «περήφανος που έχει φίλο τον Ερντογάν».

Στα Σκόπια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κ. Πετκόφ, καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για μια πιθανή επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση διαφορών που μεταξύ άλλων αποτελούν έναν από τους λόγους που «παγώνουν» τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο, η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον νέο ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντ. Κοβάτσεφσκι, έλαβε οριακή ψήφο εμπιστοσύνης (62 υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών).

Ο Πετκόφ συνεχάρη τον Κοβάτσεφσκι εκφράζοντας προσδοκία για «ένα νέο εποικοδομητικό διάλογο και κατανόηση προς το συμφέρον των διμερών σχέσεων», προσθέτοντας ότι «η καλή γειτονία θα φέρει σοβαρά θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για όλη την περιοχή».

Την Κυριακή ο Κοβάτσεφκσι δήλωσε από τη μεριά του ότι θα φιλοξενήσει τον Πετκόφ, «με τον οποίο θέλουμε να εδραιώσουμε μια νέα συνεργασία, βασισμένη στο σεβασμό, στη στήριξη και τη διατήρηση της μακεδονικής ταυτότητας και μοναδικότητας».

Δημοψήφισμα στη Σερβία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που συνδέεται με την ευρωατλαντική διεύρυνση στα Βαλκάνια, στο 30% κυμάνθηκε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή στη Σερβία, για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων. Ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο, αφού δεν υπήρχε κάποιο όριο. Οπως ανακοινώθηκε, υπέρ των αλλαγών ψήφισε το 60,45% και κατά το 39,52%.

Οι αλλαγές αποτελούν όρο για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, γι' αυτό και η ΕΕ έκανε λόγο για «ολοκλήρωση» ενός «σημαντικού βήματος» «σύμφωνα με τη στρατηγική επιλογή της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι η Βουλή του προτεκτοράτου του Κοσόβου δεν επέτρεψε το στήσιμο καλπών για να ψηφίσουν οι Σέρβοι Κοσοβάροι.

Σχολιάζοντας το γεγονός, η ΕΕ εξέφρασε «θλίψη επειδή δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία με την κυβέρνηση του Κοσόβου που θα επέτρεπε στον ΟΑΣΕ να συγκεντρώσει τα ψηφοδέλτια, όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Π. Αντρέγεφ, μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, κατήγγειλε την παρεμπόδιση των Σέρβων του Κοσόβου να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας ενόψει και των προεδρικών εκλογών την άνοιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ