Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σε Ουκρανία και Ρωσία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Σε αυτό το φόντο, κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Δύσης - Μόσχας και με τις «ανησυχίες» της ΕΕ ότι παραγκωνίζεται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στις συνομιλίες με τη Ρωσία να εκφράζονται όλο και πιο έντονα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, επισκέφτηκε χτες την Ουκρανία, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Γερμανία συμμετέχει μαζί με Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία στο αρμόδιο για «διευθέτηση» «Σχήμα της Νορμανδίας», ενώ είχαν προηγηθεί επαφές των κυβερνητικών συμβούλων Γερμανίας και Γαλλίας την περασμένη βδομάδα.

Σήμερα η Μπέρμποκ θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, Σ. Λαβρόφ, στη Μόσχα.

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για αμοιβαίες συμφωνίες και να λάβουμε μέτρα που θα παρέχουν περισσότερη ασφάλεια σε όλους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε η Μπέρμποκ πριν το ταξίδι, προσθέτοντας ότι η Γερμανία δεν θα κάνει πίσω από τις αρχές των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, εκφράζοντας «ανησυχίες» του Κιέβου δήλωσε πως «είναι σημαντικό για μας τώρα ότι ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι παίρνουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, και ότι δεν παίζουν κανένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη μας αναφορικά με τη Ρωσία».

Ο δε πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να διασφαλίσει την προμήθεια όπλων για την «άμυνα» της χώρας του, χαρακτηρίζοντας την άρνηση της Γερμανίας «πολύ απογοητευτική και πικρή».

«Καθησυχάζοντας» το Κίεβο, η Μπέρμποκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό της ότι «κάθε παραπέρα επιθετική πράξη θα έχει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, οικονομικό, στρατηγικό και πολιτικό».

Πάντως ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρ. Μερτς, σε δηλώσεις του τάχθηκε εναντίον ενός ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών «Swift».

«Η αμφισβήτηση του "Swift" θα μπορούσε να είναι ατομική βόμβα για τις κεφαλαιαγορές αλλά και για τις σχέσεις αγαθών και υπηρεσιών», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θα έβλεπα τεράστιο οικονομικό πισωγύρισμα για τις οικονομίες μας αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Θα χτυπούσε τη Ρωσία, αλλά θα βλάπταμε σοβαρά και τον εαυτό μας» ως εξαγωγικό έθνος, είπε.

Σχετικά με τον αγωγό «Nord Stream 2», o Μερτς αναφέρθηκε στους ελιγμούς των γερμανικών κυβερνήσεων, που χαρακτηρίζουν το έργο «επιχειρηματικό» και «οικονομικό» ενώ «όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτα ιδιωτικό και μη πολιτικό στο έργο».

«Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πιο πολιτικό έργο στην ενεργειακή βιομηχανία στον κόσμο από αυτόν τον αγωγό», είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα όμως, που ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί, «πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικά σωστό να λειτουργήσει», με την προϋπόθεση ότι «οι Ρώσοι θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους για προμήθεια αερίου προς την Πολωνία και την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Επιστροφή Ποροσένκο, κατηγορίες για προδοσία και εκκλήσεις «ενότητας»

Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, προσγειώθηκε χτες στο Κίεβο από τη Βαρσοβία, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προδοσία, υποστηρίζοντας ότι είναι κατασκευασμένες από «κύκλους» του νυν Προέδρου Β. Ζελένσκι.

Η επιστροφή Ποροσένκο, έπειτα από έναν μήνα απουσίας και παρά την απειλή να συλληφθεί για «εσχάτη προδοσία», ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική «ανακατωσούρα» στην Ουκρανία - εν μέσω των παζαριών με τη Μόσχα - και Δυτικοί διπλωμάτες έκαναν έκκληση για «πολιτική ενότητα».

Σημειώνεται ότι ο Ποροσένκο κατηγορείται για χρηματοδότηση των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς την περίοδο 2014 - 2015, μέσα από εμπορικές σχέσεις μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ