Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Οι λαοί που αγωνίζονται δεν είναι «τρομοκράτες»!

Πάνω από 200 οι νεκροί από την άγρια καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στην πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στην πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα
«Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή!» και «Ακρίβεια, ανεργία, αυταρχισμός - αυτός είναι ο καπιταλισμός» φώναξαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι και φοιτητές που πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Σωματείων Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Επισιτισμού - Τουρισμού, Μετάλλου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Εμποροϋπαλλήλων, Ενέργειας και Λογιστών, καθώς και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν αλληλεγγύη στον λαό του Καζακστάν στον αγώνα που δίνει κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή, για καλυτέρευση του βιοτικού του επιπέδου, ενάντια στη ληστεία του ενεργειακού πλούτου από τα μονοπώλια, για δημοκρατικές ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Την κινητοποίηση στήριξε και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Xρ. Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, αφού ανέδειξε τη στρατηγική γεωπολιτική σημασία του Καζακστάν και τον ορυκτό του πλούτο, τόνισε πως είναι μία από αυτές τις «πλούσιες» χώρες όπου η καπιταλιστική εκμετάλλευση καταδικάζει εκατομμύρια να ζουν μέσα στη φτώχεια ενώ κάποιοι ζουν στην απόλυτη χλιδή, ο δε ενεργειακός πλούτος καταληστεύεται από ντόπια και ξένα - ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ρωσικά και κινεζικά - μονοπώλια.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οργανωμένες λαϊκές κινητοποιήσεις και απεργίες στο δυτικό Καζακστάν, ενώ η κυβέρνηση και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα βιάστηκαν να μιλήσουν για ξένη επέμβαση, κατηγορούσαν τον ξεσηκωμένο λαό ως «τρομοκράτη» για να δικαιολογήσουν την άγρια καταστολή και την ενεργοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ).

Εκ μέρους του ΜΑΣ, η Δ. Πορή εξέφρασε την καταδίκη από τους φοιτητές της έντασης της καταστολής, της απαγόρευσης των απεργιών και της δίωξης αγωνιστών και συνδικαλιστών.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε στην πρεσβεία το ψήφισμα των σωματείων, που απαιτούν:

-- Απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που συνέλαβε η αστυνομία και όλων των πολιτικών κρατουμένων.

-- Κατάργηση όλων των αντισυνδικαλιστικών - αντεργατικών νόμων που έθεσαν εκτός νόμου εκατοντάδες σωματεία τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια να ελεγχθεί από την κυβέρνηση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

«Η καταστολή και ο αυταρχισμός, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, η απαγόρευση των απεργιών, οι διώξεις αγωνιστών εργαζομένων και οι εξαφανίσεις συνδικαλιστών είναι η απάντηση των κυβερνήσεων για να αναχαιτίσουν τη διογκούμενη οργή και αγανάκτηση των λαών», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Επιβεβαιώνεται το όργιο καταστολής σε βάρος του λαού του Καζακστάν

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνεται πλέον και από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσαν αξιωματούχοι του Καζακστάν το όργιο καταστολής κατά των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα, με πάνω από 200 νεκρούς.

Βαφτίζοντας το αιματοκύλισμα του λαού και την ένταση του αυταρχισμού «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», η υπηρεσία Τύπου του διοικητή της πόλης Αλμάτι ανέφερε χτες ότι «συνολικά 2.601 συμμετέχοντες στις παράνομες διαδηλώσεις, στις λεηλασίες και σε άλλα εγκλήματα έχουν τεθεί υπό κράτηση από την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Συνολικά κατασχέθηκαν 127 πυροβόλα όπλα και 4.077 πυρομαχικά». Να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες έφτασαν τις 10.000.

Τα πτώματα 225 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Καζακστάν την περασμένη βδομάδα, ανάμεσά τους και 19 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες και η «εκκαθάριση» στελεχών από κρατικά αξιώματα και καίριες θέσεις επιχειρηματικών ομίλων, με τον Καζάκο Πρόεδρο Κ. Γ. Τοκάεφ να κατηγορεί τον πρώην Πρόεδρο επί πολλά χρόνια, Ν. Ναζαρμπάγεφ, ότι ευνόησε μια «κάστα ελίτ» στη χώρα.

Ενας από τους γαμπρούς του πρώην Προέδρου, ο Τ. Κουλιμπάγεφ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία της σημαντικότερης ένωσης επιχειρηματιών της χώρας, της Εθνικής Ενωσης Επιχειρηματιών. Ο Κουλιμπάγεφ και η κόρη του Ναζαρμπάγεφ ελέγχουν τη μεγάλη τράπεζα Halyk και έχουν σημαντική θέση στον τομέα κλειδί του πετρελαίου.

Παράλληλα, χτες αποπέμφθηκε ο Σ. Αμπίς, ανιψιός του Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, την οποία ο Τοκάεφ κατηγόρησε για σοβαρές «παραλείψεις» κατά το ξέσπασμα και τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής, Κ. Μασίμοφ, έχει συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας.

Το Σάββατο άλλοι δύο γαμπροί του Ναζαρμπάγεφ απομακρύνθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια δύο μεγάλων ενεργειακών εταιρειών: Ο Ντ. Ντοσάνοφ αποχώρησε από την προεδρία της Κρατικής Εταιρείας Μεταφοράς Πετρελαίου «KazTransOil» και ο Κ. Σαριμπάγεφ από αυτή της εταιρείας φυσικού αερίου «QazaqGaz».

Ο Τοκάεφ είχε κατηγορήσει πολλές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και την «QazaqGaz», ότι ευθύνονται για τις ταραχές στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ