Τρίτη 18 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανησυχία από έκρηξη ηφαιστείου στις νήσους Τόγκα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον Νότιο Ειρηνικό μετά από έκρηξη στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα - Χούνγκα Χαπάι, στις νήσους Τόνγκα.

Το αρχιπέλαγος αυτό, με πληθυσμό περίπου 105.000 κατοίκων, βρίσκεται στα ανατολικά της Αυστραλίας.

Προς το παρόν έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον μία έκρηξη, που έγινε λίγο μετά τις 6 π.μ. ώρα Ελλάδας το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας καταρχάς ένα τσουνάμι ύψους 1,2 μέτρων σε Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν και σε μια σειρά άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιαπωνία μέχρι και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στο Περού, πάνω από 20 λιμάνια έκλεισαν προληπτικά, ενώ αναφέρθηκε ο πνιγμός δύο ατόμων στην περιοχή Λαμπαγέκουε, όπου οι αρχές έκαναν λόγο για «ασυνήθιστα κύματα».

Στην Ιαπωνία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς παράκτιες περιοχές επλήγησαν από κύματα ψηλότερα του ενός μέτρου.

Την ανησυχία για τις επιπτώσεις της έκρηξης μεγάλωνε και το γεγονός ότι από την Κυριακή μέχρι αργά χτες οι νήσοι Τόνγκα έμεναν αποκομμένες και δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου. Αργά χθες έγινε γνωστό ότι μια 50χρονη Βρετανίδα που κατοικούσε στα νησιά, παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από το τσουνάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ