ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους οι ΗΠΑ

Νέες απειλές για σκληρές κυρώσεις και σε ανταγωνιστές που επενδύουν στο Ιράν, οι οποίοι αντιδρούν

Copyright 2018 The Associated

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να εντείνει τις κυρώσεις εντάσσεται στην ευρύτερη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και αναδεικνύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα και σε συμμάχους. Η απόφαση, την οποία επικροτούν ανταγωνιστές του Ιράν, όπως το Ισραήλ και οι πετρελαιομοναρχίες του Περσικού Κόλπου, δεν στρέφεται μόνο κατά της γεωπολιτικής ισχύος του, αλλά θίγει τα συμφέροντα δυνάμεων των ΕΕ, Ρωσίας κ.ά. αφού ισχυροί μονοπωλιακοί τους όμιλοι μετά τη Συμφωνία του 2015 υπέγραψαν με το Ιράν μπίζνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε νευραλγικούς τομείς της βαριάς βιομηχανίας, της Ενέργειας, της μεταποίησης. Αυτές οι μπίζνες διακυβεύονται καθώς οι ΗΠΑ επαναφέρουν άμεσα «και πλήρως» σε εφαρμογή σκληρές κυρώσεις σε βάρος όχι μόνο του Ιράν αλλά και αυτών των χωρών (συμμάχων, εταίρων κ.ά.) που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις οικονομικές και άλλες δραστηριότητές τους στο Ιράν.

Νέα (ισραηλινή;) επίθεση στη Συρία

Είναι ενδεικτικό ότι η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία αιτιολογήθηκε υιοθετώντας όλες τις αιτιάσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενισχύοντας έτσι και την ισραηλινή επιθετικότητα.

Βομβαρδιστικά, πιθανώς ισραηλινά, χτύπησαν αργά το βράδυ της Τρίτης (ξανά μετά από 10 μέρες...) βάση του συριακού στρατού νοτίως της Δαμασκού, όπου βρίσκονταν και Ιρανοί στρατιωτικοί. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, εκ των οποίων οι 8 (κατά πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») ήταν Ιρανοί στρατιωτικοί και οι υπόλοιποι σιίτες ένοπλοι, πιθανώς μέλη της «Χεζμπολάχ»...

Δεν είναι άσχετη αυτή η (πιθανώς ισραηλινή) επίθεση και με την επικείμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στις 14 Μάη.

Το Ισραήλ επιστράτευσε εφέδρους, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό το στρατό, άνοιξε τα καταφύγια στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα Κατεχόμενα του Γκολάν, διαμηνύοντας πως είναι «ετοιμοπόλεμο». Παράλληλα, ο Νετανιάχου μετέβη στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ζητώντας συνέχιση της συνεργασίας του ισραηλινού στρατού με τον ρωσικό στη Συρία. Φεύγοντας από τη Μόσχα εκτίμησε ότι η Ρωσία «είναι απίθανο» να προσπαθήσει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία...

Αντιδράσεις συμμάχων...

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε απροκάλυπτα πως θα ανακληθούν οι άδειες που δόθηκαν σε μονοπώλια αεροναυπηγικής, όπως η (αμερικανική) «Boeing» και η (ευρωπαϊκή) «Airbus», που έχουν κλείσει συμφωνίες δισεκατομμυρίων στο Ιράν για την πώληση πολλών δεκάδων αεροσκαφών σε αεροπορικές εταιρείες! Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, «συμβούλεψε» τα γερμανικά μονοπώλια να σταματήσουν τις μπίζνες στο Ιράν απειλώντας με κυρώσεις. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν και άλλες αντιδράσεις...

Η «Ζίμενς» ανακοίνωσε ότι «θα συμμορφωθεί» με τυχόν νέες κυρώσεις αλλά θέλει χρόνο για να εκτιμήσει τις επιπτώσεις. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων (ΒDI) απέρριψε τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις σε χώρες που κάνουν μπίζνες στο Ιράν καλώντας την ΕΕ «να βρει λύση για να προστατεύσει» τα συμφέροντά τους «από τις παράνομες και μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις».

Χτες βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να επιβάλει νέες κυρώσεις σε μια σειρά ξένων φυσικών και νομικών προσώπων, με το επιχείρημα ότι «παρέβησαν» την αμερικανική νομοθεσία που αφορά τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Καταχώρισε δε τη σχετική του ανακοίνωση στο ομοσπονδιακό μητρώο των ΗΠΑ. Στη διευρυμένη «μαύρη λίστα» βρίσκονται ρωσικές, ιρανικές, βορειοκορεατικές και κινεζικές εταιρείες καθώς και οργανισμοί από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

«Κοινή γραμμή» σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι

Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μετά την απόφαση Τραμπ οι ηγέτες Βρετανίας, Τερέζα Μέι, Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας αφενός το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι οι δομές της Συμφωνίας «θα παραμείνουν άθικτες» και θα αποφύγουν δράση που θα εμποδίσει την εφαρμογή της από άλλες χώρες.

Χτες το μεσημέρι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διαπίστωσε ότι πλέον «η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένη ευθύνη» για την εξασφάλιση τάχα της «ειρήνης και της αναζήτησης πολιτικών λύσεων» σε συγκρούσεις. Εξέφρασε «λύπη» και «ανησυχία» για την αποχώρηση των ΗΠΑ διαβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία θα παραμείνει στη Συμφωνία κάνοντας «ό,τι είναι δυνατόν ώστε το Ιράν να εκπληρώσει τις ευθύνες του» στο μέλλον και να γίνουν συνομιλίες για μία ευρύτερη Συμφωνία «που θα ξεπεράσει» την αρχική.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να κάνουν τον χωροφύλακα της παγκόσμιας οικονομίας», παρατηρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ θα έχει συνέπειες για γαλλικά μονοπώλια, όπως οι εταιρείες «Total», «Sanofi», «Renault», «Peugeot», καθώς δίνει στις ξένες επιχειρήσεις «πολύ μικρές διορίες, της τάξης των τριών και έξι μηνών» για να αποσυρθούν από το Ιράν. «Πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής: Οτι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις», είπε.

Το ενδεχόμενο η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα ή και ανήκεστη βλάβη στις διατλαντικές σχέσεις υπαινίχθηκε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που επισήμανε: «Οι ΗΠΑ υπό διακυβέρνηση Τραμπ γυρίζουν την πλάτη σε πολυμερείς σχέσεις και στη φιλική συνεργασία με άλλα μέρη του κόσμου με αγριότητα που μας εκπλήσσει». Εκτίμησε ότι εναπόκειται στην ΕΕ «να πάρει τον μανδύα των ΗΠΑ» και να τις αντικαταστήσει καθώς «οι ΗΠΑ, ως διεθνής παράγοντας, έχουν χάσει σθένος και, ως εκ τούτου μακροπρόθεσμα, επιρροή»!

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη Συμφωνία παρά την απόφαση των ΗΠΑ. «Η Συμφωνία δουλεύει», είπε χτες, καλώντας την Ουάσιγκτον να μην αναλάβει καμία δράση που θα εμποδίσει άλλες χώρες να κάνουν τη Συμφωνία να αποδώσει καρπούς.

Αντιδράσεις σε Μόσχα, Πεκίνο, Αγκυρα, Τεχεράνη

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Γκονγκ Σιαοσένγκ, κάλεσε όλες τις πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου επειδή αυτός είναι καλύτερος από τη σύγκρουση.

«Ατυχές βήμα» χαρακτήρισε το τουρκικό ΥΠΕΞ την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή Συμφωνία του 2015, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πάντα «κατέβαλλε εντατικές προσπάθειες για τη διπλωματική διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Η Συμφωνία «θα έπρεπε να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς διακοπή», συνέχισε το ΥΠΕΞ. Ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, ξεκαθάρισε ότι «στο εξής θα κάνουμε εμπόριο με το Ιράν μέσα στο πιθανό πλαίσιο μέχρι τέλους. Δε θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν γι' αυτό».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της διεθνούς Συμφωνίας με το Ιράν, εκφράζοντας «αγανάκτηση» για την... «αποσταθεροποιητική πολιτική» της Τεχεράνης.

Στην Τεχεράνη ο Πρόεδρος Ροχανί άφησε περιθώρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη Συμφωνία εφόσον δώσουν ισχυρές εγγυήσεις οι άλλες χώρες που την υπέγραψαν (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία). Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ, μετά τη συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, κάλεσε την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να ανακοινώσει τις προθέσεις της, εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «η Ευρώπη έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες».

Ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, προέβλεψε ότι παρά τις αντιδράσεις η ΕΕ θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ. «Η τύχη της Συμφωνίας είναι σαφής», είπε.

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Αλί Λαριτζανί, σχολίασε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «δεν έχει τη διανοητική ικανότητα να χειρίζεται τα θέματα» και καταλαβαίνει «μόνο τη γλώσσα της ισχύος», ενώ εντός της αίθουσας συνεδριάσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου μερικοί βουλευτές έκαψαν συμβολικά μία αμερικανική σημαία.


Με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ της Κύπρου Μαρίνο Σιζόπουλο. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γρηγόρης Κουνναμάς, μέλος της ΚΕ της ΕΔΕΚ, και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην Ελλάδα και την Κύπρο, η πορεία του Κυπριακού.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απαιτήσουμε τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που συνδυάζεται με ένταση των απειλών και νέες απαράδεκτες κυρώσεις κατά του ιρανικού λαού, στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η μεθοδευμένη αυτή κίνηση των ΗΠΑ πραγματοποιείται λίγο πριν τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, λίγο μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας - με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - κατά της Συρίας και ενώ εκδηλώνονται πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε συριακό έδαφος και διαδοχικές απειλές κατά του Ιράν.

Η τακτική της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ - που βάζουν τους δικούς τους όρους απέναντι στο Ιράν - και η σχετική διαφοροποίηση από την αμερικανική στάση καθορίζονται από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην περιοχή και δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προώθηση των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και η ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, είναι επικίνδυνος και εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό "παρών" στις εξελίξεις, να κλιμακώσουν την πάλη τους κατά των πολέμων και επεμβάσεων, να απαιτήσουν μαζικά τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ