ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαδοχικές «εκταμιεύσεις» αντιλαϊκών μέτρων και... υποδόσεων

Θετική εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, πάνω στη βάση του αντιλαϊκού μπαράζ που ψηφίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή

Στην ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης των επενδύσεών του εστίασε ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Brussels Economic Forum»
Στην ανάγκη του κεφαλαίου για μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης των επενδύσεών του εστίασε ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο «Brussels Economic Forum»
Στην αναμενόμενη απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος προχώρησε χτες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι.

Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση του συμπληρωματικού μνημονίου με την πλευρά της ΕΕ, η «έκθεση συμμόρφωσης» και μια σειρά από συνοδευτικά έγγραφα, για την επικύρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της υποδόσης, θα κατατεθούν προς κύρωση στα κοινοβούλια 5 κρατών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια στο Γιούρογκρουπ και στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που συνεδριάζουν στις 16/6.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα, δηλαδή η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη της διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ, μετατίθενται για το Σεπτέμβρη, αλλά «αναβαθμίζονται» σε ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ενδεχόμενου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

«Μείγματα», «μεταρρυθμίσεις» και «κίνδυνοι»

Στην ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για μια δεύτερη γενιά μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε πάνελ με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του «Brussels Economic Forum».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», ισχυρίστηκε, «σπάει το φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων που προκαλούν ύφεση και με τη σειρά της η ύφεση φέρνει δημοσιονομικά μέτρα». Πρόσθεσε πως η σειρά των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν σωστή και πως «η Ελλάδα κλήθηκε να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ γρήγορα», σε βάρος της απασχόλησης και της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Τσακαλώτος εστίασε στη ζωτική ανάγκη του κεφαλαίου για τόνωση των επενδύσεων, επισημαίνοντας πως τα χαμηλά ή και μηδενικά επιτόκια δανεισμού (της ΕΚΤ), από τα οποία ευνοούνται κάποιες χώρες, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν τις επενδύσεις. Πρότεινε, επίσης, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των ενισχυμένων μέτρων της δημοσιονομικής εποπτείας.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε πως για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι μεταρρυθμίσεις πλέον σημαίνουν «τιμωρία» και όχι «πρόοδο», λέγοντας ότι αυτό «πρέπει να αλλάξει». Σχετικά με την πορεία της «αξιολόγησης» του μνημονίου στην Ελλάδα, δήλωσε βέβαιος ότι «η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα».

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μια σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε.

«Ζεσταίνονται» οι πλειστηριασμοί

Στο μεταξύ, από την 1η Ιούνη ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων με βάση την εμπορική αξία, όπως προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψήφισε πέρσι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με το ΠΔ, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δόθηκε μια πρώτη διευκόλυνση στις τράπεζες για τη διενέργεια πλειστηριασμών με βάση την εμπορική τιμή, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αντί της κατά πολύ υψηλότερης αντικειμενικής τιμής όπως ίσχυε.


ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση για να «ανασάνει» το κεφάλαιο

Την άμεση εμπροσθοβαρή κλιμάκωση του συνόλου των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων για την επόμενη τριετία αξιώνει η πλευρά του ΣΕΒ.

«Η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά, που ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία», τονίζεται στο «εβδομαδιαίο δελτίο» των βιομηχάνων, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση (δηλαδή, την έξοδο από τη κρίση), «υπάρχουν κάποια εχέγγυα, όπως είναι η υιοθέτηση, ήδη από σήμερα, όλων των μέτρων προσαρμογής για την επόμενη τριετία».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «μόνον έτσι θα διαφυλαχθεί, κατά το δυνατόν, η κοινωνική ειρήνη και θα μπορέσει η οικονομία να βρει το δρόμο της, ιδίως εάν αντισταθμισθούν με επιτυχία οι υφεσιακές επιπτώσεις της ακραίας υπερφορολόγησης και δοθεί ένας ορίζοντας σταδιακής μείωσης των φόρων, μόλις βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κρίσης, χωρίς καν να έχει τελειώσει η τρέχουσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι καλούν τα λαϊκά στρώματα να σηκώσουν την ξένη σημαία της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

«Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερη μοίρα και πρέπει όλοι μαζί, πολιτικοί και πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέματα κι αυταπάτες», επισημαίνει ο ΣΕΒ, καλώντας τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής κρίσης να συστρατευθούν με το κεφάλαιο και τους κάθε είδους διαχειριστές των υποθέσεών του σε πολιτικό επίπεδο.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις αβεβαιότητες και τα ζόρια του κεφαλαίου στην προοπτική της ανάκαμψης, προϋπόθεση της οποίας είναι η σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση και μάλιστα με την άμεση ψήφιση και εφαρμογή του συνόλου των μέτρων (μέχρι και το 2018) που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο.

Η άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, σύμφωνα με το ΣΕΒ, θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, απέναντι στους δανειστές του ελληνικού κράτους. Αναφέρει επίσης: «Είναι σαφές ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και δανειστών μας, με δεδομένη την μεταχείριση που μας επιφυλάχθηκε όσον αφορά στην εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, πριν εκταμιευθεί η δόση. Δυστυχώς οι προτάσεις ελάφρυνσης του χρέους δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της χώρας μας, ώστε να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια, αφού οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν την οριστική λύση για το 2018, δηλαδή μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας».

Επιπλέον, οι βιομήχανοι εστιάζουν σε «απαξιωτικές εκφράσεις που περιέχονται στη δήλωση του Eurogroup της 24-25/5/2016», ενώ αναφέρουν ότι «(...) και η δημιουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας μόνο θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως και η άποψη του ΔΝΤ «δεν είναι καλύτερη από εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων μας», καθώς στην πρόσφατη άσκηση βιωσιμότητας «δεν προβλέπεται πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με τους ρυθμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστικές οι αξιώσεις που προβάλλουν και οι εγχώριοι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελ. Κούρταλης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και αναφερόμενος στα ειδικότερα αιτήματα των βιομηχάνων του κλάδου, μεταξύ άλλων, αξίωσε και τα παρακάτω:

-- Εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 που είναι πλέον αναχρονιστικός στις σημερινές οικονομικές εθνικές και διεθνείς συνθήκες, θεωρώντας υπερβολικά τα προνόμια και προκλητική την προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων...

-- Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και εναρμόνισή τους με τα επίπεδα βασικών ανταγωνιστριών του κλάδου.

-- Συμμετοχή και της κλωστοϋφαντουργίας στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, με τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται για ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης.

-- Ο αναπτυξιακός νόμος δεν θα πρέπει να περιοριστεί στη χορήγηση φορολογικών και άλλων παρεμφερών κινήτρων, αλλά να προβλέπει και χρηματοδοτικές επιδοτήσεις οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου και την ποιοτική βελτίωση της παραγωγής του.

-- Διευθέτηση, με ευνοϊκούς όρους, των «προβληματικών» δανείων των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, προκειμένου με την επαναλειτουργία ενός σημαντικού αριθμού εργοστασίων, και η παραγωγή του κλάδου να αυξηθεί και τα μη εξυπηρετούμενα σήμερα τραπεζικά δάνεια, σταδιακά, να αποκλιμακωθούν.

-- Μείωση του ενεργειακού κόστους, που σήμερα υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο κόστος των κύριων ανταγωνιστών. Οπως τονίζουν, για έναν κλάδο που το κόστος Ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της τιμής του τελικού προϊόντος, το θέμα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ