ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο κόκκινος δρόμος και τα κόκκινα παπούτσια

Οταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε εδώ και χρόνια με σφοδρότητα κι αδρό πολιτικό λόγο πως μετά το μάντρωμα του λαού στη στρούγκα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έρχεται και η ...σφαγή, ουκ ολίγοι πολιτικοί - ταξικοί αντίπαλοι, αλλά και «αναποφάσιστοι» απαντούσαν με το επικοινωνιακό επιχείρημα, καθόλου πολιτικό ωστόσο, ότι «δεν μπορείτε να τα ισοπεδώνετε όλα και να μην αναγνωρίζετε την ορατή πρόοδο».

Τώρα που το Κόμμα, με τη σφαγή αρχινισμένη, καλεί σε Συμμαχία Κατεύθυνσης κάθε εργαζόμενο που: Δε σάπισε στην αλλοτρίωση ο νους του. Δεν παρέλυσε κάθε ανακλαστικό του από το φόβο. Δεν αποκτηνώθηκε στο βόλεμα μιας περιστασιακής ασυνείδητης αστικοποίησης, για να πεταχτεί στην υπο-προλεταριακή τάξη των νεόπτωχων καθημερινά εκβιαζόμενων. Τώρα που κάθε σύντροφος, συναγωνιστής και συνοδοιπόρος έχει μπροστά του ένα δρόμο κόκκινο ορθάνοιχτο, για να μη συνεχίσει να βαδίζει κουρασμένος ή απογοητευμένος στο μακρινό ή και μοναχικό πεζοδρόμιο, όταν η σάλπιγγα της λαϊκής αγωνίας καλεί. Τώρα είναι, σύντροφοι, που γέμισε η ...αγορά από κόκκινα παπούτσια.

Οι Σειρήνες του καιρού είναι πιο ύπουλες και πιο επιστημονικές απ' ό,τι στα ψυχροπολεμικά πρόσφατα χρόνια. Είναι πιο εκλεπτυσμένες οι πόρνες κι εκπαιδευμένοι οι προαγωγοί που ξαναγράφουν την ιστορία ρίχνοντας το ανάθεμα στα σύγχρονα, τα σημερινά, θύματα. Ξεφυτρώνουν κάθε μέρα «αριστεροί» που φόρεσαν κόκκινα παπούτσια και καμώνονται πως κοιτάνε στην ίδια κατεύθυνση, πως βαδίζουν στον κόκκινο δρόμο. Πατάνε την άσφαλτο της αντίδρασης και το χωματόδρομο με τα λασπωμένα σοκάκια της νομιμοφανούς βίας και του αυταρχισμού και καλούν τις μάζες να κοιτάνε τα κόκκινα παπούτσια τους. Για να μη δούνε τον εχθρό κατάματα, όπως πρέπει σε αγωνιστές στη μάχη. Σηκώνουν αχό, αγωνιούν για τις ανάγκες, δήθεν, μιας νέας αριστεράς, που επιθυμεί όμως να διαχειριστεί τα περισσεύματα της καπιταλιστικής κρίσης, λειτουργώντας ως σωσίβιο της άρχουσας τάξης, σαν μια ιδεολογική τσόντα στο δικομματισμό.

Σύντροφοι, η Συμμαχία, το πολυσυζητημένο και πολυσυκοφαντημένο Μέτωπο, που παλεύει να σχηματίσει το ΚΚΕ με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων, αρνητικό για τα λαϊκά στρώματα, που όμως διευρύνονται αριθμητικά και διογκώνονται συνειδησιακά, δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα. Δεν είναι υποκατάστατο πολιτικής. Είναι πολιτική προοδευτική πρόταση λαϊκής εξουσίας. Είναι η απάντηση του φωτεινού κι αισιόδοξου κόκκινου δρόμου στα κάθε λογής κόκκινα παπούτσια, που περπατάνε σε απατηλούς δρόμους οπορτουνιστικών συμμαχιών με το διάολο και τη μεταφυσική αλαζονική πεποίθηση πως θα τον... αγιάσουν.

Η Συμμαχία Κατεύθυνσης δεν απαιτεί να «βαφτιστεί», και δη τελετουργικά, κάθε σύμμαχος κομμουνιστής. Αλλά δεν είναι και πρόσκληση στον καθένα που με υποκειμενικά κριτήρια θέλει να περπατήσει μαζί μας χωρίς να ξέρει πού πάει ο δρόμος. Πολύ χειρότερα, να μη θέλει να ξέρει ότι η κατεύθυνση είναι αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή, είναι ταξικά προσδιορισμένη, δεν εξομοιώνει το θύτη με το θύμα, δεν παίρνει προμήθεια από τη διαχείριση της φτώχειας και δε δέχεται ως αναγκαστικό δημιουργικό κακό το μεγάλο κεφάλαιο, φτάνει να γίνεται χορηγός ενός αριστερισμού πολύ χρήσιμου στη νεοταξίτικη παγκοσμιοποίηση.

Τα κόκκινα παπούτσια συμμαχούν εύκολα με κεντροαριστερές και κεντροδεξιές πολιτικές παρέες, γιατί έχουν στόχο, όχι κατεύθυνση. Στόχο να πουλήσουν ακριβά το τομάρι ή και τη λεοντή της ιστορίας τους, τα παράσημα, χωρίς σύνταξη, του αντιστασιακού προγόνου τους, τις σπουδές και τις υποτροφίες τους, στους προθαλάμους της τωρινής εξουσίας. Δεν περπατάνε σε σχηματισμό μάχης με το λαό, αλλά πετάνε λίγο πάνω του, λίγο πιο... ρεαλιστικά και γρήγορα από τους ρυθμούς, τις ανάγκες και τη συλλογική εμπειρία της μάζας, για να κουρσέψουν τη συναίνεσή της και να αλλοιώσουν τη θέλησή της να καθορίζει την κατεύθυνσή της.

Η Συμμαχία Κατεύθυνσης, την ώρα της σφαγής των λαϊκών κατακτήσεων και της εκτέλεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι δρόμος, δεν είναι παπούτσια. Είναι Συμμαχία βάσης. Χωράνε ξυπόλυτοι και ποδεμένοι, με συνείδηση ότι δεν κάνει το παπούτσι το βήμα, αλλά ο βαδιστής τη βοή του ανθρώπινου ποταμού, που μεγαλώνει μόνον όταν ο καθένας κι ο διπλανός του κι όλοι μαζί κοιτάνε στην ίδια κατεύθυνση. Μόνο τότε δε χάνεται ο βηματισμός κι ο σοσιαλισμός κι ο πόλεμος για την ειρήνη. Σ' αυτή τη μάχη, που λέγεται προεκλογική βίαιη κι επικίνδυνα ρευστή περίοδος, το ΚΚΕ προσκαλεί συμμάχους κοιτώντας τους στα μάτια και ανιχνεύοντας στο βλέμμα τους τη συντροφικότητα στους αγώνες. Δεν κοιτάζει τη βιτρίνα με τα παπούτσια, γιατί αυτά τα αγοράζει εύκολα όποιος δίνει πιο πολλά από τα κλεμμένα σε παιχνίδια - συμμαχίες κορυφής κι όχι σε μάχες βάσης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνεται η κρατική τρομοκρατία

Η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ, προπαγανδίζουν το «νέο εθνικό στόχο», την «πραγματική σύγκλιση» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ). Για «σύγκλιση» μιλά και ο ΣΥΝ, προβάλλοντας μια διαφορετική πολιτική διαχείρισης, ανεδαφική, αφού η στρατηγική του, περί πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ, με κοινωνικό πρόσωπο, για την ΕΕ είναι απραγματοποίητη. Κεφάλαιο και φιλολαϊκή πολιτική δε συμβιβάζονται.

Με ποια, όμως, πραγματικότητα στην ΕΕ επιδιώκουν να «συγκλίνουμε»; Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», αποκαλύτει ότι η πολιτική για τη «σύγκλιση» θα φέρει τα χειρότερα για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, αποδεικνύοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ΕΕ, στα κράτη - μέλη της. Ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται επειγόντως άλλη ρότα, απεγκλωβισμός από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.

Σήμερα θα αναφερθούμε στα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, τα οποία περιστέλλονται με την πολιτική της λεγόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και στην αντιδραστικότητα της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται σε βάρος ακόμα και πολιτικών φορέων και ιδεολογιών. Χρησιμοποιώντας ακόμη και στοιχεία της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ κατά το 2002.

Από την εισαγωγή ακόμα της Εκθεσης δεν αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες:«Η κατάσταση στα 15 κράτη - μέλη είναι από πολλές απόψεις ανησυχητική, ενώ σημειώθηκε ακόμη και κάποια οπισθοδρόμηση σε ορισμένους τομείς».

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ (όπως εκπροσωπούνται και στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συνέταξε την Εκθεση για λογαριασμό του ΕΚ) επιδίδονται σε συχνές αναφορές για: Παρακολουθήσεις και αναίτιες συλλήψεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και με βάση τους «τρομονόμους» που ψηφίστηκαν στα κράτη - μέλη. Συνεργασία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ και προώθηση του ηλεκτρονικού φακελώματος. Βασανιστήρια και θάνατοι από ξυλοδαρμούς που υπέστησαν κρατούμενοι. Αστυνομική βία και σωφρονιστήρια - κολαστήρια. Χιλιάδες εργατικά ατυχήματα. Παιδική εκμετάλλευση. Χαμηλοί μισθοί. Ψυχολογική κατάρρευση όσων χιλιάδων απολύονται, λόγω των διαβόητων «αναδιαρθρώσεων». Μακροχρόνια παραμονή τους στην ανεργία. Η κατώτερη θέση της γυναίκας. Πετσόκομμα των παροχών Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης. Ηλικιωμένοι που πρέπει να εργάζονται ακόμα και στα στερνά τους. Ρατσισμός και ξενοφοβία.

Σημειώστε ότι οι συντάκτες της Εκθεσης κυρίως αναλώνονται σε κροκοδείλια δάκρυα ψευτοδημοκρατικής ευαισθησίας, παραβλέποντας σημαντικές «σκοτεινές» πρακτικές και αποφάσεις.

Κράτηση χωρίς αποδείξεις

Το ΕΚ, αναφερόμενο στην καταπολέμηση της λεγόμενης διεθνούς τρομοκρατίας, σημειώνει ότι οι νομοθεσίες, που θεσπίζονται σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός κλίματος αυξανόμενης νομικής ανασφάλειας. «Αυτό αποδεικνύεται ειδικότερα από το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μετά την ψήφιση του νόμου "Antiterrorism, Crime and Security Act" του 2001, επιτρέπεται η κράτηση χωρίς αποδείξεις και χωρίς δίκη. Ο νόμος αυτός ...φαίνεται, εξάλλου, να εφαρμόζεται με τρόπο καταχρηστικό, αφού από 604 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν βάσει αυτού από τις 11/9/2001 μόνον τρεις είχαν ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών σχετικών με την τρομοκρατία».

Επεξηγεί ότι η νέα βρετανική νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας, απονέμει στον υπουργό Εσωτερικών διευρυμένες εξουσίες σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών υπηκόων που θεωρούνται ύποπτοι ως τρομοκράτες, κατά παρέκκλιση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (η Βρετανία έκανε αίτηση παρέκκλισης της Σύμβασης για περιπτώσεις πολέμου ή «δημοσίου κινδύνου»).

Αλλά και στην Ιρλανδία «μετά την έγκριση του νόμου "Criminal justice (Terrorist Offences) Bill" του 2002, τα όρια μεταξύ της δημόσιας τάξης και των τρομοκρατικών αδικημάτων καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς κάθε αδίκημα που διαπράττεται με πρόθεση "να ασκηθούν μη προσήκουσες πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να πράξει ή να μην πράξει κάτι" εξομοιώνεται πλέον με τρομοκρατική πράξη. Σύμφωνα με τη "Διεθνή Ομοσπονδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα" πρόκειται για ποινικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων».

Γενικά, το ΕΚ διαπιστώνει «επέκταση των εξουσιών των υπηρεσιών καταστολής»: «Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Αστυνομία εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιεί τεχνικές των υπηρεσιών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, όπως η χρήση μυστικών πρακτόρων ή η παρακολούθηση των επικοινωνιών. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην Αυστρία, στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Στο Βέλγιο, ο νόμος του Ιανουαρίου 2003 νομιμοποιεί τις μεθόδους αυτές, οι οποίες ενέχουν ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους παραβίασης της προσωπικής ζωής ή των δικαιωμάτων υπεράσπισης. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι η χρήση των μεθόδων αυτών είναι προληπτική, δηλαδή εφαρμόζεται προτού διαπιστωθεί ουσιαστικό αδίκημα».

Το ΕΚ καταγράφει ως πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας που πάρθηκαν στην ΕΕ και τα ακόλουθα: Σύσταση ειδικών αρχών ειδικευμένων στη δίωξη τρομοκρατικών αδικημάτων. Λήψη ειδικών μέτρων που περιορίζουν τα δικαιώματα υπεράσπισης. Δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας εκτός των νόμιμων ωρών. Ερευνα των αυτοκινήτων. Ερευνες αποσκευών στη Γαλλία (νόμος για την «εσωτερική ασφάλεια»). Επιμήκυνση της διάρκειας της μέγιστης προθεσμίας για τη διεξαγωγή προκαταρκτικών ερευνών στην Ιταλία. Περιορισμός της ελευθερίας επιλογής δικηγόρου στην Ισπανία και την Ελλάδα.

«Οι κίνδυνοι της συνεργασίας με τις ΗΠΑ»

Στο κεφάλαιο της έκθεσης με τον προαναφερόμενο τίτλο, το ΕΚ σημειώνει ότι «η αναγκαιότητα καταπολέμησης της τρομοκρατίας έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη διεθνή συνεργασία. Ωστόσο, η συνεργασία με κράτη που εφαρμόζουν διαφορετικά και λιγότερο υψηλά πρότυπα από αυτά που ισχύουν στην ΕΕ είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (εκτός της θανατικής ποινής, ο κίνδυνος βασανιστηρίων, η ανυπαρξία δίκαιης δίκης, η μη τήρηση του δικαιώματος ασύλου). Χαρακτηριστικά παραδείγματα των κινδύνων αυτών συνιστούν η δικαστική συνεργασία με τις ΗΠΑ και το αίτημα διαβίβασης προσωπικού χαρακτήρα».

Χαρακτηρίζει ως το «κυριότερο εμπόδιο» στη «συνεργασία» με τις ΗΠΑ τη διατήρηση εκεί της θανατικής ποινής. «Από την άποψη αυτή πρόβλημα δημιουργεί η κατάσταση των Ευρωπαίων κρατουμένων που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν και κρατούνται επί του παρόντος στη βάση του Γκουαντανάμο. Το θέμα αφορά έξι κράτη - μέλη, καθώς περίπου δεκαπέντε μαχητές του καθεστώτος των Ταλιμπάν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής». Το ΕΚ και οι ενστάσεις που εξέφρασε ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Με την «τρομοσυμφωνία» ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ που υπογράφτηκε τον Ιούνη στην Ουάσιγκτον μεταξύ Μπους, Πρόντι και Σημίτη (ως προεδρεύων της ΕΕ) δίνεται στις Αρχές η δυνατότητα να παραδίδουν υπόπτους στις ΗΠΑ, ακόμα και αν πρόκειται να εκτελεστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ