Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο κόκκινος δρόμος και τα κόκκινα παπούτσια

Οταν το ΚΚΕ προειδοποιούσε εδώ και χρόνια με σφοδρότητα κι αδρό πολιτικό λόγο πως μετά το μάντρωμα του λαού στη στρούγκα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έρχεται και η ...σφαγή, ουκ ολίγοι πολιτικοί - ταξικοί αντίπαλοι, αλλά και «αναποφάσιστοι» απαντούσαν με το επικοινωνιακό επιχείρημα, καθόλου πολιτικό ωστόσο, ότι «δεν μπορείτε να τα ισοπεδώνετε όλα και να μην αναγνωρίζετε την ορατή πρόοδο».

Τώρα που το Κόμμα, με τη σφαγή αρχινισμένη, καλεί σε Συμμαχία Κατεύθυνσης κάθε εργαζόμενο που: Δε σάπισε στην αλλοτρίωση ο νους του. Δεν παρέλυσε κάθε ανακλαστικό του από το φόβο. Δεν αποκτηνώθηκε στο βόλεμα μιας περιστασιακής ασυνείδητης αστικοποίησης, για να πεταχτεί στην υπο-προλεταριακή τάξη των νεόπτωχων καθημερινά εκβιαζόμενων. Τώρα που κάθε σύντροφος, συναγωνιστής και συνοδοιπόρος έχει μπροστά του ένα δρόμο κόκκινο ορθάνοιχτο, για να μη συνεχίσει να βαδίζει κουρασμένος ή απογοητευμένος στο μακρινό ή και μοναχικό πεζοδρόμιο, όταν η σάλπιγγα της λαϊκής αγωνίας καλεί. Τώρα είναι, σύντροφοι, που γέμισε η ...αγορά από κόκκινα παπούτσια.

Οι Σειρήνες του καιρού είναι πιο ύπουλες και πιο επιστημονικές απ' ό,τι στα ψυχροπολεμικά πρόσφατα χρόνια. Είναι πιο εκλεπτυσμένες οι πόρνες κι εκπαιδευμένοι οι προαγωγοί που ξαναγράφουν την ιστορία ρίχνοντας το ανάθεμα στα σύγχρονα, τα σημερινά, θύματα. Ξεφυτρώνουν κάθε μέρα «αριστεροί» που φόρεσαν κόκκινα παπούτσια και καμώνονται πως κοιτάνε στην ίδια κατεύθυνση, πως βαδίζουν στον κόκκινο δρόμο. Πατάνε την άσφαλτο της αντίδρασης και το χωματόδρομο με τα λασπωμένα σοκάκια της νομιμοφανούς βίας και του αυταρχισμού και καλούν τις μάζες να κοιτάνε τα κόκκινα παπούτσια τους. Για να μη δούνε τον εχθρό κατάματα, όπως πρέπει σε αγωνιστές στη μάχη. Σηκώνουν αχό, αγωνιούν για τις ανάγκες, δήθεν, μιας νέας αριστεράς, που επιθυμεί όμως να διαχειριστεί τα περισσεύματα της καπιταλιστικής κρίσης, λειτουργώντας ως σωσίβιο της άρχουσας τάξης, σαν μια ιδεολογική τσόντα στο δικομματισμό.

Σύντροφοι, η Συμμαχία, το πολυσυζητημένο και πολυσυκοφαντημένο Μέτωπο, που παλεύει να σχηματίσει το ΚΚΕ με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων, αρνητικό για τα λαϊκά στρώματα, που όμως διευρύνονται αριθμητικά και διογκώνονται συνειδησιακά, δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα. Δεν είναι υποκατάστατο πολιτικής. Είναι πολιτική προοδευτική πρόταση λαϊκής εξουσίας. Είναι η απάντηση του φωτεινού κι αισιόδοξου κόκκινου δρόμου στα κάθε λογής κόκκινα παπούτσια, που περπατάνε σε απατηλούς δρόμους οπορτουνιστικών συμμαχιών με το διάολο και τη μεταφυσική αλαζονική πεποίθηση πως θα τον... αγιάσουν.

Η Συμμαχία Κατεύθυνσης δεν απαιτεί να «βαφτιστεί», και δη τελετουργικά, κάθε σύμμαχος κομμουνιστής. Αλλά δεν είναι και πρόσκληση στον καθένα που με υποκειμενικά κριτήρια θέλει να περπατήσει μαζί μας χωρίς να ξέρει πού πάει ο δρόμος. Πολύ χειρότερα, να μη θέλει να ξέρει ότι η κατεύθυνση είναι αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή, είναι ταξικά προσδιορισμένη, δεν εξομοιώνει το θύτη με το θύμα, δεν παίρνει προμήθεια από τη διαχείριση της φτώχειας και δε δέχεται ως αναγκαστικό δημιουργικό κακό το μεγάλο κεφάλαιο, φτάνει να γίνεται χορηγός ενός αριστερισμού πολύ χρήσιμου στη νεοταξίτικη παγκοσμιοποίηση.

Τα κόκκινα παπούτσια συμμαχούν εύκολα με κεντροαριστερές και κεντροδεξιές πολιτικές παρέες, γιατί έχουν στόχο, όχι κατεύθυνση. Στόχο να πουλήσουν ακριβά το τομάρι ή και τη λεοντή της ιστορίας τους, τα παράσημα, χωρίς σύνταξη, του αντιστασιακού προγόνου τους, τις σπουδές και τις υποτροφίες τους, στους προθαλάμους της τωρινής εξουσίας. Δεν περπατάνε σε σχηματισμό μάχης με το λαό, αλλά πετάνε λίγο πάνω του, λίγο πιο... ρεαλιστικά και γρήγορα από τους ρυθμούς, τις ανάγκες και τη συλλογική εμπειρία της μάζας, για να κουρσέψουν τη συναίνεσή της και να αλλοιώσουν τη θέλησή της να καθορίζει την κατεύθυνσή της.

Η Συμμαχία Κατεύθυνσης, την ώρα της σφαγής των λαϊκών κατακτήσεων και της εκτέλεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι δρόμος, δεν είναι παπούτσια. Είναι Συμμαχία βάσης. Χωράνε ξυπόλυτοι και ποδεμένοι, με συνείδηση ότι δεν κάνει το παπούτσι το βήμα, αλλά ο βαδιστής τη βοή του ανθρώπινου ποταμού, που μεγαλώνει μόνον όταν ο καθένας κι ο διπλανός του κι όλοι μαζί κοιτάνε στην ίδια κατεύθυνση. Μόνο τότε δε χάνεται ο βηματισμός κι ο σοσιαλισμός κι ο πόλεμος για την ειρήνη. Σ' αυτή τη μάχη, που λέγεται προεκλογική βίαιη κι επικίνδυνα ρευστή περίοδος, το ΚΚΕ προσκαλεί συμμάχους κοιτώντας τους στα μάτια και ανιχνεύοντας στο βλέμμα τους τη συντροφικότητα στους αγώνες. Δεν κοιτάζει τη βιτρίνα με τα παπούτσια, γιατί αυτά τα αγοράζει εύκολα όποιος δίνει πιο πολλά από τα κλεμμένα σε παιχνίδια - συμμαχίες κορυφής κι όχι σε μάχες βάσης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ