Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δάδα «Ελευθερίας» για ξεπούλημα...

Σε πρόσφατη ποιητική - πολιτιστική βραδιά που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείου Μπενάκη, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων στη μνήμη του Κώστα Καρυωτάκη, αναδείχτηκε και το ριζοσπαστικό εκείνο μέρος του έργου του ποιητή, που αυτοκτόνησε στις 22 Ιούλη του 1928, συμπιεσμένος στις μυλόπετρες της τότε συντηρητικής και υποκριτικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της μικροαστικής επαρχίας.

Αυτός, λοιπόν, ο άλλος Καρυωτάκης, εκτός από τα γνωστά του ποιήματα, που στηλίτευαν αυτήν ακριβώς την κοινωνία, άλλοτε με πικρό χιούμορ, άλλοτε στα όρια της θλίψης και του ψυχισμού, αφιέρωσε στίχους που πρέπει να ανασυρθούν σήμερα, και χτυπάνε τον πόλεμο και την απληστία του ανερχόμενου κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης.

Στα περιθώρια της οικονομίας αυτής της στήλης, ξεχωρίζουμε ορισμένους χαρακτηριστικούς του στίχους:

Ο ΜΙΧΑΛΙΟΣ

Το Μιχαλιό τον πήρανε στρατιώτη. / καμαρωτά ξεκίνησε κι ωραία / με το Μαρή και με τον Παναγιώτη / Δεν μπόρεσε να μάθει καν το «επ' ώμου». / Κι όλο εμουρμούριζε: «Κυρ Δεκανέα άσε με να γυρίσω στο χωριό μου»...

Κι ο Μιχαλιός επέθανε στρατιώτης. / Τον ξεπροβόδισαν κάτι φαντάροι, / μαζί τους ο Μαρής κι ο Παναγιώτης. / Απάνω του σκεπάστηκεν ο λάκκος, / μα του αφήσαν απέξω το ποδάρι: / Ηταν λίγο μακρύς ο φουκαράκος.

ΕΙΣ ΑΝΔΡΕΑΝ ΚΑΛΒΟΝ (Ελάχιστοι στίχοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή):

...Τις δάφνες του Σαγγάριου / η Ελευθερία φορέσασα, / γοργά από μιαν χείρα / σ' άλλην περνά και σύρεται / δούλη στρατώνος.

ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (της Αμερικής):

Λευτεριά, Λευτεριά, σχίζει, δαγκάνες / τους ουρανούς, το στέμμα σου. / Το φως σου, χωρίς να καίει, τυφλώνει το λαό σου.

Πεταλούδες χρυσές οι Αμερικάνοι, / λογαριάζουν πόσα δολάρια κάνει / σήμερα το υπεριούσιο μέταλλό σου...

* Αυτά τα τόσο «επίκαιρα» του ποιητή, 75 χρόνια από το χαμό.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ