ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κόλπο των διαφωνιών

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνει η ...αντιτροϊκανή ρητορεία από παράγοντες της συγκυβέρνησης, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους, λέει, στη λήψη νέων μέτρων, κατηγορούν τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «με αυτά που ζητούν βρίσκονται εκτός ελληνικής πραγματικότητας» και καταλήγουν ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα είναι ανάπτυξη... Πρόκειται για τις ίδιες υποκριτικές διακηρύξεις που ακούγονται κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας η τρόικα και λίγο πριν οι υπουργοί βάλουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους κάτω από τα κείμενα των μέτρων που έχουν ήδη συναποφασίσει. Οσο για την ανάπτυξη που επιδιώκουν, αυτή αφορά έτσι κι αλλιώς μόνο στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που ακριβώς για να τα εξασφαλίσουν συναποφασίζουν με την τρόικα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Μήπως δεν είναι γνωστό ότι η συγκυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της στην απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 και ότι θα πρέπει να υποβάλλει ανά τρίμηνο σχεδιαγράμματα απολύσεων στο δημόσιο τομέα; Η δεν είναι γνωστό ότι σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται ισόποσα μέτρα τόσο στο σκέλος των εσόδων (νέοι φόροι), όσο και στο σκέλος των δαπανών (περικοπές μισθών και συντάξεων); Η, ακόμα, δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από την απόφαση για τις δύο νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2013 και την πλήρη «απελευθέρωσή» τους μέσα στο καλοκαίρι;

Ποιον κοροϊδεύουν, όταν κατηγορούν την τρόικα για στενή δημοσιονομική και ...λογιστική προσέγγιση των προβλημάτων; Στο διαχρονικό έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του ελληνικού λαού είναι συνυπεύθυνοι οι πάντες, και οι διεθνείς δανειστές της χώρας (ιμπεριαλιστικά κέντρα) και η εγχώρια αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Η συγκυβέρνηση καμώνεται πως δυσανασχετεί επειδή το κλιμάκιο της τρόικας εμφανίζεται άκαμπτο σε μια σειρά διαχειριστικού χαρακτήρα θέματα, όπως το ύψος των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων κ.λπ. Και επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι «εμείς» θέλουμε να προωθήσουμε αυτά τα μέτρα, αλλά οι «κακοί» της τρόικας δε μας αφήνουν.

Πόσο υποκριτική είναι, όμως, η «αντίθεσή» τους στα διαχειριστικής φύσης θέματα αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από την τρόικα και τα μνημόνια, παράγοντες της συγκυβέρνησης ανοίγουν συνεχώς και νέα θέματα. Ο μεν διοικητής του ΙΚΑ επανέφερε το θέμα της χορήγησης «εθνικής σύνταξης» 250 - 300 ευρώ, παράλληλα με την επέκταση της λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία θα χορηγούν συντάξεις ανάλογα με το ύψος των εισφορών (ιδιωτικοποίηση ασφαλιστικού συστήματος). Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας (της ΔΗΜΑΡ αυτή) πρότεινε οι εργαζόμενες στο Δημόσιο, μετά τον τοκετό να λαμβάνουν τρίχρονη άδεια με το 50% του μισθού τους (εφεδρεία), ενώ ο υπουργός Εσωτερικών «εισηγήθηκε» την είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία, στα πρότυπα των πρώην ΔΕΚΟ, θα λειτουργούν ως μετοχικές εταιρείες...

Η πολιτική αυτή εκπέμπει αντιλαϊκές αναθυμιάσεις, από όποια πλευρά και να την εξετάσεις. Ως ώριμο αίτημα των καιρών προβάλλει η αναγκαιότητα της ανατροπής της, μέσα από τη δημιουργία ενός ρωμαλέου λαϊκού κινήματος, με στόχους πάλης που θα διεκδικούν τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια άλλου τύπου ανάπτυξη, από μια λαϊκή εξουσία, προς όφελος όλου του λαού.

«Να πληρώσει ο λαός» λέει η Χρυσή Αυγή

Γρηγοριάδης Κώστας

Πλάτη στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στην τρόικα στο άγριο και κάθε είδους χαράτσωμα που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό κάνει η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Να διευκολυνθούν άμεσα όλοι οι μικροοφειλέτες του Δημοσίου. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί ελαστικούς διακανονισμούς για κάθε περίπτωση χρέους, από τη ΔΕΗ μέχρι την εφορία, για όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν πληγεί από την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική».

Επομένως, το πρόβλημα για τα φασιστοειδή δεν είναι ότι ο λαός δεν έχει να πληρώσει μια σειρά άγρια αντιλαϊκά μέτρα που του επιβάλλονται όλως αδίκως. Η μόνη αντιπρότασή τους στην εξαθλίωση του λαού είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει μεν να του επιβάλλει χαράτσια, αλλά να τα εισπράττει με ...δόσεις και σε κάθε περίπτωση ο λαός να τα πληρώσει!

Αυτή είναι η αντισυστημικότητα και η αντιπολίτευση που τάχα κάνουν οι εν Ελλάδι νεοναζί. Οι ίδιοι που επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν μακρύ χέρι του συστήματος ζητούν διαρκώς φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα μονοπώλια του χρυσού...

Διαφημιστικό φυλλάδιο σε κυριακάτικες εφημερίδες, έδωσαν οι εταιρείες «Ελληνικός Χρυσός» - «Eldorado Gold», «Χρυσωρυχεία Θράκης», προβάλλοντας τη «συγκέντρωση» που έγινε στις 2 Μάρτη. Την αντισυγκέντρωση που διοργανώθηκε με στόχο τη στήριξη της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όπου συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και κάποιοι κάτοικοι από τα γύρω χωριά. Και έγινε σε αντιπαράθεση με τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής που παλεύουν για την προστασία των ίδιων και του τόπου τους από τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία των ορυχείων και την επεξεργασία του χρυσού, και ιδιαίτερα από τη χρήση υδροκυανίου κατά την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Κυρίως όμως για την παράδοση στα μονοπώλια, του πλούτου που πρέπει να ανήκει στο λαό. Η αντισυγκέντρωση στηρίχτηκε και από την κυβέρνηση και μάλιστα με την παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, όπως διαλαλούν με... περηφάνια στο διαφημιστικό τους φυλλάδιο οι εταιρείες.

Οσοι εργαζόμενοι της εταιρείας (σ.σ. δεν αναφερόμαστε στα στελέχη) και όσοι κάτοικοι πήραν μέρος σε διαδήλωση υπέρ των μονοπωλίων του χρυσού, στην πραγματικότητα κινητοποιήθηκαν ενάντια στα συμφέροντα τα δικά τους και των οικογενειών τους. Τους βάζουν το δίλημμα «δουλειά ή προστασία του περιβάλλοντος;»... Για να κάνουν τους εργάτες στα μεταλλεία να βλέπουν σαν εχθρούς τους άλλους εργάτες που παλεύουν για την προστασία τους από τους κινδύνους της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του χρυσού.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει αντικειμενικά και σε αυτή την περίπτωση είναι: «Ο ορυκτός και φυσικός πλούτος της χώρας θα ανήκει στο λαό ή στους κεφαλαιοκράτες;»... Τέτοια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο αγώνας των κατοίκων στις Σκουριές. Γιατί μόνο εάν αυτός ο πλούτος ανήκει στο λαό, μπορεί να υπάρχει και δουλειά και προστασία του περιβάλλοντος και υποδομές για κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε αναψυχή και τουρισμό.

... και η πρόταση σε όφελος του λαού

Ο πλούτος αυτός της Χαλκιδικής και όλης της χώρας, πρέπει να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία, να ανήκει στο λαό. Σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας. Σε τέτοιες συνθήκες, με τον κεντρικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη δε θα γίνεται με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων αλλά όλης της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων, αφού δεν θα υπάρχουν καπιταλιστές. Ετσι βεβαίως οι κίνδυνοι από την επεξεργασία χρυσού μπορούν να εκλείψουν, γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. Για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, που αναπτύσσεται για την κάλυψη των αναγκών του εργαζόμενου, αυτό δε θεωρείται κόστος. Ταυτόχρονα επειδή έτσι θα έχουν τα πράγματα θα προστατεύεται και το περιβάλλον, ενώ και ο φυσικός πλούτος θα ανήκει στο λαό και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Οσο για τους κινδύνους των χωριών της περιοχής (στην Ολυμπιάδα κινδύνευαν και τα σπίτια), αν χρειαστεί, η λαϊκή οικονομία θα φροντίζει για τη μεταφορά τους σε ασφαλείς χώρους με σύγχρονες λαϊκές κατοικίες που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ζουν οι λαϊκοί άνθρωποι έχοντας εξασφαλίσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε όλους τους τομείς - Υγεία, Παιδεία, Περιβάλλον κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ