ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βασιλική" διαταγή και τα "σκυλιά" δεμένα

Στρατής Κόρακας: Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας ουσιαστικά και δε θα το μεταθέτουν από τις μεγαλύτερες χώρες στις μικρότερες

Λίγο πριν την αποχώρηση του Κόμματος από τη συζήτηση του νομοσχεδίου το λόγο πήρε και ο Στρ. Κόρακας, ο οποίος τόνισε: "Προκαλούν κατάπληξη αυτά που ακούστηκαν εδώ και η βιασύνη των άλλων κομμάτων να δώσουν εξετάσεις στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και στις διαταγές που έρχονται απ' έξω, τις οποίες σπεύδουν να εφαρμόσουν.Και τι δεν ακούσαμε. Ακούσαμε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας δεν έχει καμιά σημασία μπροστά στις διαταγές που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Είναι να απορεί κανείς. Αποδείχνεται πόσο υποκριτικές είναι όλες αυτές οι κραυγές περί εθνικών συμφερόντων, οι υπερπατριωτικές κραυγές, οι οποίες παύουν όταν έρχεται η "βασιλική διαταγή" και "τα σκυλιά δένονται"".Απαντώντας στο επιχείρημα των άλλων κομμάτων ότι υλοποιείται το όραμα της Ευρώπης χωρίς σύνορα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για καμιά Ευρώπη των λαών χωρίς σύνορα, αλλά για την Ευρώπη των πολυεθνικών που ανοίγει τα σύνορα όποτε συμφέρει τις πολυεθνικές και όποτε δεν τις συμφέρει ορθώνει καινούρια όπως με την πρώην Γιουγκοσλαβία και την πρώην ΕΣΣΔ. "Εκεί - είπε - οι πολυεθνικές διαιρούν και κατατεμαχίζουν για να βασιλεύουν".

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας ανέτρεψε ένα ένα τα επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου που χρησιμοποίησαν τα άλλα κόμματα. Οσον αφορά το επιχείρημα ότι οι αλλοδαποί δε θα εισέρχονται σε υπηρεσίες του δημοσίου που συνδέονται με τη διαφύλαξη των συμφερόντων του κράτους ο κομμουνιστής βουλευτής αναρωτήθηκε αν, δημόσιες υπηρεσίες όπως ο ΟΤΕ, οι μεταφορές (αεροπορικές, θαλάσσιες και επίγειες), η επιστημονική έρευνα κ.ο.κ. μπορούν να θεωρηθούν ως μη συνδεόμενες με την εθνική ασφάλεια. Στο επιχείρημα ότι δε θα 'ρθουν πολλοί ξένοι από την ΕΕ στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη, ο ομιλητής τόνισε ότι θα απορροφηθούν αλλοδαποί σε υψηλόβαθμες θέσεις του δημοσίου όπου δε θα είναι απαραίτητη η γνώση και η χρήση της ελληνικής πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν και οι διερμηνείς. Ακόμη, βάσει του νομοσχεδίου θα εξετάζεται ο βαθμός γνώσης της ελληνικής γλώσσας, γεγονός που σημαίνει ότι το κριτήριο της γνώσης των ελληνικών θα ποικίλλει από υπηρεσία σε υπηρεσία του δημοσίου. Τέλος, επόμενο συνοδευτικό στάδιο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι η κατάργηση της προϋπόθεσης γνώσης ελληνικών για πρόσληψη κοινοτικών στο ελληνικό δημόσιο, με τη λογική της χρήσης διεθνών γλωσσών όπως π.χ. τα αγγλικά.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

Απαντώντας σχετικά με την εξομοίωση αλλοδαπών από την ΕΕ και Ελλήνων μεταναστών, που έκαναν τα άλλα κόμματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Σας έπιασε ο πόνος για τους μετανάστες, κύριοι υποκριτές συνάδελφοι; Οι μετανάστες έχουν αφήσει τα κομμάτια τους σ' αυτές τις χώρες. Τους κάλεσε η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους και πρόσφεραν, οικοδόμησαν σ' αυτές τις χώρες. Ο,τι έχουν και δεν έχουν αυτές οι χώρες, ένα μεγάλο κομμάτι, οφείλεται στους μετανάστες μας και δεν μπορείτε να τους εξομοιώνετε με οποιονδήποτε άλλον. Σας έπιασε ο πόνος για να εξασφαλίσετε τώρα στους μετανάστες δικαιώματα; Είχατε υποχρέωση ως κυβερνήσεις τόσα χρόνια να ασχοληθείτε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον γι' αυτούς κι όχι να δημαγωγείτε για πολιτικές σκοπιμότητες".

Ο Στρ. Κόρακας αντέκρουσε ως υποκριτική την επιχειρηματολογία ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους άλλων χωρών που θα έρθουν στην Ελλάδα να δουλέψουν με αίσθημα αλληλεγγύης. "Αφήστε - είπε - τις υποκρισίες. Οι εργαζόμενοι αναπτύσσουν την αλληλεγγύη τους, εντείνοντας τον αγώνα τους σε κάθε χώρα και συντονίζοντας τη δράση τους σε διεθνή κλίμακα. Ετσι δίνει ο ένας το χέρι στον άλλο και παλεύουν, στον τόπο του ο καθένας και όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών".Καταλήγοντας, ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ανεργίας, υπογράμμισε το σύγχρονο δουλεμπόριο που γίνεται στη χώρα μας με τους ξένους εργάτες, τόνισε την εκρηκτική διάσταση του προβλήματος της ανεργίας και των αστέγων που υπάρχει σ' όλη την ΕΕ και σημείωσε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα ουσιαστικά και δε θα τα μεταθέτουν από τις μεγαλύτερες χώρες στις μικρότερες. "Η χώρα μας - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ τελειώνοντας την ομιλία του - μετατρέπεται και με αυτό το νομοσχέδιο σε ξέφραγο αμπέλι. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση".

Μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ τα άλλα κόμματα συνέχισαν τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο - και επί της αρχής και επί των άρθρων - ψήφισαν ομοφώνως!!!

Δήλωση του Αντώνη Σκυλλάκου

Υστερα από μια τέτοια εξέλιξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντ. Σκυλλάκος,δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή την κατάσταση και αποχωρεί. Η δήλωση του Αντ. Σκυλλάκου έχει ως εξής:

"Η βιασύνη της κυβέρνησης και των άλλων (πέραν του ΚΚΕ) κομμάτων να πειθαρχήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στα όργανα της ΕΕ και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ακόμη και με διπλή παραβίαση του Συντάγματος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, μας οδηγεί στην αποχώρηση από τη συζήτηση.

1η παραβίαση: Εχουν βαριές ευθύνες όσοι με την ψήφο τους ανέτρεψαν και το γράμμα και το πνεύμα της παρ. 4 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του Συντάγματος. Ιδιαίτερα τα επιχειρήματα ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος αποτελούν ένα τεράστιο κίνδυνο, γιατί ανοίγουν το δρόμο αμφισβήτησης και κατάργησης στην πράξη, χωρίς αναθεώρηση, όλων των διατάξεων του Συντάγματος.

2η παραβίαση: Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ειδικό νόμο (για να εισέρχονται αλλοδαποί από την ΕΕ στη δημόσια διοίκηση). Αφορά την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του Συντάγματος, που συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο για τα ατομικά δικαιώματα. Είναι σαφές ότι θα έπρεπε να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής,πράγμα που δεν έγινε, με την ευθύνη του προεδρείου και της πλειοψηφίας του τμήματος.

Η όλη εξέλιξη της συζήτησης και οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, αποτελούν σοβαρότατο πλήγμα κατά της συνταγματικής νομιμότητας και της κρατικής και εθνικής μας υπόστασης.

Επί της ουσίας: Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να αποκτήσουν οι αλλοδαποί από την ΕΕ δικαίωμα εισόδου στο δημόσιο. Η υπεράσπιση του δημόσιου και εθνικού μας συμφέροντος, λόγοι που έχουν σχέση με την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και η ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας, θα έπρεπε να οδηγήσει όλους στην καταψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.

Δυστυχώς, υπερίσχυσε η λογική του μονόδρομου και της υποταγής, εις βάρος ακόμη και αυτής της εθνικής μας κυριαρχίας".

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Τα κοινοτικά Διατάγματα πάνω από το Σύνταγμα
  • ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη ανέτρεψαν εις διπλούν, χτες στη Βουλή, μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος
  • Αποχώρησε από τη συζήτηση το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τη μετατροπή της Ελλάδας σε κοινοτική επαρχία

Το ΚΚΕ αποχώρησε χτες από τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που επιτρέπει το διορισμό ή πρόσληψη πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας, ύστερα από το διπλό πραξικόπημα κατά του Συντάγματος, το οποίο διέπραξαν σε αγαστή συμφωνία κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη. Καταρχήν το νομοσχέδιο δε θα έπρεπε να συζητηθεί στο Θερινό Τμήμα, διότι άπτεται των ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και υποχρεωτικά θα έπρεπε να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος της Βουλής. Το ΚΚΕ έθεσε το θέμα της αναρμοδιότητας του Θερινού Τμήματος να συζητήσει και να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ομως με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, το νομοσχέδιο εισάχθηκε στο Θερινό Τμήμα με το σκεπτικό ότι δεν άπτεται των ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.

Επίσης, το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4 παράγραφος 4 του Συντάγματος, που ας σημειωθεί είναι μια από τις συνταγματικές διατάξεις που δεν επιδέχεται αναθεώρηση.Το εν λόγω συνταγματικό άρθρο προβλέπει ότι κανόνας στην ελληνική δημόσια διοίκηση είναι να εργάζονται Ελληνες πολίτες, ενώ αλλοδαποί διορίζονται ή προσλαμβάνονται κατ' εξαίρεση και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζουν ειδικοί νόμοι. Το νομοσχέδιο όμως νομιμοποιεί την ανατροπή του συνταγματικού κανόνα, γεγονός που σημαίνει ότι ανατρέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Να σημειωθεί δε, ότι την ανατροπή του Συντάγματος από το νομοσχέδιο επισήμανε με έκθεσή της και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.Παρ' όλα αυτά - και παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου - κυβέρνηση, ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη αποφάσισαν - ως πειθήνια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με αρχή ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει του ελληνικού δικαίου και του Συντάγματος - ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα αλλά είναι σύμφωνο με αυτό!!!

Αντιδράσεις

Εντονα αντιδρούν Ελληνες συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα στην προώθηση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Ο Μήτσος Αγκαβανάκης,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μας είπε σχετικά: "Με την ελεύθερη, λεγόμενη, διακίνηση θα ενταθεί η ανεργία των νέων επιστημόνων στη χώρα μας, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε χιλιάδες νέους πτυχιούχους άνεργους - ικανούς να στελεχώσουν τη δημόσια διοίκηση. Μ' αυτή την εξέλιξη δε θα υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς να προσληφθούν στο δημόσιο. Επίσης η στελέχωση με ξένους Ευρωπαίους πολίτες θα επιφέρει επιπτώσεις στην πολιτιστική μας κληρονομιά, θα επιδράσει αρνητικά στην παιδεία, αλλά και στο συνολικό σχεδιασμό των δημοσίων υπηρεσιών".

Αλλά και ο Γιάννης Στρατηγός,γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ μας δήλωσε: "Εκείνο που πρέπει να αναδείξουμε πρώτα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, είναι η υποτέλεια που εκφράζεται με την αποδοχή της απόφασης ενός θεσμικού οργάνου όπως είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ευρώπης, που υπερισχύει του εθνικού μας δικαίου. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι "οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα", αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: Μ' αυτό το μέτρο προστατεύονται ο Ελληνες εργαζόμενοι; Είναι τραγικό τη στιγμή που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% - αποτέλεσμα των επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που ξεκλήρισαν την παραγωγική βάση της χώρας - να παίρνεται μια τέτοια απόφαση, η οποία θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τον φαύλο κύκλο της ανεργίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ