ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2024 - 2035 ετοιμάζει η κυβέρνηση, ώστε να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις περισσότερους ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, εν μέσω κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, εκθέτοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Σκοπός της νέας δομής άλλωστε είναι ο εκσυγχρονισμός του στρατεύματος, με βάση τα σημερινά ΝΑΤΟικά πρότυπα και ανάγκες αλλά και τη «στροφή ολοταχώς» της ΕΕ προς την πολεμική οικονομία, όπως δείχνουν και τα νέα σχέδια της Κομισιόν για τον «επαναπροσανατολισμό» 400 δισ. ευρώ προς τις πολεμικές δαπάνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση - με τις πλάτες και των άλλων κομμάτων - ετοιμάζονται να λεηλατήσουν πολλά ακόμα δισ. από τις τσέπες του ελληνικού λαού, για να τα δώσουν «προίκα» στους επιχειρηματικούς ομίλους και για τα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Διόλου τυχαία, μπούσουλας σε τέτοιες κινήσεις μπαίνει πάντα η ικανοποίηση προτεραιοτήτων που βάζουν κεντρικά οι Ευρωατλαντικοί, με κείμενα όπως το νέο Θεσμικό Κείμενο της λυκοσυμμαχίας για την «Αποτροπή και Αμυνα στην Ευρωατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area - DDA), το νέο «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου» (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC) αλλά και η Ατζέντα Ανάπτυξης Πολέμου (Warfare Development Agenda - WDA) για την ικανότητα της λυκοσυμμαχίας στη διεξαγωγή «Πολύ-Πεδιακών Επιχειρήσεων» (Multi-Domain Operations). Προτεραιότητα μπαίνει επίσης η περιλάλητη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο, χθες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τα σχέδια της κυβέρνησης τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ σήμερα αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Το σχέδιο θα συζητηθεί και σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ στις 5/12. Ηδη διαφαίνεται ενδοαστική συναίνεση, καθώς όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα συγκλίνουν στις στρατηγικές επιλογές των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικά, χθες με το πέρας της ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκης έλεγε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «ενδιαφέρον και στη σωστή κατεύθυνση».

Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όσα έχουν ειπωθεί ή διαρρεύσει, προκύπτει ότι για τον στρατό ξηράς η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει οριστική διάλυση τουλάχιστον έξι ταγμάτων πεζικού, ενώ προβλέπονται και συγχωνεύσεις, με διακηρυγμένο σκοπό η στελέχωση να αγγίζει παντού περίπου το 70%.

Για την Πολεμική Αεροπορία προβλέπεται να παραμείνουν σε ενέργεια τρεις τύποι αεροσκαφών, τα F-16, τα «Rafale» και στο μέλλον τα F-35 (τα πρώτα αναμένεται να φτάσουν το 2030). Τα «Mirage 2000-5» θα πωληθούν, τα F-16 «blοck 50» θα αναβαθμιστούν σε «Viper», ενώ θα αγοραστούν άλλα 6 «Rafale». Στη νέα δομή υπολογίζεται επίσης ότι ο στόλος των μεταγωγικών (C-130 και C-27) δεν θα πρέπει να έχει διαθεσιμότητες χαμηλότερες των 10-12 αεροσκαφών.

Για το Πολεμικό Ναυτικό προβλέπεται ότι θα διαθέτει 4 φρεγάτες FDI (3, συν 1 Belharra, την οποία παζαρεύουν τώρα), για καθεμιά από τις οποίες θα αποσύρεται μια παλαιότερη φρεγάτα, τύπου «S» (οι υπόλοιπες θα μείνουν όσο αντέξουν). Μάλιστα, για τις νεότευκτες φρεγάτες έχουν ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων - πυραύλους τύπου Κρουζ, που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα, ενδεικτικό κι αυτό για τον ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των δαπανών.

Συζητήσεις γίνονται και για 3+1 κορβέτες, για τις οποίες φέρεται να πιέζουν οι Γάλλοι, καθώς και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αμερικανικών φρεγατών «Constellation». Επίσης έχει ξεκινήσει συζήτηση για την επόμενη γενιά υποβρυχίων, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων σκαφών του Στόλου, είτε των φρεγατών ΜΕΚΟ είτε όσων άλλων σκαφών διατηρηθούν σε λειτουργία. Ακόμα, βρίσκονται σε παζάρι με τους Αμερικανούς για παραχώρηση κάποιων «πλοίων παράκτιου αγώνα» (Littoral Combat Ships - LCS).

Στον σχεδιασμό τους είναι και ένας αντιαεροπορικός θόλος, με ένα φάσμα αεράμυνας τριών επιπέδων, που θα καλύπτει το σύνολο του εναέριου χώρου της Ελλάδας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, έργο που σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο θα είναι ύψους 2-3 δισ. ευρώ και οδεύει σε ισραηλινούς ομίλους.

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι με όσα λένε περί αυτού του θόλου κατατείνουν στο να απελευθερωθούν πλοία (όπως οι αναμενόμενες γαλλικές φρεγάτες) και αεροσκάφη από το Αιγαίο ώστε να αναπτυχθούν σε άλλα μέτωπα, όπου ορίζουν οι ανάγκες των Ευρωατλαντικών. Διόλου τυχαία, στέλνουν τη μία φρεγάτα μετά την άλλη σε επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τη Λιβύη μέχρι τον Κόλπο του Αντεν, ενώ μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας περιπολούν στους ουρανούς του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και θα αναλάβουν τέτοιο έργο και στη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας, μια ανάσα από τα ρωσικά μαχητικά της Μαύρης Θάλασσας. Πρόσφατα μάλιστα δέχτηκαν και «αίτημα» να αναλάβουν περιπολίες ακόμα και στη Βαλτική.

Τέλος, «μεταρρυθμίσεις» ετοιμάζουν και για την εφεδρεία, με πιο τακτικές προσκλήσεις και ασκήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ έχουν αναγγείλει και την εθελοντική στράτευση γυναικών, για την απελευθέρωση ανδρών από «θέσεις γραφείου» ή άλλες τέτοιες υπηρεσίες, προκειμένου να προωθηθούν σε μάχιμες υπηρεσίες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χορεύει» και στον «νέο σκοπό» των ΗΠΑ...

«Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να παγώσουμε τη σύγκρουση ως έχει», λέει ο υπουργός Αμυνας... πριν λαλήσει ο Τραμπ

Διαβεβαιώσεις προς τις ΗΠΑ για τη στοίχιση της ντόπιας αστικής τάξης στα σχέδιά τους και προσαρμογές στις εναλλαγές τους περιλαμβάνει το ...μενού των τοποθετήσεων πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών μετά την εκλογή Τραμπ.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο «Bloomberg», θύμισε ότι «συνεργάστηκε» με τον Τραμπ και ότι στην πρόσφατη επικοινωνία τους «ανέδειξα τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί», ξεχωρίζοντας μάλιστα τη διμερή «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είπε σχετικά με την επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών ότι η ντόπια αστική τάξη θα πρέπει να εξηγεί στη διοίκηση Τραμπ «γιατί είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να στηρίζουν ό,τι η Ελλάδα θεωρεί σωστό», υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η γλώσσα που καταλαβαίνει ο νέος Πρόεδρος, του συμφέροντος, και όχι των δικαιωμάτων κ.λπ.

Του αναγνώρισε μάλιστα και δίκια, π.χ. για όσα λέει σχετικά με την ανάγκη οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στη στρατιωτική προπαρασκευή. «Η ΕΕ πρέπει να παράξει δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ «δεν μπορούν να προβάλουν ισχύ ούτε καν στη γειτονιά μας, στην Ανατ. Μεσόγειο».

Να καταγραφεί, εξάλλου, το γεγονός ότι ερωτηθείς ο Δένδιας για το πιο ρεαλιστικό πλέον σενάριο στην Ουκρανία μετά την εκλογή Τραμπ, απάντησε ότι «το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να παγώσουμε τη σύγκρουση ως έχει, και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν μόλις ωριμάσει ο χρόνος. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις τώρα στην Ουκρανία», με τα προηγούμενα υποκριτικά περί «σωστής πλευράς της Ιστορίας» και «μάχης απέναντι στον αναθεωρητισμό» να καταλήγουν στα ευρωΝΑΤΟικά σκουπίδια.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσίασε ως κέρδος για την ντόπια αστική τάξη τη «συνειδητοποίηση» από τους Αμερικανούς της «χρησιμότητας» της Δυτικής Θράκης και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τα σχέδιά τους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο ακριτικός λιμένας «είναι πιο κοντά στην Οδησσό από κάθε άλλο δρομολόγιο», εξ ου και «ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πάντα θα τον χρειάζονται προκειμένου να επικοινωνούν με Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Ουκρανία». Θύμισε, άλλωστε, ότι ο λιμένας περιλήφθηκε ήδη από την πρώτη «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις στις 5/10/2019.

«Δεν υλοποιήθηκε τίποτε από την επιστολή Μπλίνκεν»

Στο μεταξύ, δείχνοντας και ο ίδιος την αξία τέτοιων λυκοφιλιών, επανέλαβε ένα παράπονο που εκφράζει τώρα τελευταία ως υπουργός Αμυνας, ότι παρά τα όσα έκανε και κάνει η Αθήνα για τις ΗΠΑ και έχουν βάλει στο χαρτί, «δεν υλοποιήθηκε τίποτε από την επιστολή Μπλίνκεν». Επιστολή που, φέτος τον Γενάρη, έστειλε στον Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τάζοντας πλοία, τεθωρακισμένα, μεταγωγικά αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ κ.ά., από τα οποία δεν παραχωρήθηκε τελικά τίποτα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, πέρα από κάτι σαπάκια που πήγαν να σπρώξουν οι Αμερικανοί και που χρειάζονταν ένα σκασμό λεφτά για να επανέλθουν σε σχετική λειτουργία. Κι αυτό ενώ, όπως έλεγε χθες ο Δένδιας, η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της «πάντα ανταποκρινόταν με επιτυχία» («delivered») σε ό,τι της ζητούσαν.

Αλλωστε, η «παραχώρηση» στην Ελλάδα όλου αυτού του αμερικανικού υλικού ήταν σε συνάρτηση με τα «πακέτα» στρατιωτικής βοήθειας που έστελνε και στέλνει η Αθήνα στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή Μπλίνκεν αποκαλυπτόταν πως είχαν ήδη εγκριθεί για τη χώρα μας 60 εκατ. δολάρια ως «δωρεά» από τις ΗΠΑ, ενώ υπόσχονταν ότι υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνονταν και άλλες αποστολές δικών μας όπλων και πυρομαχικών προς το Κίεβο. Δηλαδή τα ποσά αυτά προσφέρονταν από τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Στο ενδιάμεσο οι αποθήκες μας συνέχισαν να αδειάζουν από οπλισμό, τρένα και φορτηγά να φεύγουν γεμάτα όπλα και πυρομαχικά για Ουκρανία, και στην κυβέρνηση να περιμένουν ματαίως όσα τους έταξε ο Λευκός Οίκος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πράσινο φως» και από τη Γερμανία για τα «Eurofighters»

Την ορμή με την οποία εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στην Τουρκία και Ευρωπαίους «εταίρους» επιβεβαίωσε η αναγγελία που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ότι τελικά «αντιμετωπίστηκαν» οι επιφυλάξεις που το Βερολίνο διατηρούσε για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών «Eurofighters».

Μιλώντας στον τουρκικό σταθμό TV100 και αναφερόμενος στα σχέδια διαρκούς αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών της, ο Γκιουλέρ είπε ότι «η Γερμανία αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ανταποκρίθηκε θετικά». Πρόσθεσε δε ότι ψηλά στην ατζέντα της η Αγκυρα διατηρεί και την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-16, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι πολύ θετικές. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην «πολύ θετική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι Ερντογάν - Μητσοτάκης και στα «πολύ σημαντικά βήματα» που έκαναν «για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας». Για το δε Κυπριακό επανέλαβε ότι «η λύση των δύο κρατών, πλέον, αποτελεί μία ανυποχώρητη λύση για μας», κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή «προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις», προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της».

Θυμίζουμε πως στο πρόγραμμα κατασκευής των «Eurofighters» συμμετέχουν Βρετανία και Γερμανία με 33% των μετοχών, Ιταλία (με 21%) και Ισπανία (με 13%) - αρχικά είχε ενταχθεί και η Γαλλία αλλά αργότερα αποσύρθηκε για να αναπτύξει αυτοτελώς το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ